CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

RECENZE: Star Wars: Thrawn: Spojenectví

29. 08. 2019 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Na Batuu, odlehlé planetě na hranicích s Neznámými oblastmi, se objevilo záhadné narušení Síly, které představuje hrozbu pro Impérium. Císař Palpatine jejím prošetřením pověřuje své nejschopnější služebníky: nemilosrdného vykonavatele lorda Dartha Vadera a geniálního stratéga velkoadmirála Thrawna. Tito velcí soupeři o přízeň císaře a otevření odpůrci v imperiálních záležitostech se tak musejí společně vydat na klíčově důležitou misi. Císař ale také ví, že to není poprvé, kdy Vader spojil síly s Thrawnem. A za jeho rozkazem je mnohem víc, než ti dva tuší…

Pokračování románu Thrawn z roku 2017 od slavného spisovatele Timothyho Zahna, které právě vychází u nakladatelství Egmont, se odehrává mezi třetí a čtvrtou řadou seriálu Star Wars: Povstalci. V porovnání s úvodním prvním dílem sází kniha Spojenectví na spletitý příběh a záhady vrstvené hned ve dvou časových liniích. Jak se kniha povedla a zda stojí za pořízení, se dočtete v recenzi níže.

 

0051296370_star_wars_thrawn_spojenectvi_cz_v.jpg

 

Hodnocení Pavla Klimeše:

Už když jsme se s Thrawnem měli znovu setkat ve třetí řadě seriálu Star Wars: Povstalci, věděli jsme, že o něm vznikne přinejmenším jedna nová kniha od samotného tvůrce této postavy, Tima Zahna. Dnes víme, že tato kniha není jedna, ale už tři a o postavě chisského velkoadmirála víme nyní ještě o trochu víc, než jsme se kdy dozvěděli v Legends. Samozřejmě, že kanonický Thrawn není úplně totožný s tím, kterého jsme si zamilovali ve starých knihách. Ten nový je bezesporu realističtější, již nepůsobí tím dojmem vševědoucnosti a také zřídka, ne však často, chybuje. Toto „zlidštění“ nemají však na svědomí pouze tvůrci seriálu Povstalci, ale hlavně sám Zahn, s nímž ostatně byla postava důkladně konzultována.

Už v první knize, nazvané jednoduše Thrawn jsme se dozvěděli, že se Chiss při svém prvním kontaktu s Republikou setkal s jistým generálem Anakinem Skywalkerem. A nyní ve druhém díle právě přichází čas, abychom se dozvěděli, jak to tenkrát bylo a jak přesně se to dotýká Thrawnovy současné mise s Darthem Vaderem.  Kniha se tedy odehrává střídavě ve dvou časových liniích, první je během klonových válek a druhá pak po tom, co velkoadmirálovi proklouzli povstalci u Atollonu na konci třetí řady seriálu. A pozor, to o seriálu není pouze moje poznámka pro případné zvídavé jedince. Tentokrát totiž neplatí, že jde o knihu pro kteréhokoli fanouška filmů Star Wars jako u prvního dílu.

Cílovým čtenářem je nyní fanoušek, který kromě přečtení první knihy viděl minimálně třetí řadu seriálu Povstalci a ještě lepší je, pokud viděl celý seriál a v ideálním případě i předchozí seriál Klonové války. Čtenář, který toto nesplňuje, se musí připravit na to, že mu některé narážky nebudou dávat smysl (coby překladatel této knihy jsem se snažil některé věci vysvětlit v poznámkách, ale lepší je samozřejmě věci znát).

Leitmotivem této knihy je záhada. A nejde zdaleka o záhadu jedinou. Timothy Zahn je v nejlepší formě a vrší jednu záhadu na druhou v obou časových liniích. Pokud budete při čtení zmateni, nemusíte se bát, úplně stejně jsou zmateny i hlavní postavy a v podstatě žádná z nich nezná od začátku celou pravdu. K tomu přispívá i vzájemná nedůvěra postav, kdy je i celý jejich vztah opředen tajemstvím. Možná je záhad až tak moc, že se zdá, že kniha postupuje kupředu poněkud podivným způsobem. Někdy jako by se děj zastavil (kromě toku Thrawnovy mysli zde máme i rozepsané jediské vnímání bojových situací prostřednictvím Síly). A při prvním čtení budete možná zmateni tolik, že vám bude připadat, že text nedává smysl. O to je ale kniha lepší při druhém čtení.

Pokud jde o postavy, tak Thrawn je stejně dobrý jako v první knize, možná ještě lepší. V minulém díle přišel o svého „Watsona“, Eliho Vanta. Roli toho, kdo se nyní podivuje Thrawnově genialitě, je nyní sám Darth Vader, ovšem toho to velmi efektně vytáčí. Kromě toho do Thrawnových plánů vstupuje i – nyní už komodorka – Karyn Faro, která zde zastupuje dobrého, byť tradičního imperiálního velitele. I samotný Vader a také Anakin, ač mohou mnozí namítat, že už se o něm/nich napsalo tolik, že s ničím novým už přijít nelze, jsou napsáni svěžím, a přitom uvěřitelným způsobem. Anakin je sice zatím na světlé straně Síly, ale i z Klonových válek víme, že se nebojí občas si ušpinit ruce. A teď je navíc poněkud puštěn ze řetězu, kterým je pro něj řád Jedi.

Jediné, co zde opravdu není, je nějaký nový arcilotr, někdo téměř tak protřelý jako Thrawn, kdo by mu byl úctyhodným protivníkem. V předchozí knize to byl povstalec zvaný Černá labuť, zde už nějaký hlavní protivník v podstatě není. Možná autorovi přišlo, že to obsáhne hlavní konflikt je mezi Thrawnem a Vaderem, i když je takříkajíc na téže straně barikády. Proti tomu nejde asi nic namítnout. Zejména pak výměny názorů mezi Vaderem a Thrawnem jsou zlatým hřebem této knihy a pokud máte obě postavy rádi, pak se máte na co těšit. Vůbec mě fascinuje, jak v novějších zdrojích Vader leckdy umí být i škodolibý a jízlivý, což poněkud kontrastuje s tím smrtelně vážným sithským lordem z jiných zdrojů.

Třetím a neméně důležitým hrdinou, či spíše hrdinkou této knihy je… Padmé Amidala. A všichni její fanoušci, můžete být naprosto klidní, protože senátorka z Naboo je napsaná zrovna tak brilantně jako Anakin či samotný Thrawn. Půvabná, a přitom ostrá jako břitva, taková je tu Padmé, jež se dostává no celé řady nezáviděníhodných situací a není v nich vůbec coby „dáma v nesnázích“.

Když jsem zmiňoval to, že kniha odkazuje na spoustu věcí, myslel jsem to i opačně. V této knize se totiž poprvé podíváme na planetu Batuu, svět ještě zapadlejší než Tatooine, který tvoří primární lokaci obřího multimediálního programu kolem nového tematického Disney parku nazvaného Star Wars: Galaxy's Edge. Multimediální projekt z doby sequelové trilogie obsahuje romány, komiksy, encyklopedie a John Williams pro park dokonce složil nový hudební motiv. Kniha Thrawn: Spojenectví se pochopitelně odehrává dávno před zmíněným obdobím, ale i tak se zde seznámíme s některými skutečnými tamními „atrakcemi“ (kupříkladu s nabídkou nápojů).

Kniha Thrawn: Spojenectví je v mnoha ohledech velmi rozdílnou knihou od prvního románu Thrawn. Zatímco první díl může být i jakýmsi úvodem do románů pro všechny fanoušky filmů Star Wars, druhý díl je v tomto směru o poznání méně přístupný. Přesto však jde o velmi svižné (kniha je tenčí) a zábavné čtivo a Timothy Zahn znovu ukázal, že je stále jedním z nejlepších žijících autorů Star Wars. Kromě toho je již nyní je jasné, že se dočkáme i třetího dílu série, takže tato kniha je de facto nutnost.

90 %

Komentáře