CSWU
MENU
starwars
FB

Plnohodnotný trailer na sedmé Star Wars je tu!

20. 10. 2015 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Závoj tajemství, který obklopoval daleko nejočekávanější filmový titul letoška, se nyní téměř po pěti měsících opět rozhrnuje. První plnohodnotný trailer představuje nové reálie, avšak zdá se, že ani tentokrát nezobrazuje víc, než je nezbytně nutné.


Když jde o ságu Star Wars, není žádné tajemství dost velké. Režisér J. J. Abrams se o to ale určitě snaží. A skutečně, necelé dva měsíce před premiérou stále nevíme o ději filmu Star Wars: Síla se probouzí takřka nic. Pouze několik mlhavých náznaků a spekulací a představení několika hlavních hrdinů/padouchů a přibližného stavu, v němž se v době konání Epizody VII nachází galaxie. Milníky odhalování nových informací tvořily zejména dva teasery, jeden minidokument z natáčení, přítomnost tvůrců na akcích typu Star Wars Celebration, D23 nebo Comic-Con a pak několik exkluzivních materiálů pro média, např. pro Vanity Fair, Entertainment Weekly, či Empire. To vše se nyní mění, když byl včera konečně odhalen oficiální plakát k filmu a dnes je to první plnohodnotný (byť nejspíš před premiérou poslední) trailer.


Upoutávka na film odhalená v poločase fotbalového zápasu není zrovna něco, z čeho by geekové šíleli nadšením, nicméně trailer je tu a my se podíváme na to, co nám vlastně ukazuje.  V první řadě vidíme hodně Rey (Daisy Ridley) na pouštní planetě Jakku jak prohledává vrak hvězdného destruktoru a jde po písku s věrným kulovitým droidem BB-8. Záhadný hlas se jí ptá, kdo je a ona odpovídá: „Nejsem nikdo.“ Poté vidíme prostřih na postavu Finna (John Boyega) s replikou o tom, že byl vychován pro jedinou věc, ale už nemá za co bojovat a padající stíhačku TIE na Jakku. Následuje sekvence záběrů na postavu záporáka jménem Kylo Ren (Adam Driver), zastupujícího zlý První řád a který je zjevně fanouškem Dartha Vadera (a chce dokončit to, co sithský lord načal). Vidíme také na okamžik zkázu, kterou měl zjevně na mysli a jejímž původcem je pravděpodobně základna Starkiller (velký kulovitý objekt připomínající vesmírnou stanici Hvězda smrti z plakátu). Vidíme také, že se mu nějak ocitl ves replikou o tom, že jednu věc udělal správně, ale už nemá za co bojovat spárech pilot Odboje, Poe Dameron (Oscar Isaac).


Poté vidíme loď Millennium Falcon prolétající troskami velkých lodí na Jakku a hlas Rey, který se ptá na příběhy, které se vyprávějí. Han Solo (Harrison Ford) ji ujišťuje, že to všechno je pravda. Temná strana, Jediové. Všechno je skutečné. Během tohoto dialogu vidíme Falcon letět hyperprostorem a Kyla Rena stojícího v bouřce se stormtroopery Prvního řádu. Následují záběry z bitvy na zatím neznámé planetě: stíhačky X-wing a TIE Fighter prolétající nad vodou a další stormtroopery bojující v troskách budov na břehu. Pak se nám dostane pohledu na základnu Odboje, kde se Finn a Poe připravují na boj a znovu pohled na bitvu, tentokrát z výšky a velmi působivý útok X-wingu na stíhačku TIE shora. Poté vidíme scénu výbuchu na Jakku, které přihlížejí Rey a Finn, dále tuto dvojici, která i s BB-8 následuje Hana Sola do budovy, přičemž míjejí obrovského červeného droida.


Záběry, které pak vidíme, jsou podbarveny hlasem, který mluví k Rey na začátku traileru. Ten někomu říká, že Síla k němu volá a vše, co musí udělat je nechat ji do sebe vstoupit. Vidíme známý záběr (zřejmě) na Luka Skywalkera (Mark Hamill) v kápi, který pokládá ruku na droida R2-D2, přistávající raketoplán Kyla Rena do jakkuské vesnice, kterou plundrují stormtroopeři pod vedením kapitánky Phasmy (Gwendoline Christie), záběr na samotného Rena sekajícího svým světelným mečem, plačící Rey, dále Hana, Chewbaccu (Peter Mayhew) a Finna v zajetí po výše zmíněné bitvě na břehu. Vidíme také droida BB-8 usazeného v Dameronově X-wingu po vzoru R2-D2 tuto stíhačku letící vstříc bitvě na sněžné planetě, stromtroopery vybíhající z raketoplánu, rozzuřenou Rey střílející z blasteru a další záběry bitev a Kyla Rena. Když už myslíme, že už nás nic nepřekvapí, vidíme Hana, jak objímá Leiu (Carrie Fisher). Úplným závěrem traileru je pak scéna boje Finna se světelným mečem Anakina a Luka Skywalkera proti Kylovi Renovi bez masky na planetě se zasněženým lesem.   


Fanoušky patrně po zhlédnutí tohoto bombastického traileru (a koneckonců i plakátu) napadne jediné a to: „Kde je, sakra, Luke Skywalker?!“ Pravda ovšem je taková, že tato upoutávka je naprosto precizně vysoustružená tak, aby neukázala ani zlomek navíc. Zůstane nám tedy skryt generál Hux (Domhnall Gleeson), nejvyšší vůdce Snoke (Andy Serkis) i postava, kterou hraje Max von Sydow, ať už je to kdokoli. Z mého osobního pohledu je tedy nesporně dobře, že trailer neodhaluje příliš mnoho a je tedy stále možné se těšit na nějaká překvapení (pokud je u takového velice pečlivě připraveného projektu určeného co možná nejvíce divákům vůbec možné) a na premiéru filmu za necelé dva měsíce se lze těšit ještě více.   
(Tento článek se objevil rovněž na portálu Filmserver.cz.) 

Komentáře