CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

RETRO: 20. Výročí Star Wars LEGA – čas na trochu retra!

27. 05. 2019 Přidal CSWU komentářů

Rok 2019 nám přináší velice krásné jubileum – je to totiž přesně 20 let, kdy LEGO zahájilo prodej jedné ze svých nejúspěšnějších řad vůbec – Star Wars. První licencované modely se objevily již v roce 1999. Původní pětice modelů z originální trilogie byla ještě v roce 1999 doplněna o modely podle Epizody I.

Již od prvního „ročníku“ této série modely vždy překvapovaly novými stavebními technikami, zajímavými dílky, barvami, desítkami nových a skvěle zpracovaných figurek a určitě nebudeme lhát, řekneme-li, že série si celých 20 let udržuje vysokou úroveň.

LEGO se rozhodlo k letošnímu výročí vydat několik modelů, které se setkaly ve své době s velkou popularitou, a které navíc obsahují jednu sběratelskou figurku z prvních let Star Wars LEGO. Zatím jsou v prodeji tyto modely a některé z nich byste si určitě neměli nechat ujít:

75243 Slave I

75258 Anakin’s Podracer

75259 Snowspeeder

75261 Clone Scout Walker

75262 Imperial Droidship

I my na CSWU jsme si dobře vědomi, jak je toto výročí významné. A s jistou nostalgií bychom rádi takto alespoň krátce vzpomněli na naši sekci „Star Wars ve figurkách na CSWU.“ Ta svého času byla jedna z nejaktivnějších stránek na CSWU a snad nebude působit příliš neskromně, pokud i zmíníme, že se jednalo o jednu z prvních webových stránek takového zaměření na českém internetu vůbec, ostatně podle archivu začala fungovat již 2. března 2002.

První logo stránky se neslo v dozvuku „devadesátek“…

 LEGO_CSWU_1.jpg

…a druhé bohužel vlastně taky…

LEGO_CSWU_2.jpg

Sekce trpěla všemi neduhy mladého nadějného autora, ale postupem času se vybrousila ve, na svou dobu, docela slušný zdroj informací o Star Wars LEGO. Autor se snažil recenzemi postihnout prakticky veškerou produkci z řady LEGO System s občasnými odskoky mezi další řady, jako Ultimate Collector Series nebo LEGO Technic. Při té příležitosti jsme zalovili v našem archivu a vybrali část jedné staré recenze, a to na model 7130 Snowspeeder, který patří mezi prvních pět modelů, které v roce 1999 vyšly.

… Tento model řadím jako jeden z nejlepších SW LEGO modelů vůbec. Dokazuje, že k dokonalosti není nutné použít spoustu zvláštních zaoblených kostek, ale neříkám, že i to se mi nelíbí. Na Snowspeeder pohlížím možná okem lehce trochu zkresleným, jelikož to byl můj první Star Wars model vůbec. Provedení je vskutku kvalitní a ze stavebnic, kde byl použit nový kokpit z roku 1999 (X-Wing, Y-Wing a Snowspeeder) se právě ke snowspeederu hodí nejvíce. … Naopak drobným zklamáním je až příliš jednoduchý podvozek…

… Nyní model vypadá vskutku bezchybně a tak se možná někteří nedočkaví, co se již podívali dolů, diví, proč jsem dal pouze 4/5. Bohužel v porovnání se současnými sice Snowspeeder stále bojuje statečně, ale lehce mu dochází dech. Kazí si to podvozkem, který byl např. v Jedistarfighteru vyveden do dokonalosti a jistými drobnostmi, které by v dnešní době už asi vypadali jinak. Je to ale stále překrásný model plný dokonalosti a skvělého vzhledu. … (pozn.: recenze byla psána v roce 2002)

A jak to vidíme po letech? Pokud přihlédneme k tomu, jaké byly v roce 1999 k dispozici barvy a typy kostek, tak se jedná stále o výborný model. Skoro mám pocit, že byl v naší původní recenzi až nedoceněn. Navíc jsem tento model měl dispozici ještě ve věku, kdy jsem LEGO chápal především jako hračku, takže mohu potvrdit, že i po herní stránce neměl chyb (a kolik toho vydržel!). Snowspeeder byl jeden z nejlepších modelů z roku 1999 a i dnes by se směle mohl zařadit ke špičce. Proto není překvapení, že je součástí 20th Anniversary Edition. Se slzou v oku jsme tedy model z roku 1999 složili a můžete nyní oba modely ve fotogalerii porovnat.

Na novém modelu kromě vylepšených barev a designu potěší i spousta nových herních prvku jako trojice funkčních děl, naviják s kotvou a zjednodušené, byť občas nestabilní, otevírání kokpitu. Stavba obou modelů je zábavná, model z roku 2019 je ale přeci jenom dosti sofistikovanější co se týče stavebních technik. Nostalgik ocení v návodu krátké porovnání obou modelů, sběratel zase figurku Landa, která je z modelu 10123 Cloud City a která patří asi k nejlepší sběratelské figurce v rámci 20th Anniversary Edition. Jedinou výtku k novému modelu bych měl až v příliš častém užívání samolepek. Přesto můžeme nový snowspeeder všem bez obav doporučit!

Toto byla naše krátké vzpomínka na Star Wars ve Figurkách na CSWU. Pokud naše čtenáře osloví, rádi se k tématu LEGO v nějaké, pravděpodobně modernější, podobě budeme postupně vracet.

Autor: Adam Kopecký

Komentáře