CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Mace Windu žije?

12. 07. 2016 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Když před týdnem rozvířila vody fanovských kuloárů mírně zveličená zpráva o tom, že jak George Lucas, tak i Samuel L. Jackson potvrdili, že Mace Windu, jeden z nejmocnějších Jediů (a obecně jedna z nejvíc „badass“ postav Star Wars) přežil, nevěnovali jsme tomu žádnou pozornost, protože ani jeden z tvůrců této postavy nemá reálný vliv na to, co se ze stáje Lucasfilmu na nás vyřítí. Přesto, jak jsme zjistili, tato zpráva i dnes nutí některé fanoušky ke spekulacím ohledně budoucnosti Mace Windua. Podíváme se tedy na to, jak pravděpodobné je to, že by se druhý nejvyšší člen rady Jedi vrátil.

Nejprve malá rekapitulace pro ty, kteří nevědí, o co jde. V zásadě se stalo to, že Samuel L. Jackson (herecký představitel Mace Windua) v otázkách a odpovědích s fanoušky na Twitteru řekl jedné z fanynek, že Mace Windu je naživu. Později pro časopis Entertainment Weekly to rozvedl v tom smyslu, že Jediové přežijí pád z velkých výšek a jednoruký Jedi také není nic nového pod sluncem. Dle Jacksona by se pak Windu mohl skrývat před Impériem podobně jako Obi-Wan nebo Yoda. O svou teorii/přání se prý kdysi podělil pouze s Georgem Lucasem, který mu nápad údajně schválil slovy: „Za mě OK. Můžeš být naživu.“     

Samuel-L-Jackson.jpg

Zde bychom se měli pozastavit nad tím, co přesně znamenají výroky a názory herců. Jak můžeme slyšet u audiokomentářů na téměř každém DVD, názory v nich řečené patří pouze jejich mluvčím a nepředstavují stanoviska produkční společnosti ani filmového studia. Tedy vlastně neznamenají nic. U Sama Jacksona (ač ho mám obecně velice rád a jako herce jej respektuji) to ve spojitosti se Star Wars platí dvojnásob. Slavnému herci se sice Star Wars vždy moc líbily, ale skoro nic o nich nevěděl. Na druhou stranu je známo, že si u Lucase dokázal prosadit svá přání. Když mu při natáčení Epizody II přinesli na výběr světelné meče, mohl si kromě jílce zvolit i barvu. Tedy dle Lucasova prvotního záměru buď modrý, nebo zelený. Jackson však chtěl fialový (což byla barva, která se objevila pouze v Lucasem nerespektovaném expandovaném universu). A Lucas k údivu všech řekl: „OK, tak budeš mít fialový.“

Tuto „veselou historku z natáčení“ tu nezmiňuji náhodou. Skvěle se hodí i na příběh o přežití Mace Windua. Rozdíl je v tom, že tento prvek na rozdíl od barvy meče nemohl být v ničem reflektován. Respektive v ničem, nad čím by měl Lucas přímou kontrolu. Po dotočení Epizody III se Lucas věnoval práci na animovaném seriálu Klonové války a také na hraném seriálu s pracovním názvem Underworld. A zatímco Klonových válek jsme se dočkali, Underworldu nikoliv. Pokud se tedy přeživší Mace Windu měl objevit, Lucas by jej nejspíše zahrnul do tohoto seriálu, který se měl odehrávat mezi epizodami III a IV. Již z dřívějška víme, že bylo dokončeno zhruba padesát scénářů a k prvkům, které se z něj dostaly do jiných médií, patří třeba drsný onderonský povstalecký vůdce Saw Gerrera, který se dostal jak do Klonových válek, tak i do nadcházejícího filmu Rogue One: A Star Wars Story.   

Dalším hlediskem je někdy až doslovné přejímání slov George Lucase Lucasfilmem do databáze kontinuity pro další použití. To je na jednu stranu chvályhodné, na druhou stranu je George Lucas člověkem, který své názory čas od času přehodnocuje a navíc velmi často žertuje svým osobitým smyslem pro humor. Nechvalně známým případem je například napůl žertovné pojmenování admirála Mottiho v pořadu Late Night with Conan O’Brien („Conan Antonio Motti“) nebo pojmenování Obi-Wanova domovského světa Stewjon po moderátorovi talk show, Jonu Stewartovi. Jen pro zajímavost, obě tyto drobnosti byly zahrnuty do kánonu a zůstaly tam i po rebootu kontinuity Star Wars.

Jiným případem z poslední doby je pak Q&A s Jonathanem Rinzlerem, „kronikářem Lucasfilmu“, který odhalil, že mu Lucas při jejich schůzkách při tvorbě „Making of“ knih o natáčení původní trilogie řekl, že počítal s tím, že Boba Fett přežil své spolknutí sarlaccem a dostal se nakonec ven. Potvrzuje to i zmínka, kterou Lucas utrousil v audiokomentáři na DVD, totiž, že díky masivní popularitě nájemného lovce nějaký čas přemýšlel, že by v rámci změn ve Special Edition a na DVD přidal novou scénu Fetta vylézajícího z Velké jámy Carkoonu. To byla ale premisa, s níž expandované universum počítalo od roku 1992, kdy se „vzkříšený“ Fett objevil v komiksu Dark Empire. Jelikož tedy Lucasfilm (a ne, to, že jej vlastní Disney na výhradním rozhodovacím právu Lucasfilmu nic nemění, přestože spousta neinformovaných lidí tvrdí opak!) platí většina věcí, které si Lucas pro „své“ postavy vymyslel, můžeme tedy čekat přeživšího Bobu Fetta i v novém kánonu (ostatně určité „vodítko“ se objevilo i románu Aftermath).  

65629.jpg 

Co si z toho tedy můžeme odnést? Pokud se tedy Mace Windu opravdu dostal do scénářů seriálu Underworld, je velice pravděpodobné, že se tento fakt dostal do databází Lucasfilmu a že jej v nějaké formě uvidíme. Pokud jde o in-universe pravděpodobnost přežití, pak tu máme příklad Dartha Maula, který kanonicky přežil i přeseknutí vejpůl (sice přitom přišel o rozum a k přežití podobně jako Vader použil zuřivou nenávist – což by u Jedie nemuselo fungovat). Pokud se Windu do scénářů Underworldu nedostal, je pravděpodobnost budoucího využití daleko menší, umocněná ještě tím, že by se tvůrci (podobně jako v případě seriálu Povstalci) museli nějak vypořádat s faktem, že Yoda v Epizodě VI Lukovi řekl, že je posledním Jediem. 

Komentáře