CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Co byste měli vědět o Epizodě VII

11. 12. 2015 Přidal Jakub Berger komentářů

Síla se probouzí a pomalu, ale jistě, se nám blíží její premiéra. Již za necelý týden bude sága pokračovat, a tak vám přinášíme shrnutí všeho podstatného, co zatím o Epizodě VII víme, resp. co nám tvůrci záměrně odhalili a co chtějí, abychom před premiérou věděli.

Základní informace

Když v říjnu 2012 společnost Disney koupila Lucasfilm za čtyři miliardy dolarů, bylo oznámeno, že mimo jiné plánují natočit další trilogii. Ta měla navazovat na Epizodu VI: Návrat Jediho. Režie se nakonec ujal J. J. Abrams, který dělal poslední dva Star Treky a hlavním scénáristou se stal Lawrence Kasdan, který pracoval už na epizodách V a VI. V květnu 2014 začalo skoro půlroční natáčení, převážně v londýnských studiích Pinewood, ale také v Irsku, Abú Dhabí a na Islandu. Na začátku listopadu téhož roku bylo potvrzeno, že Epizoda VII bude mít název Síla se probouzí. Je to také první film, na jehož vzniku se nepodílí George Lucas. Hudbu skládal John Williams a nahrával ji s orchestrem v Los Angeles. Celý film by měl mít stopáž 136 minut.

Časové zasazení a situace v galaxii

Příběh se bude odehrávat 30 let po bitvě o Endor (Epizoda VI), aby pasoval věk herců z originální trilogie. Po zničení druhé Hvězdy smrti a vítězství Aliance je galaxie stále ve válce. Vznikla Nová republika, ale z popelu Impéria povstal První řád. Vojenská junta, která se inspirovala Galaktickým impériem. A stejně jako Impérium používají různé varianty stormtrooperů, stíhačky TIE a hvězdné destruktory (jedním z nich je i Finalizer). V jejich řadách jsou i na Sílu citliví jedinci, ale na rozdíl od svého předchůdce nepoužívali Sithy a inkvizitory. Tato organizace také silně využívá propagandy, kde staví Alianci a Luka Skywalkera do role utlačitelů a zla. Podle J. J. Abramse se inspirovali u nacistů a uvažovali, jak by to vypadalo, kdyby nacisti, kteří na konci druhé světové války utekli do Argentiny, začali opět spolupracovat a chtěli dokončit to, co jejich předchůdci začali.

Proti nim stojí Odboj. Organizace, která vznikla řadu let po porážce Impéria, jako protiklad Prvního řádu. Skupina vojáků a pilotů si za svůj symbol zvolila někdejší znak povstalecké Aliance. Ten zdobí nejen helmy pilotů Odboje, kteří používají stíhačky T-70 X-wing.

Lokace

První planetou, která nám byla představena, je Jakku. Malá izolovaná pouštní planeta, na které se rok po Endoru odehrála jedna z největších bitev mezi Aliancí a Impériem a dodnes zde zůstalo spoustu trosek z této bitvy, včetně několika imperiálních křižníků (jedním z nich je i hvězdný destruktor Inflictor). Nyní se na ní nacházejí těžební zařízení, osady Tuanul, Reestkii, Cratertown a stanoviště Niima, která je považována za hlavní město. Některá z těchto osad se stane cílem útoku Prvního řádu.

Základna Starkiller byla ledová planeta někde v Neznámých oblastech, ze které si První řád udělal hlavní základnu. Také zde nainstalovali superzbraň schopnou zničit celé hvězdné soustavy. Oproti Hvězdám smrti to představuje technologický skok vpřed, který (jak věří) První řád potřebuje k tomu, aby se stali mocnější, než padlé Impérium a splnili tak jeho cíle. Také se ví, že na planetě proběhne bitva mezi Prvním řádem a Odbojem.

Takodana je planeta osídlená skupinou gaunerů a sídlo pirátky Maz Kanaty, které sloužilo jako otevřený přístav pro špióny a různým pochybným existencím. Povrch planety pokrývají husté lesy protkané vodními plochami. Zde se pravděpodobně odehraje další bitva.

Planeta, kde má Odboj základnu, se pravděpodobně jmenuje D'Qar.

Hlavní postavy

První z nových postav, která se nám představila, byl Finn (John Boyega). Sám Boyega se snaží udržet svou postavu zahalenou tajemstvím, jak to jen jde. Na Star Wars Celebration však prozradil, že Finn začne svůj příběh ve velkém nebezpečí. To ho kompletně změní a dostane do Star Wars světa neobvyklou cestou. Nakonec bylo také potvrzeno, že Finn začne svůj příběh jako stormtrooper, ale dezertuje a spojí se s Odbojem i přes to, že jeho generace byla vychována pod silným vlivem propagandy a byl učen, že Luke Skywalker a Aliance jsou zlo. V určité chvíli také začne používat světelný meč, který patřil Anakinovi a později Luku Skywalkerovi. A zatímco se spekuluje, že bude Jedi, nejnovější zprávy potvrdily, že stormtroopeři Prvního řádu jsou trénováni v boji s tradičními zbraněmi a pro boj muže proti muži (jsou vybaveni tzv. elektrotonfami).

Jako další je tu Rey, kterou hraje Daisy Ridley. Ta na Star Wars Celebration popsala Rey jako „sběračku, která žije na hřbitově lodí. Je samotářská, ale pak někoho potká (nyní už víme, že Finna) a začne její skutečné dobrodružství."  Pro cestování přes pouště Jakku používá spídr zvláštního designu, který je údajně starý model jakéhosi traktoru, a s sebou nosí zvláštní hůl. O ní kolovalo celkem hodně divokých spekulací včetně toho, že je  v ní zabudovaný světelný meč, jako měl Darth Plagueis, což pak vyvrátil přímo J. J. Abrams. Také se nedávno potvrdilo, že Rey je na Jakku sama a od rodičů se odloučila ještě jako malá, takže si toho moc nepamatuje. Mimo to je údajně také skvělá pilotka a usedne i za řízení Millennium Falconu.

Asi nejdůležitější informace o své postavě prozradil Oscar Isaac, který hraje Poa Damerona. Půjde o jednoho z nejlepších pilotů v galaxii. Jeho příběh začne misí, kterou dostal od jisté princezny. A právě při této misi se setká s Finnem a podle slov Oscara Isaaca „jejich osudy budou navždy propletené." Poe je (nebo bude) velitelem skupiny pilotů Odboje, tzv. Černé letky a létá v černo oranžovém X-wingu a vlastní droida BB-8, který s ním létá.

O Leie Organě (Carrie Fisher), víme pouze, že je vůdkyně Odboje a již neužívá titul princezna, ale generál. Abrams ale prozradil, že jedna postava se zapomene a osloví ji jako princeznu. Han Solo (Harrison Ford) a Chewbacca (Peter Mayhew) se „vrátí domů", čímž je myšlena jejich ikonická loď Millennium Falcon. To tedy naznačuje, že loď nebudou mít od začátku. Jinak se o nich ale moc neví, jen, že Han zůstane stále stejný dobrosrdečný darebák, ale již nezpochybňuje existenci Síly a Jediů. Vrátí se také nerozlučná dvojice, a to R2-D2 (Kenny Baker) a C-3PO (Anthony Daniels), který má novou, červenou paži.

Další novou postavou, víceméně neutrální, bude Maz Kanata (Lupita Nyong'o). Přes tisíc let stará pirátka vlastnící pevnost na Takodaně, která poskytuje útočiště pašerákům, špehům a dalším „vyvrhelům". Díky tomu se zná s Hanem Solem. Podle J. J. Abramse se během svého života určitě setkala s Yodou, takže je vysoce pravděpodobné, že bude důležitější, než se zprvu zdálo. Maz bude počítačem vytvořená postava a k jejímu natočení se použila technologie tzv. motion capture.

Nejvyšším představitelem Prvního řádu je nejvyšší vůdce Snoke, hraný Andym Serkisem, bude další postava vytvořená pomocí motion capture. Zatím se neví, jak vypadá (na začátku natáčení to nevěděl ani Andy Serkis), ale je nyní potvrzeno, že bude měřit přes sedm stop, což je něco přes dva metry. I přes svoji velikost a sílu se ale nebude pouštět do přímých bojů, ale bude spíše stát v pozadí a tahat za nitky. Také by měl být velmi mocný v temné straně Síly.

Mnohem důležitější postavou však bude Kylo Ren (Adam Driver), který bude sloužit pod Snokem. Je uživatel temné strany Síly, ale není Sith, ani inkvizitor. Je členem Rytířů Renu (podle toho také jeho druhé jméno), což je zřejmě skupina elitních válečníků, ať už citlivých k  Síle nebo ne. Používá rudý světelný meč se záštitou vlastní výroby, který má oproti běžným mečům nebezpečnou sršící čepel. Je také velkým obdivovatelem Dartha Vadera, kterým se hodně inspiroval, chce dokončit, co Vader začal a dokonce někde získal i Vaderovu ohořelou helmu.

Nakonec tady máme dva důstojníky Prvního řádu. Kapitánku Phasmu (Gwendoline Christie), která nosí zbroj podobnou stormtrooperům, ovšem chromově lesklou. A generála Huxe (Domhnall Gleeson), který je velitel základny Starkiller.

Příběh

Na to, kolik jsme již měli možnost vidět TV spotů a trailerů, o příběhu nevíme téměř nic. Známe postavy, známe určité momenty a viděli jsme spoustu scén. Ale přesto nemůžeme s jistotou tyto střípky poskládat dohromady a říct, o čem Síla se probouzí bude. Takže nezbývá, než těch pár dní vydržet a 17. prosince vše zjistíme.

Komentáře