CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

RECENZE: Star Wars: Ahsoka

09. 07. 2017 Přidal CSWU komentářů

Ahsoka Tano je na útěku. Poté, co se krátce před koncem klonových válek rozhodla opustit řád Jedi, žije bývalá padawanka mezi obyčejnými lidmi galaxie a snaží se vyžít z běžného povolání mechaničky. Po úniku jisté smrti během zrádného rozkazu 66 zakotví na měsíci Raada na Vnějším okraji, jehož farmářské obyvatelstvo trpí pod imperiální nadvládou. Ahsoka stojí před dilematem, zda nechat své přátele trpět, nebo jim pomoct a odhalit se jako Jedi…

Román pro mladé čtenáře Star Wars: Ahsoka od spisovatelky E. K. Johnston je příběhem částečně přemosťujícím období mezi posledním objevením Ahsoky Tano na konci páté řady seriálu Star Wars: Klonové války a prvním objevením na konci první řady seriálu Star Wars Povstalci. Přečtěte si hodnocení redakce na tuto knihu, která v mnoha ohledech není tím, čím se zdála být.

 

 Ahsoka_novel_cover.png

 

Hodnocení Pavla Klimeše:

S určitou dávkou nostalgie vzpomínám, jak jsme na CSWU před deseti lety poprvé informovali o tom, že hrdinkou připravovaného seriálu Star Wars: Klonové války bude i Ahsoka Tano, mladá padawanka nikoho jiného než Anakina Skywalkera. Již tato informace vyvolala neuvěřitelné pozdvižení a řada lidí Ahsoku jako postavu nepřijala doposud. Na druhou stranu se našlo ještě více lidí, kteří si v tuto mladou Togrutku oblíbili (mě nevyjímaje) a těžce nesli rozloučení s ní na konci předposlední řady předčasně ukončeného seriálu. O to větší radost jim pak udělalo znovuobjevení v navazujícím seriálu Star Wars Povstalci. Kniha Ahsoka od autorky E. K. Johnston si klade za cíl osvětlit, jak se Ahsoka z bývalé padawanky Jedi stala povstaleckou agentkou s krycím jménem Fulcrum.   

Pokud jste již pohledem zabloudili k mému procentuálnímu hodnocení níže, uvidíte že se mi kniha i přes mou oblibu této postavy zase tolik nelíbila a já vám prozradím proč. Jelikož byl seriál Klonové války předčasně ukončen, na mnoho dějových linií se již nedostalo, byť některé z nich byly uvedeny dodatečně v rámci projektu The Clone Wars Legacy (osm epizod s nehotovou animací, komiks Darth Maul: Son of Dathomir a román Učeň temnoty). K některým vypuštěným dějovým liniím patří i několik příběhů s Ahsokou, které celkem pečlivě mapují její osudy až do rozkazu 66. O těchto dějových liniích jsme se dozvěděli řadu informací na akci Star Wars Celebration Europe 2016 a řada lidí (včetně mě) očekávala, že tyto příběhy budou zpracovány v knižní podobě románu Ahsoka (ohlášeného na té samé akci), tak jak jsme již byli zvyklí z The Clone Wars Legacy. V tomto smyslu se také vyjadřovaly první zavádějící anotace knihy, které slibovaly „vše co se s Ahsokou dělo mezi pátou řadou Klonových válek a první řadou seriálu Povstalci“.

A zde právě padla pověstná kosa na kámen. Jelikož jsem měl přístup k rané verzi románu (advance readers’ copy), dozvěděl jsem se poměrně záhy, že to tak nebude (kniha ani nikdy nebyla označena jako součást The Clone Wars Legacy). I přesto však bylo pro mě nanejvýš frustrující zjištění, že přednáška na Celebration Europe byla natolik detailní (dozvěděli jsme se plánovaný konec Klonových válek) jednoduše proto, že tyto příběhy v dohledné době nikde neuvidíme. Ne snad, že by to byl problém kvůli velkému rozsahu. Že jde popsat velké časové období časosběrnou metodou, jsme si ověřili už na skvělém románu Ztracené hvězdy. Román Ahsoka se v zásadě odehrává zhruba rok po skončení Klonových válek a pořád dobrých 13 let před seriálem Povstalci a kromě toho jsou zde krátká nesouvisející interludia (po vzoru trilogie Aftermath), z nichž první dvě pouze malinko nastiňují, co se vlastně s Ahsokou dělo během tolik zmiňovaného obléhání Mandaloru.

V podstatě jediná výtka této knize směřuje k tomu, že mi neustále předkládala údobí Ahsočina života na Thabesce a Raadě, na které jsem byl v době největšího hypeu zvědavý nejméně. Také jsem měl pocit, že se tyto pasáže docela vlekly a ve fázi frustrace v níž jsem se nacházel, mi byly celkem lhostejné i osudy Ahsočiných nových přátel z řad obyčejných obyvatel galaxie. Interludia můj zájem jen tak tak udržela až do druhé poloviny knihy, která už je přece jen o poznání zajímavější. Je samozřejmě možné, že nebýt zmíněných očekávání, možná by mi i první polovina přišla lepší. Minimálně jde o poutavou exkurzi do životů obyčejných obyvatel galaxie a také to, jak se vyrovnávají se změnou režimu. Kniha mi v mnohém připomněla skvělé romány Kenobi a Nový úsvit, které měly částečně podobnou premisu. Romány Johna Jacksona Millera (první z nich je z kontinuity Legends) se mi však v tomto ohledu líbily nesrovnatelně více.    

Tolik k záporům knihy a teď pro změnu to, co je na ní skvělé. Tak předně jde o skvělý příběh toho, jak si mladá veteránka našla cestu k povstalcům. Označení „pro mladé čtenáře“ je podobně jako u Ztracených hvězd zcela zbytečné, protože kniha se po obsahové stránce nijak neomezuje. Autorka skvěle vykresluje Ahsočino odhodlání najít si novou cestu životem bez ohledu na překážky kladené Impériem a dojde i na velmi emotivní chvíle. Třebaže se tu nedozvíme mnoho o tom, co se dělo mezi ní/řádem Jedi/Maulem/planetou Mandalore/kapitánem Rexem, dozvíme se jiné věci. Některé byly docela šokující a v rámci nového kánonu překopaly některé skutečnosti známé z Legends (problematika krystalů Kyber) a některé připravily půdu pro to, co jsme viděli později v Povstalcích nebo i v materiálech navázaných na nové filmy Síla se probouzí a Rogue One.

V celkovém zhodnocení je to kniha, jejíž existence je více než ospravedlnitelná s ohledem na to, jak důležitou postavou se Ahsoka Tano ve Star Wars postupem let stala. Jakožto autorčina prvotina ve světě Star Wars si nevede vůbec špatně a těším se na případné další knihy. Příběh o přerodu Ahsoky, který občas působí komorním dojmem, lze doporučit hlavně (a především) fanouškům této postavy, byť se nejedná o nutné čtivo pro fanoušky seriálů, v nichž se objevila (ačkoli se nás o tom snažily marketingové materiály přesvědčit). Pokud se tedy o Ahsoce Tano chcete dozvědět více, tato kniha by neměla uniknout vaší pozornosti.

60 %

 

Hodnocení Libora Dorňáka:

Nadšení čtenáři Star Wars již měli příležitost zjistit, že románů „young adults“ se s touto značkou nemusí bát. A román Ahsoka není výjimkou.

Na počátku se setkáváme s Ahsokou, ztracenou, osamělou, potloukající se galaxií bez plánu a bez naděje. Dle očekávání se nám postupně změní před očima, ale román nám nabídne mnohem více. Nejen, že Ahsoka najde nový směr, můžeme ale sledovat, jak si postupně tříbí priority a ujasňuje si, co vlastně chce a nechce. Nebudeme sice trávit kapitolu za kapitolou v hlubinách její duše, ale současně se dočkáme přece jen složitějšího příběhu než jen tuctového probuzení hrdiny.

Když už má Ahsoka svůj román, tak mu také jednoznačně dominuje. Líbí se mi reflexe jejích válečných zkušeností, přece jen strávila léta ve válce a potěší, že se to v příběhu odráží. Ahsoka plánuje, místo hrdinských kousků se věnuje taktice a strategii. Nejednou při tom přemýšlí, co by dělali Kenobi a Skywalker, tyto části románu patří k nejpůvabnějším a nejzábavnějším.

S poměrně dospělým přístupem Ahsoky souvisí i všudypřítomná paranoia a atmosféra opatrnosti. Vždy se snaží být o krok před jakýmkoli pronásledovatelem a nenechává se ukolébat. Rozdíl mezi ní a rebelantskými farmáři připomíná počátek odboje proti nacistům, kdy nadšení sokolové nepochopili rozdíl mezi benevolentní rakousko-uherskou justicí a bezohledným Gestapem.

Co se týká galaktické turistiky, navštívíme podrobněji jen dvojici planet, které jsou sice popsány funkčně, ale současně jsou fádní a nezajímavé. Akce obsahuje kniha relativně málo, ačkoli její intenzita postupně graduje.

Ahsoka není román, který čtenáři vyrazí dech, ale popravdě – byla by škoda jej minout. Sice se dozvíte jen minimum o jejích osudech po odchodu z řad Jediů, ale pokud vás více oslovují Rebels, než The Clone Wars (můj případ), není důvod si na příběh stěžovat.

80 %

 

Hodnocení Adama Kopeckého (audiokniha):

Na úvod musím přiznat, že neznám do detailu seriál Klonové války, mnoho epizod jsem vůbec neviděl. Tudíž moje hodnocení může působit poněkud přísněji než od zarytého fanouška, pro kterého je kniha jednoznačně skvělým rozšířením oblíbeného charakteru. 

Příběh se dá rozdělit na dvě části – v první Ahsoka, pod krycím jménem Ashla, které užívá, aby unikla pozornosti Impéria, dorazí na farmářský měsíc Raada a seznámí se skupinou místní farmářů. Ačkoli chápu, že cílem této části bylo zřejmě ukázat, jak se snaží Ahsoka žít nenápadně a skrytě, tak se jedná zároveň o dosti nudnou pasáž, navíc, podle mého názoru, s ne příliš vyvedenými vedlejšími postavami. Zbylé 2/3 knihy naopak nabírají s přitvrzující Imperiální okupací na tempu a kniha se stává zábavnější.

Kladně je nutno hodnotit vykreslení postavy Ahsoky, která je ze všech charakterů v knize uchopena nejlépe, zábavně a věrohodně. Vedlejší postavy většinou působí trochu šablonovitě, na stranu druhou, zvláště ve druhé části, jsou „přebity“ sympatičností a zábavností Ahsoky samotné, takže to čtenář ani nepostřehne, stejně tak jako absenci skutečně rovnocenného padoucha. Kvalita knihy tak pro mne zůstává v detailech a drobných odhaleních, ať už o klonových válkách, Impériu nebo pašování a rovněž v jisté civilnosti příběhu – Ahsoka nezachraňuje celou galaxii, ale snaží se prostě pomoci svým novým přátelům a ne vždy se jí to daří, jak by si představovala. Na závěr se samozřejmě dočkáme i jistého „vyústění“, ale nejedná se o nic mimořádného, ba co víc, pro pozorného čtenáře je to očekávatelné vyústění.

Kniha je namluvena Ashley Eckstein, která Ahsoku namluvila i v seriálech Klonové války a Povstalci. Rozumím-li pojetí příběhu dobře, tak cílí i na trochu mladší publikum, což by mohlo zvýhodnit, díky jednodušší angličtině, i čtenáře, který chce s audioknihami v originále začít a netroufá si hned na složitý příběh. Bohužel Ashley Eckstein mluví sice jasně, ale velice rychle a tak poněkud zvyšuje obtížnost poslechu.  Občas mi v dramatických scénách přišla zabarvenost a výška hlasu vypravěčky až trochu přehnaná (ne-li skoro nepříjemná, pokud včas nezeslabíte hlasitost), ale to se jednalo o jednu, dvě výjimky. Jinak projev velice dobře koresponduje s akčností a jistou dobrodružností příběhu, byť rejstříku a hlasových hrátek Jonathana Davise z románu Catalyst nedosahuje.

Opětovně je příběh doplněn četnými zvuky, pazvuky a hudbou, které dokreslují atmosféru Star Wars. Tentokrát se zvukaři drželi více při zemi a až na pár momentů se jedná opravdu o dokreslení a ne o nadužívání. Jako soukromou výtku si musím postesknout nad opakováním otravné „tucky“ jako hudebního doprovodu při některých scénách v kantýně.

Závěrem – Ahsoka je v jistém ohledu velice dobrý „šestákový“ román, což ale nemyslím negativně – naopak je to nadprůměrné oddechové čtení, kde se sice spíše než intergalaktické problémy řeší dopady imperiální nadvlády na „obyčejné lidi“ a kde je středobodem celého příběhu právě hlavní hrdinka. Ostatně proto kniha asi i vznikla, takže proč ne. Ačkoli je audio provedení zdařilé, osobně si myslím, že tento typ románu si čtenář spíše užije v tištěné podobě, k čemuž vybízejí i velice kraťoučké (prakticky desetiminutové) kapitoly. Za pozitiva považuji dobrodružnost příběhu a skvěle vykreslenou hlavní hrdinku, naopak negativem jsou rozvláčná první třetina knihy a poněkud slabší vedlejší postavy.

Hodnocení románu: 70 %
Hodnocení audioknihy: 70 %

Komentáře