CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

George Lucas: Život stvořitele Star Wars

15. 01. 2018 Přidal Pavel Klimeš komentářů

O fenoménu Star Wars se napsaly stohy a stohy knih. Ať už z „in-universe“ nebo „out-of-universe“ pohledu není třeba jít za texty o této ikonické space opeře daleko. Je tedy s podivem, že o samotném tvůrci, tedy muži, bez něhož by nic z toho nebylo, o Georgi Lucasovi z různých důvodů (neochota odhalovat své soukromí) žádná skutečně obsáhlá monografie nevznikla. Až donedávna. Kniha Briana Jaye Jonese George Lucas s podtitulem Život stvořitele Star Wars, vyšla předloni ve Spojených státech a na podzim jsme se jí dočkali díky nakladatelství Paseka i my v češtině. Stojí za pořízení? Na to vám odpoví tento článek.

0000004613_03.jpg

 

Brian Jay Jones není na poli biografií významných osobností žádným nováčkem. Po monografii o spisovateli Washingtonu Irvingovi (2008) a filmaři a loutkáři, tvůrci slavných Muppetů, Jimu Hensonovi (2013), je třetí svazek věnován právě Georgi Lucasovi. A jde skutečně o svazek úctyhodný. Na šíři 560 stran tu autor rozehrává dosti podrobné pojednání o životě legendárního filmaře. Nikdy však nesklouzne k suchopárnosti nebo nudě. Podobně jako dvě předchozí biografie je i tato kniha psaná živým a čtivým jazykem.

Obsáhlý svazek je, jako ostatně i mnohé další publikace o Star Wars (naposledy Star Wars Art: Ralph McQuarrie) rozdělen na celkem tři části se jmény korespondující s názvy filmů původní trilogie (Naděje, Impérium, Návrat). První části ještě předchází prolog s názvem Chaos, který jako jakousi ochutnávku dokumentuje začátek natáčení v tuniské poušti. Pak se Jones vrací v následujících kapitolách k Lucasovým rodičům (a prarodičům) a rovněž k jeho mládí ve městě Modesto, jeho vášni pro automobily, jeho inspiračním zdrojům a samozřejmě i počátkům jeho vizionářství.

Jelikož jsem pracoval na českém vydání encyklopedie Star Wars: Rok za rokem, řadu věcí jsem samozřejmě důvěrně znal, zde mě však čekala několikanásobně vyšší hloubka detailů v kontextu a souvislostech, když už ne přímo nových informací. Velmi rád bych ocenil prostor, který je v knize věnován Lucasově manželce Marcie, jež se z textů o tvůrci Star Wars většinou vynechává. V souvislosti se zmíněnou encyklopedií Rok za rokem, mě napadá, že knihu George Lucas výborně doplňuje, protože biografie obsahuje pouze několik stran obrazového doprovodu, který navíc není přímo v textu, k němuž se vztahuje. Velmi pozitivně také hodnotím přítomnost poznámkového aparátu, kterým podepřel řadu tvrzení o Lucasově životě, díky němuž dostává monografie téměř vědecký rozměr.

Na druhou stranu lze možná knize (a uvědomuji si, jak absurdně to zní od fanouška Star Wars!) vytknout přílišné zaměření právě na Hvězdné války a analýzy přímo s filmy související, což může budit dojem, že se naprostá většina Lucasova života točila právě kolem tohoto fenoménu a ostatní projekty a filmy jsou osekány na naprosté minimum. Tato disproporce občas vypadá skoro jako by na knihu naběhli editoři a vyškrtali všechny „nadbytečné informace“ s tím, že si to lidé budou pořizovat hlavně kvůli Star Wars.

Také by šlo vytknout několik málo faktických nepřesností, které se však mohou vkrást kamkoli. Například je zde na jednom místě uvedeno, že film Star Wars dostal svůj podtitul Epizoda IV – Nová naděje v obnovené premiéře současně s uvedením Epizody V – Impérium vrací úder. To však není pravda, jelikož se tak stalo až následujícího roku 1981 (koneckonců v roce 1980 obnovená premiéra prvního filmu Star Wars prokazatelně vůbec nebyla!).

Rovněž překlad do češtiny se vcelku vydařil až na několik terminologických podivností, které se vymykají překladatelskému úzu, který se už léta v knižních překladech úspěšně razí. Mám na mysli tendenci překládat i věci, které se často nechávají v originále („ranč Skywalker“), podivné překlady in-universe termínů („rychlostní vznášedlo“, naopak nepřeložený „sandcrawler“) nebo názvy děl, které do češtiny nikdy přeloženy nebyly (např. kniha Splinter of the Mind’s Eye kuriózně – a špatně – přeložená jako „Tříska ve vnitřním zraku“). Ale jak jsem předesílal, to jsou pouze výjimky a překladatelům za odvedenou práci patří dík.     

V konečném zhodnocení je kniha George Lucas od Briana Jaye Jonese výborným a v současné době ojedinělým titulem o životě a díle ikonického filmového tvůrce a vizionáře, který ovlivnil několik generací. Monografii lze doporučit skalním fanouškům, běžným divákům toužícím se dozvědět něco více, ale i zájemcům o hlubší souvislosti moderní popkultury. Ve vaší knihovně by určitě neměla chybět.

Komentáře