CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Časovou mezeru mezi šestou a sedmou epizodou Star Wars přemostí knihy

11. 03. 2015 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Dnes celý fandom Star Wars zasáhla zpráva, že Lucasfilm a Disney mají v rukávu schovaných nejméně dvacet nových románů pro dospělé, „young adult“ románů, komiksů, obrázkových knih, encyklopedií a mobilních aplikací, které sdružuje publikační projekt s názvem Journey to Star Wars: The Force Awakens. Jak už název napovídá, půjde v něm o to znovu od píky převyprávět hlavní události, které se v předaleké galaxii odehrály během třiceti let mezi Epizodou VI: Návrat Jediů a Epizodou VII: Síla se probouzí, jež má premiéru letos v prosinci.

Již minulý rok bylo oznámeno ukončení další rozšiřování obrovského tzv. Expandovaného universa Star Wars (nyní označené jako „Legendy“) a představen projekt nového kánonu, kdy budou mít nové knihy, komiksy i hry stejnou úroveň platnosti jako filmové epizody I - IX, případně spin-offové filmy nebo televizní seriály Klonové války a Povstalci. Nové knihy a komiksy, které v tomto „módu“ vyšly, mají velmi solidní úroveň kvality, přičemž zatím nijak masivně neporušují reálie ustanovené ve Star Wars Legendách a bude tedy zajímavé sledovat, jak si knihy povedou nyní, když skutečně dojde na lámání chleba (Epizoda VII nebude brát v potaz události z Legend).

Nejočekávanější produkty budou samozřejmě pocházet od nakladatelství Del Rey, které vydává „dospělé“ romány a vydavatelství Marvel, které na začátku roku obnovilo vydávání Star Wars komiksů. Byl oznámen román Aftermath, komiksová série Journey to the Force Awakens a stejnojmenná komiksová série s podtitulem C-3PO, která (zřejmě) tytéž události podá humornou formou z perspektivy známého zlatého protokolárního droida.

Už synopse románu Aftermath pak zní velice dobře: Druhá Hvězda smrti je zničena. Povídá se, že císař i jeho obávaný služebník Darth Vader jsou mrtví. Galaktické impérium je zachváceno chaosem. Napříč galaxií některé soustavy oslavují, zatímco v ostatních svůj železný stisk zesilují různé imperiální frakce. Bok po boku tak jde optimismus i strach. Ve chvíli, kdy Povstalecká aliance útočí na rozptýlené síly Impéria, narazí osamělý povstalecký průzkumník na tajnou imperiální schůzku…       

O ústřední trojici z filmů, tj. Luku Skywalkerovi, Hanu Solovi a princezně Leie vyjdou od vydavatelství Disney-Lucasfilm Press romány pro mladé čtenáře. Veleznalec Star Wars Jason Fry bude autorem The Weapon of a Jedi: A Luke Skywalker Adventure, zatímco Smuggler’s Run: A Han Solo Adventure napíše autor Greg Rucka a spisovatel Cecil Castellucci napíše Moving Target: A Princess Leia Adventure. Dojde i na román Lost Stars od fantasy autorky Claudie Gray a encyklopedii Star Wars: Absolutely Everything You Need to Know.

Vydávání těchto titulů má začít na podzim letošního roku, což znamená celkem zběsilou publikační aktivitu, pokud mají stihnout do 18. prosince, den premiéry filmu Star Wars: Síla se probouzí. Ohledně vydávání těchto titulů u nás máme zatím pouze sporé informace, jisté však je, že se přinejmenším čtyři tituly u Egmontu chystají.

(Článek vyšel rovněž na portálu Filmserver.cz.)

Komentáře