CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

5 nespravedlivých hejtů na Star Wars: Poslední z Jediů

30. 12. 2017 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Jak už jste asi zaznamenali, osmá epizoda ságy Star Wars je v diskuzích kromobyčejně kontroverzním tématem. Jedni ji vynášejí do nebes, druzí shazují do horoucích pekel. Ačkoli je jasné a přirozené, že se tvůrci filmu nemohou zavděčit všem, přece jen je u tohoto snímku daleko více věcí, které mnohým lidem nepřipadají „správné“. My se teď podíváme na několik (ale určitě ne všechny!) aspektů nového filmu, které jsou dle našeho názoru v mířidlech haterů neprávem, protože plně zapadají do světa Star Wars a pravidel v rámci něho nastavených.

POZOR, V ČLÁNKU SE OBJEVUJÍ NAPROSTO OTEVŘENĚ VYŘČENÉ SPOILERY K FILMU STAR WARS: POSLEDNÍ Z JEDIŮ!

 

1. Leia ve vesmíru

Asi nejvíce úžasu sklidila Leia, která byla při explozi velitelského můstku křižníku Raddus vržena do volného vesmíru a která se zdánlivě bez předchozího výcviku v Síle přiletěla zpět do lodi. Zde je nutné si uvědomit (případně přečíst v Obrazovém slovníku), že Leia určitý základní výcvik od Luka po bitvě o Endor dostala („Předej, co naučil ses. Žije další Skywalker.“), ale ten rychle skončil, když viděla, že by se musela vzdát celého života, politické kariéry a rodiny. A hlavně, ona nepřiletěla. Ona se tou nejjednodušší schopností Síly prostě přitáhla („Force Pull“) zpět k lodi, tak jako si Luke dokázal v Epizodě V přivolat do ruky světelný meč. Ohledně přežití v kosmu naše současná pozemská věda vyloučila dekompresi a okamžité zmrznutí často zobrazované ve sci-fi filmech a připouští přežití ve vesmírném vakuu minutu a půl bez vážnějších následků na zdraví (pokud člověk nezadržuje dech). A jelikož teplo tělo ve vakuu opouští daleko pomaleji, nehrozí bezprostředně ani zmrznutí.

 

force_pull_luke.jpg

 

2. Luke jako neochotný mistr

Patrně nejvýznamnější kladná postava Star Wars se po spíše symbolické roli v Epizodě VII objevuje konečně v tomto filmu. Je však jiný, než diváci čekali. Místo moudrého mistra Jedi čeká na planetě Ahch-To Rey zatrpklý a neochotný stařec, který jen vzdáleně připomíná někdejšího optimistického mladíka. Výcviku Rey se ujímá až po dlouhém přemlouvání. Navíc se později ukáže, že se v minulosti pokusil zavraždit svého synovce. Roli starého mistra, který má předat znalosti další generaci Jediů si pro Luka vysnil už sám George Lucas, když si rozmýšlel děj sequelových epizod (dokonce si roli starého Luka „zarezervoval“ u Marka Hamilla). Z knihy Art of Star Wars: The Last Jedi navíc vysvítá, že z původního Lucasova konceptu byla zachována jak planeta s chrámem Jediů, tak i ten element Lukovy neochoty pro výcvik mladé dívky jménem Kira. Samozřejmě, že konkrétní důvody této neochoty prozrazeny nebyly, pokud vůbec byly vymyšleny. Pokud jde o Lukův pokus o vraždu svého synovce, je nutné se vžít do Lukovy mysli a drtivé odpovědnosti, kterou představuje znovuvybudování řádu Jedi. Navíc ho svíral neustálý strach, že jeden z jeho žáků propadne zlu a stane se z něj nový Darth Vader, při jehož výcviku Obi-Wan Kenobi selhal, jak mu sám řekl. Tím žákem se bohužel stával jeho synovec Ben Solo, což situaci ještě zhoršovalo. V zoufalství se tedy Luke odhodlal Bena odstranit, avšak jakmile si nad Benovým lůžkem uvědomil hrůznost toho činu, rozmyslel si to. Bohužel to stačilo na stvoření zrůdy jménem Kylo Ren. Pokud jde o Lukovu kritiku řádu Jedi (pýcha a namyšlenost), jde o plně konzistentní tvrzení s Yodovými výroky z Epizod II a III, seriálů Klonové války a Povstalci a rovněž s mnoha knihami a komiksy. Pokud si myslíte, že poslat Luka částečně na temnou stranu je zcela nový nápad, pak si přečtěte komiks Dark Empire z kontinuity Legends. Zde se Luke ocitá zcela v osidlech vzkříšeného císaře Palpatina a pouze jeho sestra ho nakonec vrací na správnou cestu.  

 

jedi-temple.jpg

IMG_28371.jpg

 

3. Snoke

Záhadný bývalý nejvyšší vůdce Prvního řádu byl po celé dva roky předmětem neskutečných teorií, které měly vysvětlit jeho úlohu ve starších událostech, resp. objasnit, jak se taková zjevně stará a v Síle mocná postava mohla zčistajasna „objevit“ během třicetileté proluky mezi Epizodou VI a VII a vytvořit mocný První řád, jakýsi pohrobek Impéria. Zatímco o vzniku Prvního řádu máme díky knihám Aftermath: Empire’s End a Bloodline (a ano, knihy jsou ve Star Wars důležité, nyní po ustanovení nového kánonu, kdy má vše stejnou úroveň platnosti, o to víc!) poměrně slušnou představu. Horší je to s úlohou Snokea v tomto procesu a také o jeho minulosti. O té film zarytě mlčí a ani Obrazový slovník ticho neprolomí, ačkoli přináší pár velmi zajímavých informací (např. explicitní prohlášení, že není Sith a pojítko na Vadera). A proč že je to dobře? Inu, řečeno slovy režiséra, do filmu by se podobné vysvětlování nehodilo. Stačí si pak vzpomenout na císaře Palpatina. Jeho minulost jsme také odhalili až po smrti této postavy. Je stoprocentně jisté, že s postavou Snokea má Lucasfilm ještě plány a o jeho minulosti se dřív či později dozvíme jinde.

 

DHTC2FMUQAADrDw.jpg

 

4. Viceadmirálka Holdo

Nová postava, kterou ve filmu představuje herečka Laura Dern, Amilyn Holdo, se po zneschopnění nebo úmrtí většiny velení Odboje stává hlavní velící důstojnicí. Příliš si nepadne do oka s Poem Dameronem, který si její tajnůstkářský způsob velení vykládá jako zbabělost, zatímco ona si jeho přímočarost a odvahu vykládá jako zpupnost. Ano, podobný konflikt dvou jinak kladných postav, založený na tom, že spolu prostě dostatečně nemluvili, jsme měli i loni v ne zrovna příliš povedeném filmu Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti. I když si samozřejmě nemyslíme, že jde o neprůstřelnou zápletku, určitý ukazatel na to, že tyto dvě postavy si do noty prostě nekápli, nám dávají i knihy a komiksy. Román Leia: Princess of Alderaan ustanovil Amilyn Holdo jako Leiinu kamarádku z dětství, která byla slušně řečeno „mimoňka“ s velmi podivným chováním, připomínající téměř Lenku „Střelenku“ Láskorádovou z Harryho Pottera. Komiksová série Poe Dameron zase dává tušit, že si Leia nejlepšího pilota Odboje „vychovávala“ jakožto svého nástupce, ale rozčiloval ji svou zbrklostí.

 

Holdo-Elle.png

 

5. Lukovo poslední hrdinství 

Zřejmě nejvíce se na kontroverzi filmu podílí nezvyklý způsob, jakým se Luke Skywalker podílel na závěrečné bitvě a pro mnohé nečitelný způsob, jak při ní zemřel.  Tak tedy Luke Skywalker předvedl schopnost známou jako projekce Síly. Jde o to, že Jedi do mysli a smyslu jedinců promítne přesvědčivý obraz sebe sama (jakéhosi „dvojníka“) a tím může zmást nepřátele. Může být spojen s telekinetickým pohybováním předměty, a dokonce jej mohou vidět i droidi. To, že na Craitu Luke doopravdy není, je vidět hlavně na tom, že na povrchu planety nezanechává červené stopy. Tato schopnost ale není ve Star Wars nic nového. Velmi podobná schopnost, nazývaná „dvojník“ nebo „Similfuturus“ se objevila již v řadě zdrojů z kontinuity Legends. V počítačové hře Jedi Knight: Mysteries of the Sith byla dokonce nazvána „Force Projection“.  V čem je tedy háček? Luke byl sice mocným mistrem Jedi, ale udržovat spojení v Síle pro takovou projekci na tak dlouhou dobu, a hlavně na takovou vzdálenost je nesmírně namáhavé. Určitým vodítkem k tomu je to, jak Kylo Ren při první rozmluvě prostřednictvím Síly s Rey usoudí, že to určitě mladá žena nedělá, jelikož námaha spojená s udržováním spojení přes celou galaxii by ji zcela určitě zabila. A to se stalo Lukovi. Ve snaze získat poraženým zbytkům Odboje co nejvíce času vyčerpal i svou životní sílu. Zemřel na Ahch-To symbolicky při západu dvou sluncí a splynul se Silou. 

 

Projection.jpg

28773-star-wars-jedi-knight-mysteries-of-the-sith-windows-front-cover.jpg

Komentáře