CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Nové knihy a komiksy než se Síla probudí

31. 07. 2015 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Sedmá epizoda Star Wars - Síla se probouzí - se k nám řítí ohromující rychlostí, a čekání na ni nám mají obstarat především nové romány a komiksy situované do tohoto úžasně rozmanitého světa. Podívejme se tedy, na co nejzajímavějšího se můžeme v literárním spektru těšit.

Primární tíhu úkolu uvést nás do Epizody VII obstarává mamutí publikační projekt Journey to Star Wars: The Force Awakens, který v různých formách a příbězích nabídne tu větší, tu menší informaci, které se váží k novému filmu. Projekt startuje 4. září a tento den už byl pokřtěn na „Force Friday“. Z těchto oficiálních tie-inů bychom zde vypíchli především „příběhové“ věci, ačkoli samozřejmě budou vycházet i různé encyklopedie (např. Star Wars: Absolutely Everything You Need to Know, Star Wars: Ships of the Galaxy) a activity booky (např. Star Wars: Droid Factory, Star Wars: Look and Find):

 

Star Wars: Aftermath (román, Chuck Wendig)

Pravděpodobně nejočekávanější dílo, které nám má otevřít nové (a kanonické) perspektivy o tom, co se dělo po Epizodě VI, tak jako se to před čtvrtstoletím (ano, skutečně už je to 24 let! :-) ) povedlo románu Dědic Impéria od Timothyho Zahna. Román pro dospělé čtenáře od Chucka Wendiga, který je prvním z připravované trilogie, se odehrává krátce po bitvě o Endor. Je bezpochyby zajímavé, že stále platí některé skutečnosti z Legends, jako například existence Nové republiky. Ochutnávku si můžete přečíst ZDE. Synopse (která je mimochodem druhou verzí – první byla úmyslně mnohem vágnější):

Jak se Impérium zotavuje z kritické porážky v bitvě o Endor, Povstalecká aliance – nyní již rodící se Nová republika – se snaží využít své výhody a pronásleduje rozptýlené nepřátelské síly, než se stihnou opět zkonsolidovat. Avšak nad vzdálenou planetou Akiva se sbírá zlověstná přehlídka vojenských sil Impéria – hvězdné destruktory kroužící jako dravci kolem kořisti -, kterou pozoruje osamocený průzkumník. Je jím pilot Wedge Antilles, který je při své výzvědné misi zajat předtím, než stihne své zjištění nahlásit vůdcům Nové republiky.

Mezitím se na povrchu planety vrací domů ke svému odcizenému synovi bývalá a válkou unavená povstalecká bojovnice Norra Wexley, která chce začít nový život na odlehlém místě. Nicméně když Norra zachytí urgentní nouzový signál Wedge Antillese, uvědomí si, že její kariéra bojovnice za svobodu ještě není u konce. Co ale netuší, je to, jak blízko se nepřítel vlastně nachází, ani jak složitý a nebezpečný její úkol bude.

Přeživší imperiální elita rozhodnutá zachovat imperiální moc se schází nad Akivou na přísně tajném krizovém summitu s cílem konsolidovat své síly a sešikovat je k protiútoku. Nepočítali však s Norrou a jejími nově nalezenými společníky – jejím synem, technologickým mágem, zabrackým nájemným lovcem a všemi zavrhnutým imperiálním zběhem. Ti všichni jsou připraveni vykonat vše, co budou muset, aby hrůzovládu Impéria ukončili jednou provždy. 

Star Wars: Shattered Empire (pětidílná komiksová série, Greg Rucka/Marco Checchetto)

Z podobného období krátce po Endoru pochází i komiksová minisérie Star Wars: Shattered Empire z tvůrčí dílny Marvel Comics. Vydání je oproti knihám z projektu Journey to Star Wars: The Force Awakens naplánováno už na 2. září. Oficiální synopse říká:

Více než dvacetiletá hrůzovláda císaře Palpatina se dočkala náhlého a explozivního konce nad lesnatým měsícem Endoru. Jistě šlo o rozhodující vítězství Povstalecké aliance, avšak i po ztrátě vedení si imperiální moffové a regionální guvernéři díky moci Imperiální hvězdné flotily drží vládu nad důležitými soustavami od Jádra až po Vnější okraj. Nyní díky mocenskému vakuu na vrcholu tito moffové zápolí o lepší pozici a kontrolu nad skomírající říší. A hrdinové Povstalecké aliance brzy zjistí, že toto raněné a roztříštěné Impérium může být nebezpečnější, než všechny hrozby, kterým čelili doposud.

 

Star Wars: Lost Stars (román pro mladé čtenáře, Claudia Gray)

Do doby galaktické občanské války je situován údajně velmi obsáhlý (560 stran) román pro „young adult“ čtenáře Lost Stars od Claudie Gray. Oficiální synopse:

Moc Galaktického impéria dosáhla až k Jelucanu, planetě na Vnějším okraji, kde se díky lásce k létání spřátelí mladý šlechtic Thane Kyrell a prostá venkovanka Ciena Ree. Později společně nastoupí na Imperiální akademii, aby si splnili svůj sen a stali se stíhacími piloty bojujícími za větší slávu Impéria. Ale Thaneovi jeho sen zhořkne potom, co na vlastní oči uvidí hrůzné praktiky, které Impérium pro udržení své moci provádí.

Rozčarovaný a zklamaný se Thane připojí k rodícímu se Povstání. To staví Cienu před nepříjemnou volbu mezi svou loajalitou k Impériu a láskou k muži, kterého znala od dětství.

Najdou oba milenci – a nyní nepřátelé - na opačných stranách fronty způsob, jak být spolu, nebo je povinnost rozdělí, tak jako i celou galaxii?

 

Star Wars: The Weapon of a Jedi: A Luke Skywalker Adventure (román pro mladé čtenáře, Jason Fry)

První ze tří románů pro mladé čtenáře o „velké trojce“ (Luke, Han Leia) se jmenuje The Weapon of a Jedi a je věnován Luku Skywalkerovi, který se v době mezi epizodami IV a V ocitne na záhadné planetě, kde musí s využitím Síly zachránit mladou dívku a přežít v souboji s novým neznámým nepřítelem. Knihu napsal Jason Fry, který je autorem řady Star Wars encyklopedií, takže se jako v předchozích jeho románových pokusech setkáme s mnoha odkazy na galaktické reálie.

 

Star Wars: Smuggler's Run: A Han Solo & Chewbacca Adventure (román pro mladé čtenáře, Greg Rucka)

Román pro mladé čtenáře o Hanu Solovi a Chewbaccovi napsal Greg Rucka (autor komiksu Star Wars: Shattered Empire) a vypráví o tom, jak tato dvojice pašeráků v době mezi epizodami IV a V plní nebezpečný úkol pro Povstaleckou alianci, přičemž jsou jim v patách jak nájemní lovci, tak i neúnavný imperiální agent.

 

Star Wars: Moving Target: A Princess Leia Adventure (román pro mladé čtenáře, Cecil Castellucci/Jason Fry)

Román pro mladé čtenáře od autorky Cecil Castellucci a opět Jasona Frye se bude plně věnovat princezně Leie, která v době mezi epizodami V a VI vede skupinu povstalců na nebezpečnou misi proti Impériu. Nezbývá než doufat, že si kniha povede lépe, než komiksová série věnovaná Leie.

 

 

Nicméně nejen projektem Journey to Star Wars: The Force Awakens živ jest vesmír Star Wars a proto se dočkáme i dalších nepochybně poutavých děl, které budou zajímavé i bez přímých odkazů na film Síla se probouzí. Kromě stabilně pokračujících komiksových sérií Star Wars a Star Wars: Darth Vader se můžeme těšit například na tato díla:

 

Star Wars Battlefront: Twilight Company (román, Alexander Freed)

Román vycházející 3. listopadu od Alexandra Freeda (autor komiksů a povídek ke hře Star Wars: The Old Republic, pro niž psal i příběh třídy imperiálního agenta) bude kanonickým příběhem založeným na nové hře Star Wars Battlefront, která svou příběhovou kampaň mít nebude. Příběh se odehrává rok a půl po Epizodě IV – Nová naděje. Oficiální synopse:

Galaktické impérium trvá dál. I přes zničení strašlivé Hvězdy smrti Povstaleckou aliancí se útlak rozmáhá napříč hvězdami s nezmenšenou intenzitou. Na rozkaz císaře a Dartha Vadera armáda odhodlaných stormtrooperů potlačuje odpor a likviduje nespokojence. Avšak v zákopech na světech jako Sullust, Coyerti, Haidoral Prime a mnohých dalších bojují povstalecké síly, rozhodnuté udržet naději v boji proti nepolevující imperiální válečné mašinérii.

 

Star Wars Rebels: Servants of the Empire: The Secret Academy (román pro mladé čtenáře, Jason Fry)

Čtvrtý a poslední díl série románů pro mladé čtenáře Star Wars Rebels: Servants of the Empire od Jasona Frye vyjde 6. října. Uzavře se zde příběh mladého imperiálního kadeta Zarea Leonise (známého ze seriálu Star Wars Povstalci), který se za pomoci své dívky Merei Spanjaf snaží pátrat po své zmizelé sestře Dhaře, již na zvláštní výcvik odvedl Inkvizitor. Tomu, že se schyluje k opravdu velkému finále, napovídá i přítomnost posádky lodi Stín

 

Star Wars: Vader Down (šestidílná komiksová série, Jason Aaron/Kieron Gillen)

Crossover dvou aktuálních a již tak dost provázaných komiksových sérií Star Wars a Star Wars: Darth Vader bude pojednávat o Vaderovi, který bude sám čelit povstalecké armádě a flotile. Dle autorů, kteří jsou zároveň autory obou pokračujících sérií, je toto příležitost přinést ještě epičtější události po vzoru filmů a možnost aby se potkaly postavy z obou (například setkání doktorky Aphry a Hana Sola). Zobrazení Vadera zběsile bojujícího o život proti obrovské přesile jsme už sice nedávno „viděli“ v románu Lords of the Sith, přesto ale bude pěkné při tom Temného pána opravdu vidět v komiksu. Crossover začne prvním číslem Vader Down v listopadu a bude poté pokračovat ve třináctém čísle Dartha Vadera.

 

Star Wars: Chewbacca (pětidílná komiksová série; Gerry Duggan/Phil Notto)

Komiksová minisérie, která v říjnu nahradí aktuálně vycházející sérii Star Wars: Lando, se bude odehrávat bezprostředně po událostech filmové Epizody IV. Jejím titulním hrdinou bude Chewbacca, který během mise pro Alianci ztroskotá na planetě okupované Impériem. Zde se mu při snaze o návrat k Povstání do cesty připlete dívka jménem Zarro, která má víc než dost vlastních problémů s Impériem. Není bez zajímavosti, že Chewieho část dialogů nebude překládána, aby bylo dosaženo větší podobnosti s filmy. V Lucasfilmu/Marvelu však mají i interní verzi s přeloženými replikami v shyriiwooku. 

 

Na které z těchto děl se těšíte nejvíce? Dejte nám vědět v komentářích.

Komentáře