CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

RECENZE: Star Wars Povstalci S02E15: Volání

22. 05. 2016 Přidal CSWU komentářů

Posádka Stínu, kterému v hlubokém vesmíru dochází palivo i energie, se střetává s masivními a tajuplnými tvory, jejichž životy jsou ohroženy těžbou.

Patnáctou epizodu s názvem Volání (v originále The Call) dle scénáře Billa Wolkoffa režíroval Mel Zwyer. Přečtěte si naši recenzi.

 

Hodnocení Pavla Klimeše:

Tento díl by se dal označit za malinko „vycpávkový“. Z hlediska hlavního příběhu seriálu se zde nestane nic důležitého. Snad pouze Ezrova schopnost komunikovat se zvířaty doznává nějakého posunu. Ale to je trošku málo. Avšak tento díl má nezanedbatelnou úlohu v rozšiřování již známé faktografie Star Wars. Jednak se zde setkáváme s Těžebním cechem, který byl poprvé zmíněn v Epizodě V, ale dokonce ani v Legends jsme se o něm zase tolik nedozvěděli. Organizace, která má vlastní modifikované stíhačky TIE, je velmi zajímavá. Druhá věc odhalená v této epizodě je zajímavým poznatkem, který má vztah k celé mytologii Star Wars. Jedná se pochopitelně o okolnosti cestování hyperprostorem. V Legends jsme se dozvěděli, že první hyperpohony byly dílem pradávné „polobožské“ galaktické civilizace nazývané Nebešťané. Nyní se dozvídáme, odkud se to potenciálně mohli dozvědět oni i jiné galaktické civilizace. Osobně mi to přijde geniální a naprosto logické, na druhou stranu chápu, že pro někoho to může být nepřekousnutelné. Sami purrgilové („vesmírné velryby“  :-) ) mi pak trochu připomněli oswafty, vesmírné živočichy žijící v mlhovině ThonBoka (z The Lando Calrissian Adventures) nebo neebrayské manty z Kaliidské mlhoviny (ze seriálu Klonové války), byť samozřejmě žijí v hlubokém vesmíru a ne v mlhovině, což jsme tu ještě neměli. Kdyby byl tento díl součástí seriálu Klonové války, kde bylo takovýchto čistě rozšiřujících epizod více, byl bych mnohem shovívavější, ale u seriálu Povstalci, který je přece jen koncipován úplně jinak, působí takovýto díl jako vytržený z kontextu a zapomenutelný.

60 %

 

Hodnocení Jakuba Bergera:

Nedostatek paliva a s tím spojené problémy byly pěknou ukázkou toho, s čím se museli povstalci potýkat kromě Impéria. Ovšem zaměření na purrgily k tomu podle mě moc nesedělo. Byť byli pěkně zpracovaní a některé scény s nimi působily velmi pěkně a efektně. Kupříkladu seskok volným pádem za doprovodu těchto vesmírných velryb nebo jejich vynoření s Ezrou na zádech. Celkově to tentokrát vidím na lehký nadprůměr.

60 %

Komentáře