CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Concept arty z Epizody VII

30. 03. 2016 Přidal CSWU komentářů

Minulý týden Industrial Light & Magic umístilo na své stránky několik zajímavých obrázků, týkajících se sedmé epizody Star Wars, Síla se probouzí. Obrázky, vytvořené v raných fázích vývoje filmu, mohou naznačovat některé scény či nápady, které byly pro film navrženy, ale které se do jeho finální verze z nějakého důvodu nedostaly. Pojďme si postupně jednotlivé concept arty ukázat a něco si o nich říct.

Obr. 1: Temný, tajemně vypadající hrad, zřejmě sloužící jako nějaká základna Prvního řádu

1.jpg

První, co fanoušky na tomto obrázku určitě zaujme, jsou TIE Interceptory, které to na filmové plátno v Síla se probouzí nedotáhly. Stíhačka, která se poprvé objevila již v bitvě o Endor v Návratu Jediů, byla následně v expandovaném univerzu hojně využívanou lodí a objevila se i v některých dílech nového kánonu (např. Shattered Empire, Aftermath). Vyvstává proto otázka, proč ji opětovně nevyužít pro První řád, když i obyčejné TIE Fightery, ač náležitě upgradované, „zdědil" po Impériu? Odpovědi na tuto otázku se možná dočkáme v některém z následujících filmů. Mě, kterému se tato stíhačka líbí více než obyčejný TIE, by její využití například v Epizodě VIII rozhodně potěšilo.

Dále stojí za zmínku samotný hrad. Opět, pokud jste fanoušky expandovaného univerza a zejména her se v něm odehrávajících, může vám připomínat hrad Dartha Vadera na planetě Vjun, který jste měli možnost prozkoumat ve hře Jedi Knight: Jedi Academy jako učedník legendárního Jedie Kylea Katarna. Vůbec by mi nevadilo, kdyby hrad použili v budoucím filmu jako nějaké Vaderovo sídlo nebo tajný úkryt, který využíval jako Palpatinův učedník; případně jako základnu nebo sídlo rytířů z Renu. K tomu navíc láva, tekoucí z kopce okolo zdí hradu, ve vás musí evokovat Mustafar a souboj Anakina s Obi-Wanem, končící znetvořením mladého Skywalkera.

Obr. 2: Scéna s X-wingy, téměř totožná s filmem

2.jpg

Jistě si vybavíte scénu, která se jako první objevila už v prvním teaseru. Poe Dameron a další stateční piloti Odboje prolétají těsně nad hladinou a víří za sebou vodu. X-wingy jsou téměř totožné s těmi použitými v Síla se probouzí, jediným rozdílem je barva lodí. Zatímco ve filmu mají stíhačky modrý nátěr, na tomto obrázku mají červený, evokující Červenou eskadru, provádějící nálet na Hvězdu smrti v Nové naději. Nálet na Hvězdu smrti měl původně obsahovat Modrou eskadru, ale kvůli limitům tehdejší technologie musela být barva změněna na červenou. Navíc nálet sám byl natočen z bočního pohledu, a pokud byste vyměnili vodu a hory v tomto obrázku za vojenskou šeď příkopu na Hvězdě smrti, byla by iluze Epizody IV dokonalá.

Obr. 3: Můstek, osudný Hanu Solovi

3.jpg

Tento koncept vypadá až na nasvícení téměř shodně s filmem. První řád zřejmě převzal od zbytku galaxie trend můstků, vinoucích se nad bezednými propastmi (ať už to byla první Hvězda smrti, kde Obi-Wan musel na jednom z podobných můstků deaktivovat tažný paprsek nebo Oblačné Město, kde na konci podobného můstku Luke zjistil strašlivou pravdu, atd.).

Obr. 4: Útočící X-wingy

4.jpg

Jak jsem psal již k druhému obrázku, krom několika odlišností jsou stíhačky na tomto obrázku téměř shodně s těmi ve filmu. Jednou z mála odlišností, kterých si můžete všimnout, je kokpit určený pro dva piloty (možná se stejným záměrem, jako u TIE Fighterů Prvního řádu – jeden se stará o řízení a druhý o zbraně), kvůli němuž X-wing působí protáhlejším dojmem. Možná právě proto, že dvojmístnou stíhačku dostal do vínku již První řád, bylo u Odboje (potažmo u Nové republiky) od této myšlenky upuštěno, aby tvůrcům nebylo spíláno, že se jejich nápady opakují. Za zmínku stojí i fakt, že motory strojů na obrázku při rozevření křídel do útočné polohy zůstaly na místě a pohybovaly se pouze křídla samotná. Obrázek kvůli šedému pozadí připomíná mnou již zmiňovaný nálet na Hvězdu smrti a koncept samotného Ralpha McQuarrieho, který jako první přišel s polokulatým tvarem motorů, jenž byl v expandovaném universu využit jako základ pro silně modifikovanou stíhačku Z-95 Headhunter, která patřila pašerákovi Boosteru Terrikovi.

4a.png

Obr. 5: Havárie na základně Hvězdovrah

5.jpg

Následky jednání Hana Sola, který se v nadsvětelné rychlosti přiblížil až samotnému povrchu základny a následně s lodí ztroskotal (i když on by nejspíš nesouhlasil, a označil by to jen za tvrdé přistání). Koncept neukazuje příliš nového a vidíme pouze naše tři hrdiny, nejspíše pozorující aktivitu nepřítele, nebo hodnotící škody napáchané na Falconu.

Obr. 6: Přistávací/vzlétající TIE Fightery

6.jpg

Klasické, snad i ikonické, lodě ze Star Wars, nejpoužívanější imperiální stíhačky. Tento obrázek mě ze všech nejvíce zaujal proto, že když jsem se na něj podíval, viděl jsem jen obrovskou verzi stíhačky Eta-2 Actis, kterou Obi-Wan s Anakinem použili v Pomstě Sithů k dosažení lodě generála Grievouse. Až po chvíli mi došlo, že se jedná o jakýsi speciální druh TIE Fighteru se složitelnými křídly, který mě okamžitě nadchl. Zatímco do obyčejných TIE musí piloti lézt přes všelijaké žebříky, schůdky či můstky; tato varianta stíhačky by ušetřila spoustu času při nastupování a vystupování pilotů (i když, řekněme si na rovinu, ono těch pilotů, co by přežili let svého TIE Fighteru, zase až tolik nebylo).

Další zajímavou věcí na obrázku je, že TIE nemá částečné rudé zbarvení, typické pro První řád, a stromtroopeři na sobě mají starou imperiální zbroj, takže je možné, že do filmu tvůrci zamýšleli i nějaké ukázky z minulosti. Možné je také, že se jedná o velmi raný koncept a protože křídla se skládala již u raketoplánu Kyla Rena, bylo u tohoto nápadu u TIE Fighterů ve finální verzi upuštěno.

Obr. 7: Souboj na základně Hvězdovrah

7.jpg

Podle mě další z raných vývojů Epizody VII. Napovídá tomu například absence modrého světelného meče, který Finn a následně i Rey využila k obraně před Kylem Renem. Navíc scéna vypadá jinak, než ve filmu, kdy Rey (pokud je osoba se zeleným mečem ženou, což nelze jistě poznat) bojovala s Kylem Renem, až když byl Finn na zemi. Millennium Falcon navíc ve filmu přiletěl, když již bylo prakticky dobojováno, a je tedy možné, že souboj se světelnými meči prošel několika úpravami, dokud nebyl podle tvůrců vypilován k dokonalosti.

Obr. 8: „BB-Kopačák"

8.jpg

Alternativní vzhled kulatého droida, představeného v Síla se probouzí. Pro mě o něco zajímavější design, který se tvůrci rozhodli nepoužít. Kupolka, tvořící hlavu droida, vypadá o něco dospěleji a drsněji, než ve finální verzi BB-8 a nepůsobí dojmem, jako by droidova hlava pocházela např. z jednotky R2.

Ačkoli BB-8, jak se ve filmu objevil, je prezentován jako on, tedy droid s mužským naprogramováním, byl několika tvůrci označen jako „ona", což je možná důsledek dlouho probíhajících debat. Je tedy možné, že bylo více návrhů, přičemž tento měl více zdůraznit droidovu maskulinitu.

Obr. 9: Luke... samuraj?

9.jpg

Alternativní vzhled Luka Skywalkera, než jak nám jej představila Epizoda VII. Vlasy sčesané do drdolu na vrcholu hlavy opravdu svým způsobem připomínají samurajský účes. Myslím však, že tvůrci udělali dobře, když upustili od tohoto účesu a nechali Lukovy vlasy volné.

Dále je patrné, že buď byla Lukova role ve filmu původně větší, nebo se jedná o možný koncept z Epizody VIII, protože pozadí za Lukem připomíná nějakou jeskyni a ne vrcholek kopce na planetě Ahch-To, kde jej našla Rey.

Máte ke concept artům nějaké otázky, nebo si myslíte, že máte lepší teorii? Neváhejte a podělte se s námi v komentářích!

Marek Dorazil

Komentáře