CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

May the 4th be with you aneb Jaký byl první Den Star Wars v ČR

13. 05. 2015 Přidal CSWU komentářů

Oslavy 4. května, světového Dne Star Wars, probíhají v zahraničí většinou ve velkém stylu. Pořádají se průvody, workshopy, přednášky a mnoho dalšího. U nás se tento svátek nikdy moc neprožíval, ale letos se to změnilo. CSWU společně s kostýmovými organizacemi 501st Legion a Rebel Legion připravili v sobotu 2. května pro fanoušky první oslavu v České republice.

Celá akce přilákala mnoho pozornosti. Několik členů obou kostýmových skupin a český expert na Star Wars Pavel Klimeš tak v úterý 28. dubna zavítali do Snídaně s Novou, kde ve dvou vstupech mluvili nejen o tomto dni. Informovali také o svých aktivitách a kostýmech, chystané Star Wars Celebration 2016 v Londýně, ale hlavně navnadili mnoho fanoušků na sobotní oslavy.

V Praze se fanoušci začali scházet v dopoledních hodinách před stanicí metra Malostranská. Asi třicet účastníků se o půl desáté vydalo na pochod směrem k Václavskému náměstí. Cestou budili velkou pozornost jak mezi pražany, tak mezi turisty. Po hromadném focení si to namířili do klubu Cross v Holešovicích, kde již čekaly desítky dalších fanoušků, a mohlo se začít. Organizátoři při vymýšlení programu mysleli na všechny věkové kategorie, a tak si každý přišel na své. Kromě přednášek bylo připraveno několik workshopů, jako například barvení odlitých astromechanických droidů nebo si lidé mohli s přáteli na PlayStationech zahrát např. kooperační hru Jedi Power Battles. Pro menší návštěvníky byla připravena soutěž kostýmů, či dětský koutek s Legem. Kromě aktivit si však lidé nejvíce užívali skvělou atmosféru ve společnosti ostatních fanoušků.

Oslavy sklidily úspěch a měly velkou odezvu také v médiích. Přímo na místě byla Česká televize, která o celé akci, 501st Legion i Rebel Legion natočila reportáž do zpráv, kterou můžete online zhlédnout zde. Bohužel, při natáčení se opět nevyhnuli narážkám na Jediismus, který ale se 4. květnem nemá nic společného a lidé se k němu kdysi přihlásili většinou jen z recese. Reportáž se ve stejný den objevila i na Zprávičkách na Déčku. Informace formou fotogalerie přinesl server iDNES.cz, kde můžete najít další videoreportáž. Na té je kupříkladu velice vidět, že ji zpracovával fanoušek. Díky přítomnosti ČTK články o akci napsaly také portály jako Denik.cz, Lidovky.cz, Tyden.cz, Aktualne.cz, Munimedia.cz nebo Rozhlas.cz.

Po vydařených oslavách tedy nezbývá než čekat na prosinec a premiéru epizody VII. A také doufat, že se Den Star Wars bude slavit i příští rok. :)

Komentáře