CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

RECENZE: Star Wars: Pašerákova zkouška

14. 12. 2015 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Krátce po zničení první Hvězdy smrti se Han Solo a jeho parťák Chewbacca vydávají na misi pro Povstaleckou alianci. Ta zahrnuje záchranu povstaleckého agenta Caluana Ematta, který je pro další přežití Aliance klíčový. Han a Chewie se při plnění tohoto úkolu musí dostat nejen přes Jabbovy nájemné lovce, ale i přes krutou agentku ISB, Alecii Beck.

Během zářijové akce Force Friday, kdy byl uvolněn prodej merchandisingu pro sedmou filmovou epizodu, Star Wars: Síla se probouzí, byla vydána i celá řada nových knih. Uprostřed všeho vzrušení (a kontroverze), které obklopují jediný „dospělý" román Aftermath se často (a neprávem) pozapomíná na čtyři knihy pro mladé čtenáře, z nichž tři jsou dobrodružstvími hlavní filmové trojice (Luke, Leia, Han) a čtvrtou knihou je časosběrný opus s názvem Ztracené hvězdy. Tyto čtyři knihy patřící do publikačního projektu Cesta k Epizodě VII – Síla se probouzí si nyní můžeme přečíst i v češtině. Hodnocení níže se podívá na kvality i nedostatky knihy Pašerákova zkouška (v originále Smuggler's Run), kterou napsal Greg Rucka.

Hodnocení Pavla Klimeše:

Kniha Pašerákova zkouška označená jako Dobrodružství Hana Sola a Chewbaccy se soustředí na misi (vlastně tak trochu melouch) posádky lodě Millennium Falcon na planetu Cyrkon. Jejich úkolem je najít a přivést povstaleckého poručíka Ematta, který je vůdcem zvláštní skupiny Ťuhýků, vyhledávající nové základny pro Alianci. Po Emattovi však pase i agentka Alecia Beck z Imperiální sekce bezpečnosti (ISB), jejíž metody jsou krutě a chladně efektivní. Tato agentka se dočká ještě nepřímé úlohy v Ruckově dalším díle, v komiksu Shattered Empire.

Příběh Pašerákovy zkoušky je celkem přímočará záležitost, jde v zásadě o závod s nepřítelem, v němž Han dává na odiv svou prohnanost, díky agentce Beck jsme svědky několika krvavých scén a také představení Caluana Ematta (krátce vystupuje i v knize Pohyblivý cíl), který se má objevit v epizodě VII.  Všechny tři romány pro mladé čtenáře zabývající se hlavní filmovou trojicí mají jakýsi rámcový minipříběh, který tvoří u knih prolog a epilog a odehrává se krátce před novým filmem. Hrdinkou rámcového příběhu pro tuto knihu je sám zestárlý Solo, který hlavní příběh vypráví trojici žoldáků. Jakou to vše má úlohu v epizodě VII stále nevíme, ale dá se předpokládat, že ne příliš velkou. Kromě toho kniha obsahuje několik pěkných detailů jako otázku Chewbaccovy medaile za bitvu o Yavin či několik pěkných detailů o Chewbaccovi samotném nebo o Millennium Falconu.

V souvislosti s českým vydáním musím zmínit několik věcí. Ta viditelná na první pohled je, že tyto tři knihy vznikly ve spolupráci s mezinárodním nakladatelstvím Egmont, které pro svou edici má zcela rozdílné obálky. Ty obálky na sobě nemají obrázky postav, ale pouze nápis upravený v graficky nápaditém aranžmá. Horší je to, že došlo patrně k nějaké chybě a do českého Egmontu doputovala omylem verze textu, která nebyla finální. Často tak byla nekonzistentně používaná jména postav, některé faktografické údaje a byly připisovány i vypouštěny věty. Ač byly ve spěchu na poslední chvíli učiněny pokusy o nápravu (a českému Egmontu za ně patří dík), vše se bohužel odladit nepovedlo a české vydání se tak od finálního amerického v některých detailech liší.

Román Pašerákova zkouška je celkem příjemná kniha pro mladé čtenáře (kterou na rozdíl od Ztracených hvězd skutečně je) s několika málo prvky, které (patrně) oceníme při sledování filmu Síla se probouzí. Kromě toho představuje nového a působivého padoucha ve formě agentky Beck.

70 %

Komentáře