CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Epizoda VII na Blu-ray

20. 04. 2016 Přidal CSWU komentářů

Ačkoli je to již několik měsíců, co světlo světa spatřil asi nejočekávanější film roku 2015, Star Wars: Síla se probouzí, uveřejnění a prodej filmu v digitálním HD a na Blu-ray probíhá až nyní, v dubnu 2016.

Kromě filmu samotného, který si každý náležitě vychutná podle svého, jsou nově k dispozici bonusové materiály jako vystřižené scény, rozhovory s herci i tvůrci a také dokument o tom, jak film ze vzdálené galaxie postupně přicházel k životu. A to včetně nového oblíbence – droida BB-8, nebo cizích druhů. Současně přichází rozšíření záznamu z bitvy mezi Kylem Renem a Rey. Další materiály obsahují náhled do tvorby filmových efektů (ILM), vyjádření legendárního Johna Williamse o skládání hudební složky k filmu a v neposlední řadě také „Star Wars: Force for Change", kde je zaznamenán podíl fanoušků na charitativních aktivitách ve spolupráci s Dětským fondem Organizace spojených národů (UNICEF) po celém světě.

Velký zájem se vždycky točí kolem vystřižených scén. Přestože některé koncepty zveřejněné ILM (Industrial Light & Magic) ukázaly a prozradily některé detaily o scénách, které se nakonec na plátno nedostaly, nebo naopak dokreslily scény stávající i v konceptech se nacházejí vyobrazení, která udělala film ještě tajemnějším, než už je a vyvolaly tak nové otázky a spekulace.

Teaser na vystřižené scény:

Můžeme se těšit na 6 scén:

Finn a vesničanka: Při bitvě na Jakku se Finn setká tváří v tvář s prostou ženou, která chová dítě a zoufale se snaží uniknout před terorem Prvního řádu. Během okamžiku Finn pozvedá blaster, ale nevystřelí. Jde tedy o vůbec první Finnovo rozhodnutí, kde zapře První řád a své spolubojovníky. Fakt, že ve finálním střihu Finn provede ono rozhodnutí až později, funguje dramaticky o něco lépe, ale asi bychom neměli problém, kdyby tato scéna ve filmu byla.

Zpráva z Jakku: Zde mělo dojít k prvnímu zjevení původního obsazení, a to Leiy Organy a C-3PO; když Leia dostává zprávu o útoku na Jakku v době, kdy se tam ještě pořád má zdržovat Poe Dameron s cennou informací, pro niž ho poslala. Tohle je jedna ze scén, kde si vysloveně myslíme, že by filmu ublížila, kdyby byla ve finálním střihu. Hlavně proto, že bychom si tak zbytečně vyplýtvali Leiu v mnohem méně emocionálním okamžiku, než při setkání s Hanem.

X-wingy na rychlost světla: Připravte se tady především na nehotovou animaci, která je byla běžná pro nové vystřižené scény z prequelových epizod na Blu-ray. Scéna sama o sobě by ve filmu asi nevadila, ale zároveň by ani nic nepřinesla. Snad jen kromě pocty původním Hvězdným válkám, jelikož ohlašování jednotlivých pilotů je téměř totožné s podobným úkonem před útokem na Hvězdu smrti.

Kylo prohledává Falcon: Snowtroopeři ohlašují, že je loď prázdná a tak se po palubě několik krátkých momentů pohybuje Kylo Ren, než v kokpitu nahněvaně vyřkne otcovo jméno. Další scéna, která by úplně filmu nepomohla. Jednak by úplně dokonale nedávalo smysl, jak se do Falcona Kylo dostal a jak se přesunul zpět a proč Falcon vojáci třeba nezničili, když věděli, kde je, ale především si myslíme, že finální střih ukazující to, že Kylo je schopen Hanovu přítomnost vycítit (v paralele s Vaderem a Obi-Wanem) funguje pro postavu mnohem lépe.

Honička sněžných spídrů: V tomto záběru se hrdinové zoufale snaží uniknout před pronásledovateli z Prvního řádu na povrchu základny Hvězdovrah (Starkiller). Další scéna s trochu nehotovým „videoherním" lookem, která by mohla přidat trochu akce. Ale upřímně, akce jsme měli více než dost a jsme rádi, že se Abrams nakonec nepustil do akčních sekvencí, které existují jen samy pro sebe a nikam neposouvají děj.

Finn bude v pořádku: Rey je ujištěna, že Finn bude i po zraněních, která mu zapříčinil Kylo Ren, v pořádku. Tady si dovedeme představit, že méně vnímavým divákům by asi vyhovovalo, kdyby někdo výslovně řekl, že Finn bude v pořádku, ale scéna, která je ve filmu, je výmluvná sama o sobě a ujišťování není tolik potřeba.

Šest scén, které na disku jsou, je rozhodně zajímavých, ale nadšení nevyvolají. Ani jednou při sledování si neřeknete, že tahle scéna ve filmu být měla. Spíš všechny působí dojmem, že by tam byly buďto navíc, anebo by rovnou nefungovaly. Což v konečném důsledku svědčí o schopnostech režiséra, který je z filmu nakonec vystřihl.

Jaké nové materiály budou dále k dispozici?

Síla se probouzí: Filmový příběh

V tomto materiálu objevíte celý příběh tvorby sedmé epizody Star Wars včetně rozhovorů s herci a tvůrci filmu. Tento materiál zahrnuje cestu od původních Star Wars až k těm novým - a to již od chvíle odkoupení práv k Star Wars od George Lucase až po první den produkce filmu Síla se probouzí. Přičemž asi nejlepší na této části je náhled na spolupráce mezi jednotlivými skupinami tvůrců. Celkově se jedná o kvalitní dokumentární práci, která hezky mapuje celý průběh natáčení. 65minutová stopáž je solidní a ve světě, kdy se bonusy na Blu-rayích odbývají pár featuretami, které najdete na YouTube, je to svěží závan větru. Byli bychom radši, kdyby se třeba George Lucas vyjádřil speciálně pro dokument (ve filmu je, ale jenom ze záznamu rozhovorů, které dal krátce po prodeji práv Lucasfilmu), ale pořád se jedná o skvělý dokument. Možná se nevyrovná Empire of Dreams, který obsahovala DVD edice původní trilogie z roku 2004, ale to ostatně máloco.

Příběh se probouzí: Čtení

Původní i nové herecké obsazení filmu komentuje první den, kdy se sešlo a předneslo zbrusu nový scénář. Přes nadšení tvůrce se tato část obsahuje relativně nervózní komentáře plné obav hereckých „nováčků". Sám J. J. Abrams popisuje nadšení z úplně prvního setkání herců z hlavních rolí, naproti tomu Boyega i Ridley sdílejí spíš emoce a myšlenky plné obav a nejistoty

„Pamatuju si jen, jak jsem nad tím přemýšlela: ‚Budeme natáčet a já na to nejsem připravená'." – Daisy Ridley

„Pořád jsem si myslel, že jsem na konkurzu, a že jde jen o poslední ‚test'." – John Boyega

Výroba tvorů

Přináší pohled do zákulisí „creature/droid shopu", kde se vyrábějí všechny praktické efekty různých tvorů a droidů. Uvidíte tak klasické ruční loutkářství, ale i špičkovou animatroniku. Těšit se můžete na výrobu masky Niena Nunba, kterého mimochodem hraje stejný herec jako v Epizodě VI, dále na Warwicka Davise, Simona Pegga a konečně i na výrobu Chewieho kostýmu spolu s postřehy Petera Mayhewa. Solidní bonusový materiál, který potěší fanoušky a ukáže starou dobrou práci s praktickými efekty.

Výroba droida BB-8

V této části se rozebírá nový oblíbený droid BB-8; a to od jeho úplně prvního konceptu až po svébytného hrdinu, jímž se stal. Tvůrce speciálních efektů, Neal Scanlan dokonce tvrdí, že původní návrh droidího hrdiny BB-8 nakreslil Abrams na ubrousek. Daisy Ridley k tomu dodává své obavy z natáčení scén s „nelidským" hrdinou, ale současně připouští, že vlastnosti, jimiž byl nový droid obdařen, jej dokázaly dostatečně „oživit".

Plány bitvy: Boj ve sněhu


Věděli jste, že závěrečná scéna v lese je celá v ateliéru? Tenhle krátký dokument vám představí, jak se celá scéna realizovala, včetně 360stupňových dekorací s malovaným pozadím, ale také se dozvíte, jak herci trénovali na finální souboj.

ILM: Vizuální magie Síly


Krátká featureta obecně představuje vizuální efekty v Epizodě VII a vůbec nejvíce času se mluví asi o lodi Millennium Falcon. Velice milý bonus, který navazuje na podobné krátké medailonky z předchozích filmů

John Williams: Sedmá symfonie


Můžete se těšit na spoustu záběrů z nahrávání, spoustu výpovědí o tom, jak je John Williams skvělý a také povídání Johna Williamse o tom, jak tvořil hudební motivy pro Rey, nebo třeba závěrečnou scénu celého filmu.

Není žádných pochyb, že zhlédnutí bonusových materiálů stojí za to, a žádnému fanouškovi by nemělo uniknout. Pokud ještě stále váháte, podívejte se na rap Daisy Ridley doplněný o taneční čísla z natáčení.

 

 

Monika Večeřová a Jiří Budinský

Komentáře