CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

7 věcí, které jste netušili o Epizodě VII

02. 01. 2016 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Nový film je už řadu dní za námi, a pokud nám po něm něco zůstalo kromě skvělého zážitku (a pro někoho možná utrpení), je to především řada nezodpovězených otázek, či hromada nejasností. Film Síla se probouzí je na tom v tomto ohledu možná ještě neúprosnější než předchozí epizody. Ale jak už je ve Star Wars dobrým zvykem, film rozšiřuje celá řada materiálů encyklopediemi počínaje a novelizací od Alana Deana Fostera konče. Možná je zbytečné to psát, ale tento článek v žádném případě nečtěte, pokud jste film ještě neviděli.

1) Proti čemu bojuje Odboj a co je První řád?

Odboj je v podstatě menší vojenský kontingent, který se odštěpil od Nové republiky za účelem boje proti Prvnímu řádu. Vedla k tomu iniciativa generálky Leiy Organy, jež neschvaluje pasivní politiku Republiky. Hlavní vládnoucí stát v galaxii nebere hrozbu Prvního řádu vážně, protože se stále odvolává na neutralitu danou mírovou smlouvou známou jako Galaktická konkordance podepsanou se starým Impériem po bitvě o Jakku (rok po událostech Epizody VI). Přesto Nová republika Odboj neoficiálně podporuje svou vojenskou technikou, bez které by se neobešel. První řád pak není přímým nástupcem Impéria, ale jde o vojenskou juntu, která se od Impéria oddělila ještě za jeho existence. V Epizodě VII vidíme zničení hosnianské soustavy, která v té době byla sídlem Nové republiky (sídlo Republiky bylo putovní a Senát a kancléř Lanever Villecham zasedali na planetě Hosnian Prime, nikoli na Coruscantu) a byla v ní shromážděna většina republikové flotily. Po událostech Epizody VII se tedy mocenské váhy (i přes zničení základny Hvězdovrah překlopí na stranu Prvního řádu. V době zničení je na Hosnianu Prime i Leiina vyslankyně Korr Sella (kterou vidíme v detailu ve filmu).

2) Snoke vs. Luke, Leia a Han.

Novelizace nám více než film dává najevo jednu věc a to, že se nejvyšší vůdce Snoke velice bojí Luka Skywalkera. Zničení hosnianské soustavy je v knize na rozdíl od filmu popsáno jako Snokeův částečně zoufalý krok, který má zabránit nalezení Luka Skywalkera. Z knihy se také dozvídáme další detaily o vztahu Hana a Leiy. V zásadě jde o to, že Leia věděla, že se nejvyšší vůdce Snoke pokusí přetáhnout jejich syna Bena na temnou stranu, ale neřekla o tom svému manželovi Hanovi, protože jako bytost neovládající Sílu by s tím nemohl nic udělat a možná by svou reakcí jejich syna poslal ještě hlouběji do temné strany. Nakonec se však Ben na základě Snokeova vlivu přidal k Rytířům z Renu a vyvraždil Lukův "nový řád Jedi". Han poté na základě těchto událostí Leiu opustil. Snoke Kylovi v rámci jeho obdivu k jeho dědečkovi Darthu Vaderovi vštípil jednu věc a to, že jedinou Vaderovou slabinou byla jeho otcovská láska k Lukovi, která zamezila vítězství temné strany. Kylo proto zabije svého otce, aby se oprostil od veškerých zbývajících pout k světlé straně Síly, ačkoli se svého činu zhrozí.

3) Kdo je Rey?

Film to naznačil pouze zlehka, ale novelizace nám to potvrzuje: Kylo Ren ví, kdo je Rey. A stejně tak to velmi dobře ví i Luke, jak nám popisuje scénář poslední scénu filmu u prvního chrámu Jedi na planetě Ahch-To. To je sice moc hezké, ale my se o původu Rey můžeme pouze dohadovat. Díky scénáři ale také víme přesně, co Rey viděla ve své vizi potom, co se dotknula světelného meče na Takodaně: první výjev je z Oblačného města na Bespinu, slyšíme při něm mechanické dýchání a také hlasy Obi-Wana Kenobiho a Yody. Další výjev, kdy Luke pokládá ruku na droida R2-D2 je na pozadí hořícího chrámu, který je s velkou pravděpodobností "akademií Jedi" (tento termín však rozhodně není oficiální), kterou založil. Z vyvraždění "nového řádu Jedi" je patrně i další scéna, kdy neznámého bojovníka s kulatým kloboukem probodne meč Kyla Rena. Kylo je i v dalším záběru, kdy okolo něj stojí dalších šest Rytířů z Renu. Následně vidíme malou, asi pětiletou Rey na planetě Jakku, kdy zoufale křičí na odlétající loď, aby se vrátila a vedle ní stojící obchodník Unkar Plutt (ve filmu ho hraje Simon Pegg) ji okřikuje. Unkar Plutt je kromě vykupování šrotu od Rey i dalších sběračů i pozdějším majitelem ukradeného Millennium Falconu. Zda to znamená to, že Rey byla jako holčička jednou z novicek na akademii Jedi a následně byla z nějakého důvodu ukryta na Jakku (možná jako předzvěst pozdějšího masakru Jedi?) se můžeme zatím pouze dohadovat, ale vysvětlovalo by to její latentní schopnosti v Síle. Pokud se týče její znalosti jazyků a schopnosti pilotování hvězdných lodí, pak nám kniha Rey's Survival Guide poskytuje vysvětlení, že Rey má ve svém pouštním obydlí z kolosu AT-AT i počítač z Y-wingu, který jí umožňuje trávit večery hraním simulátorů a studium jazyků (včetně droidího binárního). V souboji s Kylem Renem, který vyhraje kvůli Kylovu zranění Chewbaccovým samostřílem, jej sekne do tváře a Ren je jí vydán na milost. Podle scénáře Rey soupeří s temnou stranou, která jí velí mladíka zabít. A možná nejen temná strana. Novelizace popisuje zlověstný hlas v hlavě, který jí nařizuje Rena zabít. Tento hlas je audioknize překvapivě hlasem, kterým mluví nejvyšší vůdce Snoke.

4) Nikdy nedrážděte Wookieeho!

Vzpomínáte na to, jak Han v Nové naději strašil C-3PO tvrzením, že Wookieeové jsou ve vzteku z prohry schopni vyrvat protivníkovi ruce z kloubů? Tak podle novelizace se Unkar Plutt, obchodník se šrotem z Jakku (hraje ho Simon Pegg) vystopuje Millennium Falcon na planetu Takodana (podle lokátoru, který na loď umístil). Setkává se s Rey, která mu loď ukradla a po krátké potyčce do věci zasáhne Chewbacca, který Pluttovi utrhne ruku. Tato scéna by patrně ve filmu mládeži přístupném neobstála, ale je to další zajímavé propojení s Novou nadějí.

5) Jak funguje základna Hvězdovrah (Starkiller)?

Základna Hvězdovrah je instalace vestavěná do ledové planety původně ze vzdálených Neznámých oblastí, avšak základna se může přesouvat. Hvězdovrah je superzbraň pod velením generála Huxe, díky níž může První řád zničit celou sluneční soustavu. Jako energii využívá druh temné energie nazývané „kvintesence", která je v galaxii všudypřítomná. Získává se ze slunce, kolem něhož planeta právě obíhá, díky obrovským kolektorům, které temnou energii přesouvají do planetárního jádra, kde ji udržuje jednak přirozené magnetické pole a druhak umělé zadržovací pole vytvořené termálním oscilátorem, který První řád vybudoval v planetární krustě.  Obrovský dutý válec, který zabírá velkou část planety, pak proniká zadržovacím polem a dovede nasměrovat výboj správným směrem a také absorbuje energii, která by jinak na planetě způsobila rozsáhlá zemětřesení. Tento design měl jednu slabinu a to tu, že pokud byl ve chvíli těsně před výstřelem zničen oscilátor, nahromaděná energie by místo palebného válce šla skrz planetární jádro, což způsobí celkové zhroucení povrchu do jádra. Planeta základny Hvězdovrah se po vysátí veškeré energie z hvězdy přesunula do další soustavy. Střela tzv. fantomové energie po vystřelení zmizela v sub-hyperprostoru a po pár okamžicích se objevila v cílové soustavě. Když paprsek zasáhne objekt o příslušné hmotnosti, např. planetu, kontakt způsobí takový žár, že zažehne jádro planety a stane se z ní menší nova.  Narušení časoprostoru fantomovou energií způsobuje, že je nova, v níž se planeta promění, viditelná i na planetách několik tisíc světelných let odtud. Další konstrukční zranitelnost tkví v planetárním štítu, jehož obnovovací frekvence teoreticky dovolovala na zlomek sekundy lodi proniknout štítem, pokud vystoupila z hyperprostoru až uvnitř štítu.

6) Jak to, že Rey i Finn umějí používat světelný meč? 

Je pravda, že světelný meč může používat kdokoli i bez jediského výcviku, ale je to díky gyroskopickému efektu, který laserová čepel vytváří, velmi nebezpečné. Z filmu se však zdá, jako by Rey a Finn k tomu měli alespoň základy, které se jim v souboji s bývalým rytířem Jedi jménem Kylo Ren velmi hodily. Zde je nutné podotknout, že Kylo Ren byl krátce před bojem velmi vážně zraněn Chewbaccou, který ho postřelil svým účinným samostřílem. Ren pak sice prokázal svou nevšední odolnost vůči bolesti, ale zranění už bylo zkrátka příliš velké. To byl první faktor, díky němuž měli Finn a Rey proti Kylovi větší šanci. V případě Rey je tu navíc její hypotetický výcvik v "akademii Jedi" Luka Skywalkera (viz výše) a poté si při vykonávání práce sběračky na Jakku osvojila boj svou speciální tyčí. To ve spojení s její mocí v Síle, která byla ještě větší než Kylova. A Finn? Zde je to ještě přímočařejší, přičemž kniha Before the Awakening nám říká, že Finn během svého stormtrooperského výcviku prodělal i řadu hodin cvičení s rezonančním palcátem, který se v kombinaci s betaplastovým štítem používá do pouličních nepokojů. Tento palcát se v mnohém podobal světelnému meči. Mimochodem do této kategorie spadá i tonfa Z6, kterou měl jistý stormtrooper na Takodaně a která díky technologii kinetického zesilovače mohla odrazit i energii světelného meče a protivníka odrazit i několik metrů. Kromě toho se Finn i tak dokázal spíše jen bránit, a jak se krátce na to ukázalo, ani vážné zranění nezabránilo Kylovi, aby Finna velmi vážně posekal.

7) Jaký meč používá Kylo Ren?

Kylo Ren si svůj zvláštní červený světelný meč vyrobil sám. Z Obrazového slovníku k Epizodě VII víme, že přitom využil krystal kyber, který je prasklý. To jednak dává meči vzhledově poněkud neobvyklou a nestabilní, ale také mnohem silnější, sršící čepel a rovněž nutnost vybavit jeho jílec otvory, které odvádějí přebytečnou energii zbraně, aby neexplodovala. Kylo tedy svou zbraň vybavil dvěma otvory po stranách, aby vytvořily menší plazmové čepele do podoby jakési záštity, které se používaly u velice starodávných světelných mečů před několika tisíciletími. Takový meč je tak téměř nebezpečnější pro svého nositele než pro jeho protivníka a odpovídá Renově megalomanské snaze ze sebe udělat obávaného zloducha. Ve Star Wars jsme záštitu u světelných mečů zatím viděli pouze vzácně a nikdy to nebyla přesně tato konstrukce. V komiksech, které nyní spadají do Star Wars Legends jsme viděli meč, který má pouze jednu čepel záštity a navíc je naklopena v úhlu 45 stupňů.

Máte další otázky? Spoustu z nich pořád ještě zodpovědět nedokážeme, ale pokud vás nějaké téma napadne, určitě se zeptejte!

Komentáře