CSWU
MENU
starwars
FB

METARECENZE: Solo: Star Wars Story

04. 06. 2018 Přidal CSWU komentářů

I nejnovější spin-offový film Star Wars si vykoledoval velké množství názorů a stanovisek. Protože není možné na CSWU film přejít pouze jedinou recenzí, přinášíme vám zhruba týden po premiéře kompilaci hodnocení v podání osazenstva naší redakce, která poskytne širší škálu názorů na film Solo: Star Wars Story.

První (nespoileroidní) recenzi naleznete ZDE.

POZOR, NÁSLEDUJÍCÍ TEXTY OBSAHUJÍ OTEVŘENĚ VYŘČENÉ SPOILERY!

 

solo_meta_fb.jpg 

Hodnocení Pavla Klimeše:

Mé hlavní dojmy naleznete v nespoileroidní recenzi. Zde pouze krátce popíšu věci, které si mi líbily a věci z nichž jsem nebyl nadšený a které jsem předtím nechtěl prozrazovat. Ústředním leitmotivem je, že Solo mě velmi příjemně překvapil. Jde o film takřka ušitý na míru skalním fanouškům Star Wars a v mnoha ohledech připomíná román Star Wars, který není nezbytný k pochopení široké ságy Star Wars, ale je důležitý pro určitý konkrétní aspekt, v tomto případě postavu Hana Sola. Možná právě to však běžným divákům (a recenzentům) vadilo soudě dle nespravedlivě slabé návštěvnosti.

Nesmírně se mi líbilo: Corellia – moc mě potěšilo zachování Hanovy kriminální minulosti, byť nyní jde o gang Bílých červů a nikoli Garrise Shrikea, corellianské reálie (loděnice) taktéž zachovány, byť jsem si musel malinko zvykat na ten obecný status úpadku; Mimban – Hanova služba v armádě se mi líbila neskutečně, i jeho dezerce; Vandor – krásná sekvence (a hudba) s pouze minimem výhrad (hlavně v závěru kvůli smrti většiny Beckettova trojlístku); Drydenova jachta – opět, naprosto „dokonale divné“, od duetu na party až po Drydenovu pracovnu; Lando – známý hazardní hráč je jedna velká narážka na expandované univerzum, včetně potvrzení faktu, že věci z Legends jsou stále zachovány prostřednictvím principu příběhu v příběhu; L3-37 – nejde o náhražku žádného droida a její hlášky, které si berou na mušku některé snahy o korektnost, jsou vážně k popukání, myslím, že i kdyby tvůrci zahrnuli droida Vuffi Raa, výsledek by nebyl lepší; v podstatě celá Kesselská cesta – je to sice jiné, než na co jsme zvyklí z expandovaného univerza, ale tato kanonická verze mi přijde jako příjemný odklon od megalomanských nápadů Kevina J. Andersona. Kessel na mě dojmem novosti nepůsobil (viděli jsme ho už ve Star Wars Povstalci), ale bylo výborné vidět některé věci jako povstání droidů, které jsme taktéž viděli v Legends, Pykeský syndikát, to jak Chewbacca urve někomu ruce; Savareen – konfrontace s Beckettem a fakt, že Han vystřelil konečně první, mě absolutně odrovnal, fakt, že právě Kesselská cesta přispěla k profinancování raného Povstání, mě nadchnul – jde o další odkaz na Legends - a jsem rád, že tam tento aspekt, který jako jediný přispívá k dění v galaxii; Maul – tak jako většině fanoušků, i mě se jeho přítomnost neskutečně líbila, od jeho hereckého ztvárnění (Ray Park, Sam Witwer) až po světelný meč, který odpovídá seriálu Povstalci (to, že ho zažehl, mi nevadí – chtěl být hrozivější).

Příliš nadšený jsem naopak nebyl z těchto věcí: Hanovo příjmení – nevadilo mi „vymyšlení“ jména náborovým důstojníkem, ale pozdější zmínka o jeho otci. Jsem si jist, že se někdy dozvíme, co se stalo mezi ním a jeho rodiči, ale i tak to trochu zarazí; Smrt Beckettova gangu – ano, způsob, jakým byla dohra vlakové loupeže natočena, není na první pohled příliš logický kvůli absenci jakéhokoli truchlení ze strany Becketta (byť jsou tam přítomny dva náhrobky, takže nějaká doba určitě uběhla), ale není to nic hrozného; Chewbacca se nezaváže dluhem života – ano, tuto věc jsem stoprocentně čekal a nedočkal se jí, na druhou stranu si po čase myslím, že je možná logičtější, aby k tomu došlo až po čase a ne ihned, jak tomu bylo v Legends.  Celkově pak žádný ze zmíněných nedostatků není pro mě tak velká, aby zastínila dobré stránky a snímek zůstane mezi filmy z předaleké galaxie, na které se kdykoli moc rád podívám znovu.

90 %

 

Hodnocení Davida Macháčka:

Hana jako postavu jsem nikdy moc neprožíval a na film šel do kina prost jakýchkoliv očekávání. Z kina jsme se pak vracel o to nadšenější. Dostal jsem svižný příběh plný dobrodružství a akce okořeněný organickým humorem, kapkou romantiky a obrovskou spoustou odkazů a narážek, které neponořenému divákovi zůstanou skryty a vám dávají ten (bezesporu příjemný) pocit, že jste členem nějakého „elitního“ klubu. Nadchlo mě obsazení filmu Donald Glover a Woody Harrelson skvělí, Emilia Clarke především hezká než cokoliv dalšího, ale hlavně nepotvrdily se obavy ohledně Aldena Ehrenreicha. Harrison mi prostě nechyběl a Alden pro mě byl naprosto uvěřitelný Solo. O něco nezkušenější a ne tolik neomlácený životem, jako jsme ho znali dosud, ale pořád ten stejný „týpek“. Solo: Star Wars Story je pro mě další a za mě velmi zářivý kousek do mozaiky vesmíru Star Wars. Přestože sledujeme vlastně jen „všední zkazku“ o partě zlodějíčků, film nám dává jasně pocítit, že se jeho příběh odehrává někde na pozadí té monumentální „Skywalkerovské ságy“.

80 %

 

Hodnocení Andrey Ulagové:

Možná je to tím, že do kina jsem se hrnula nadšená s velkým očekáváním. Na film Solo: Star Wars Story jsem se ráda 2x podívala, ale pokud se k němu budu někdy vracet, tak to nebude moc často. Chybí mi tam totiž přesně to, do čeho rýpali na jednom nejmenovaném filmovém portálu – osudovost. Můžete se se mnou dohadovat, že to tam je, ale za mě se to nevyrovná Rogue One, který se mi líbil víc.

Nicméně – neříkám, že Solo je propadák. Naopak. Po těch hrozných zprávách, kterými nás internet zásoboval, se vyvedl nadprůměrný film s kupou odkazů na filmy, knihy, seriály... Možná z toho budou někteří odcházet zmateni a neužijí si to tak jako my... (už jsem slyšela názory na cameo Dartha Maula v závěru: Neměl být náhodou mrtvý? Byl to vůbec on, nebo mu byl podobný?) I za mě už je ta postava natolik propraná jinde, že pro mě ten moment nebyl nijak extra "wow")

Nadprůměrné je v Solovi také obsazení, které pozvedlo i Aldena Ehrenreicha, i když pro mě zůstal z celého castu nejslabší. Jako pro ženu pro mě nemá dostatečné charisma, aby táhnul celý film (proto tam také má kolem sebe zkušenější herce a mnohdy i zajímavější postavy) a někdy jsem měla i pocit, že ta „fordovská“ gesta má sice poctivě, ale až křečovitě naučená. Zvykla jsem si na něj, ale to asi není to správné slovo, které se rovná pochvale. Rychleji jsem si zvykla na Donalda Glovera, na druhou stranu si myslím, že ten byl naopak v prvotních reakcích přechválen (navíc ve filmu není tak často). Woody Harrelson patří k herecké špičce, nejvíc jsem ovšem ocenila Paula Bettanyho jako Drydena Vose, škoda, že měl tak málo prostoru, stejně jako droidka L3. Emilia Clarke je hezká... to je asi tak vše, u mě ji svým kratším výstupem převálcovala i Thandie Newton jako Val.  

Na druhou stranu oceňuji, že příběh je sice v podstatě hrozně jednoduchý, kdy se partička pašeráků honí za kořistí a vzniká u toho celá řada komických i nebezpečných situací, zároveň tu není jen jedno ultimátní zlo, ačkoliv zprvu se tak jeví právě Enfys Nest. Její odhalení a spojení s Povstáním pro mě bylo nejpříjemnějším překvapením celého filmu.

Vizuálně je film krásný a zavádí nás do neprozkoumaných koutů galaxie, z nichž i Vosova jachta působí lépe, než casino v Canto Bight v Epizodě VIII. (zpívající „ryba“ v nálevu byla epická :)) V neposlední řadě musím ocenit hudbu, zejména motiv Enfys Nest s vokály. Powell odvedl výbornou práci, kterou proložil známými motivy.

Za vrchol Star Wars tvorby Sola nepovažuji, ale jsou to kvalitní Star Wars a kvalitní film. I když mu dávám jen:

70 %

 

Hodnocení Adama Kopeckého:

Star Wars Solo je ztělesním toho, co od filmu čekám, když jdu do kina na Star Wars – hravost, zábavnost, výpravnost, smysl pro detail a dobrou akci. Ačkoli úvodní očekávání nebyla veliká, musím říci, že Solo mne neskutečně překvapil. Z poslední čtyř uvedených filmů je podle mě jednoznačně nejlepším, byť Rogue One mu těsně šlape na paty.

Film je do určité míry čistá esence Star Wars – jednoduchý až šestákový příběh, okořeněný několika zvraty, zábavná a nápaditá akce a hlavně nová a zajímavá prostředí plná živoucích detailů (hlavně Vosova jachta je podle mne naprostý vrchol). Tentokrát ale film spíše než space operu připomíná v určitých moment western, což je osvěžující změna. Většina postav je velice dobře a zábavně napsaná a k diskutovanému hraní Ehreneicha – pokud divák po chvíli sledování filmu zapomene, že má vlastně hrát mladšího Harrisona Forda, tak myslím, že odvedl více než slušnou práci.

Je škoda, že se filmu údajně zatím finančně nedaří dle plánu, protože by to mohl být skvělý signál pro Lucasfilm, že takové filmy jsou správná cesta – ostatně Solo skvěle ukazuje, na rozdíl od pokusů v sequelové trilogii, že Star Wars lze točit jinak, že lze mít nečernobílé postavy, že lze ukázat galaxii i jako poněkud drsnější místo, ale zároveň nadále zůstat Star Wars, nerozbíjet nesmyslně zaběhlou logiku universa. Nenechte se zmást zprávami o fanservisu – je sice mohutný, ale i divák Star Wars neznalý si film užije jako skvělou akční jízdu (vyzkoušeno).

Závěrem – Solo je pro mě koncentrací snad všeho co mám na Star Wars rád. Možná nemá onu osudovost a také nemá snahu za každou cenu šokovat a měnit zaběhlé postupy jako jiné nové epizody, ale (právě) navzdory tomu se jedná, podle mne, o jeden z nejlepších a zároveň dosti jiných filmů z universa Star Wars. Doufám, že to není poslední takový film, který nám Lucasfilm do kin uvede. A Han střílí zase první! Takže za mě jednoznačných:

100 %

 

Hodnocení Jakuba Bergera:

Nerad to nyní říkám, ale Solo byl film, na který jsem se zprvu vůbec netěšil. Zvěsti o problémech při natáčení, změně režiséra či samotném obsazení ve mě dokonce probudily obavy, že se nám tak dostane první „špatný“ film ze Star Wars univerza. V životě jsem se tak nemýlil. Druhý samostatný film nám nádherně předvedl, jak Star Wars mohou vypadat a podobně jako Rogue One fanouškům přináší výběr toho nejlepšího.

Již ze začátku vše krásně odsýpá, téměř neustále se něco děje a dostáváme povedenou gangsterku říznutou trochou prvků z westernů. To vše umělecky zasazeno do předaleké galaxie a na jejímž pozadí se nám krásně odkrylo něco více z historie hlavních postav.

Ze samotného Hana jsem měl obavy. Z trailerů mi na něj Alden Ehrenreich vůbec nesedl, ale musím uznat, že svou roli zvládl skvěle a já během prvních minut už ani nevnímal, že nesleduji Harrisona Forda. Celý film jsem se tak díval na Hana Sola. Landa nemá cenu nějak hlouběji rozebírat, Donald Glover zvládl jeho roli bravurně, stejně jako Woody Harrelson postavu Tobiase Becketta. Docela zajímavým charakterem (byť chvílemi otravným) byla také L3-37, která nám opět poskytla jiný (filmový) úhel pohledu na droidy. Zbytek „kladných“ postav mě osobně ale moc neučaroval. Na Qi´ru se hezky dívá, ale její charakter mě ničím nezaujal. Stejně tak jsem (na rozdíl od Rogue One) nic necítil při smrti Ria či Val. Jen jsem si pomyslel „škoda“ a posunul se dál. Nějak mi chyběla větší hloubka a emoce se při jejich smrti zkrátka (na rozdíl od Rogue One) nedostavily.

Zato záporáci byli vykresleni na jedničku. Dryden Vos byl skvělý, vypočítavý „kmotr“ a Enfys Nest byl příjemným překvapením. Jeho charakter a vizuál mě bavil od samého začátku. Tedy její, což bylo dalším velkým překvapením, stejně jako to, že děvče je se svou bandou vlastně klaďas a ke všemu povstalec.

Vizuál je opět na skvělé úrovni, od loděnic na Corellii, přes bažiny Mimbanu (kde milovníkům válečných filmů musela ukápnout nejedna slina), doly na Kesselu a Chřtán, až po Savareen a Vosovu jachtu. Vše vypadá naprosto úchvatně a realisticky. Stejně tak bylo skvělé opět vidět masky a kostýmy starých známých ras, které jsme znali z předchozích filmů či dokonce seriálů a dalších zdrojů, ale v sequelové trilogii se z nějakého důvodu neobjevují: Rodian, Twi’lekové, ale třeba i Pyke, či Gigoran, Tognath a možná i Drabatan (u kterého se přiznám, že si nejsem jistý, jestli to v davu na Kesselu byl skutečně on), kteří se objevili v Rogue One. Při pohledu nejen na tyto tvory mi srdce zaplesalo radostí, že Star Wars opět nejsou tak moc přelidněné, jak vídáme v sequelech.

Hudební podklad se opět vydařil a ačkoli John Williams je těžko překonatelný hudební génius, John Powell odvedl skvělou práci a nejedna skladba mi po shlédnutí utkvěla v hlavě. Ať už jde o melodie vycházející ze starých skladeb, jako když se poprvé objeví Falcon (kdy mi až naskočila husina), či nové, jako například geniální vokální motiv gangu Oblačných jezdců. Nelze samozřejmě nezmínit samotný ústřední motiv, který vznikal pod taktovkou mistra Williamse, a který k filmu a postavě Hana skvěle sedne.

Skutečnou výtku mám snad jen k jediné věci. A to sice Darthu Maulovi. Samotná jeho přítomnost mi vzhledem k jeho činnosti se zločineckými organizacemi během klonových válek přišla jako geniální tah a nadchla mě. Ovšem trochu mi vadil jeho světelný meč, jehož zažehnutí bylo naprosto zbytečné a do očí bijící, že k němu došlo jen proto, aby prostě ve Star Wars ten světelný meč byl, což je docela škoda, protože jak jsme sledovali celý film, i bez meče to vše funguje a vypadá skvěle. Ale co už.

Pomalu si začínám uvědomovat, že hodnotit Sola v porovnání s filmy hlavní ságy by bylo velmi nefér. Je to zkrátka samostatná kapitola, stejně jako Rogue One. Oba filmy byly svým stylem a množstvím odkazů očividně směřovány více na fanoušky, než širší masy diváků, díky čemuž mě oba nadchly mnohem více než kterýkoli jiný Star Wars film. Jenomže ačkoliv se to nabízí, ani porovnání s Rogue One mi nepřijde zrovna dvakrát férové. Oba filmy jsou zkrátka naprosto jiné a nabízí jiný druh vyprávění, rozvoje postav či samotného pojetí a stylu filmu. Oba filmy jsou skvělé, jen je zkrátka jeden koncipován jako válečný, zatímco druhý jako gangsterka. A Solo je skutečně velmi povedená gangsterka, která si stejně jako Rogue One zaslouží i přes drobné nedostatky plný počet bodů.

100 %

Komentáře