CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

RECENZE: Star Wars: Vader, Stíny a tajemství

21. 10. 2018 Přidal CSWU komentářů

Nastal čas vzpoury. Povstalecké lodě útočící ze skryté základny na měsíci Yavinu dosáhly šokujícího vítězství nad právoplatně vládnoucím Galaktickým impériem. Absolutní prostředek Impéria k uchování míru, Hvězda smrti, byl zničen z důvodu nepředvídané technické závady a bez něj je spravedlnost v galaxii ohrožena. Vypuká chaos. Po devatenáct let od vyhlazení Jediů a své bolestivé proměny na vulkanickém Mustafaru sithský lord Darth Vader sloužil svému pánovi. Avšak nyní císaře zklamal a musí za to nést následky… 

 

0050136222_star_wars_vader_cz_v-5.jpg

 

Série Darth Vader autora Kierona Gillena patřila k prvním vlaštovkám nového kánonu a trvala 25 čísel. Na počátku roku 2015 lze události v komiksech lze brát naprosto vážně a jsou zcela rovnocenné k tomu, co jsme viděli či teprve uvidíme v kinech nebo na televizních obrazovkách.  Série, která v době vzniku doplňovala „vlajkovou“ sérii Star Wars, se zabývá osudy nejznámějšího sithského lorda několik týdnů po bitvě o Yavin. Právě z této série (a ze série Star Wars) čerpal i český komiksový Star Wars Magazín. Přesto nastal čas přinést tyto příběhové úseky do poněkud luxusnějšího provedení, a právě proto vycházejí u nakladatelství Egmont knihy, které komiksy sdružují do jednolitého celku. První dva příběhové úseky jménem Vader a Stíny a tajemství napsal Kieron Gillen a nakreslil Salvador Larocca. Zda se koupě tohoto vydání vyplatí, se dočtete v naší recenzi. 

 

Recenze Pavla Klimeše:

Úvodní dva příběhové úseky pětadvacetidílné série Darth Vader, pojmenovaný Vader a Stíny a tajemství, působí díky provázání s komiksovou sérií Star Wars na první pohled poněkud „přeplácaným“ dojmem, přesto se ale autor Kieron Gillen snaží zasadit druhou hlavní linku příběhu, tj. Vaderovo pátrání po povstaleckém pilotovi, který zničil Hvězdu smrti, do širších souvislostí. Nejsem příznivec originality „za každou cenu“, ale ve finále jsem nucen docenit to, že hlavní motiv série, tj. zvrácenost plynoucí ze spojování organických a syntetických prvků (otázka kyborgů) je vlastně geniálním prvkem.

Oba první příběhy obou komiksových sérií, tedy Skywalker útočí a Vader jsou provázány hlavně na začátku a o to víc na konci, kdy se prakticky jedná o totožnou scénu, zobrazená perspektivou různých postav. Koneckonců proč ne, když jde o tak zásadní událost. Pochopitelně jde o událost, kterou jsme již dříve viděli v Legends, musím však říct, že tato verze události je více svázaná s filmy a tedy možná i lepší (to však je na individuálním názoru protože komiks Vader’s Quest byl přijat svého času rozporuplně).  Pokud se perspektivy týče, autor si neodpustil napsat úvodní odlétající titulky kompletně z imperiálního pohledu. Je to dle mého názoru pěkná variace na všechna ta „zlé Galaktické impérium“ a „povstalecké bojovníky za svobodu“ známé z filmových epizod.

Stejně jako v sérii Star Wars i zde je na každé stránce cítit láska ke světu Star Wars. Například úvodní scéna Vadera je parafrází známé scény z epizody Návrat Jediů. Pracuje se tu ale i s dalšími motivy, které pomalu přináší nový kánon (např. organizace Droidí Gotra, syndikát Crymorah) Přesto se autoři nebojí přicházet s novými skutečnostmi. Tichá „vzpoura“ Vadera vůči císaři projevující se snahou o naverbování vlastních sil (a koneckonců i císařovy vlastní tajné plány), je dle mého soudu něco, na co je třeba přistoupit a přijmout. Na druhou stranu se jedná o něco zcela nového, co jsme dosud ve Star Wars neviděli. Snaha o rozšiřování skutečností představených ve filmech je také chvalitebná. Mám tu na mysli hlavně velkogenerála Tagga, jehož mocenské přetahování s Vaderem má velmi kruté důsledky a rovněž třeba osud Geonosisu (což jsme později – vlastně chronologicky dřív – viděli i v seriálu Star Wars Povstalci.

Zcela novou postavou je pak archeoložka Aphra, která se specializuje na reaktivaci dávných typů droidů. O unikátnosti této postavy není pochyb. Její představení mě pak naprosto odrovnalo, protože se jedná o parafrázi úvodní scény z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Na rozdíl od slavného archeologa s kloboukem a bičem však doktorka Aphra není kladnou postavou. Je to asi jako kdyby se Indy dal na profesionální vykrádání hrobek (toto není narážka na Laru Croft  ;-) ). Aphra je také Vaderovou fanynkou a svou „hubatou“ vyřídilkou výborně doplňuje málomluvného Vadera. Dosti toho také namluví „protokolární“ droid 0-0-0, který je po vybavení behaviorální maticí úžasně sadistický a protože také musí mluvit za „astromechanického“ (vražedného) droida BT-1, máme tu výbornou „temnou“ variaci na dvojici C-3PO a R2-D2.

Musím se přiznat, že mi zpočátku úplně nesedělo, že jde pravděpodobně vůbec o první rozhovor Vadera a císaře poté, co byla zničena Hvězda smrti. Pokárání Vadera by se tak odehrálo až po událostech na Cymoonu 1, což je několik týdnů po Nové naději. Ano, je možné, že těsně po Yavinu proběhla jen nějaká krátká rozmluva (viz Robot Chicken :-) ), ale vysvětlení mi tu prostě chybí.

Rozhodně je potěšující velká návaznost na prequely, resp. ukazování těch částí Vaderovy osobnosti, které jsme v původní trilogii neviděli, ale které byly charakteristické pro Anakina Skywalkera. Román Lords of the Sith nám Vadera znovu představil jako až nadlidsky skvělého pilota, komiks Darth Vader nám rovněž připomíná značnou technologickou zručnost. Brada mi spadla až na podlahu, když jsem uviděl Vaderovu osobní loď (pozor, nemyslím tím jeho stíhačku). Nejprve mi to přišlo velmi nepatřičné, ale v kontextu historie Anakina Skywalkera jde o zdůvodnitelnou volbu.

Příliš mě osobně nenadchla Laroccova kresba, resp. coloring Edgara Delgada a na sérii o nejznámějším Temném pánovi ze Sithu bych si představoval něco malinko temnějšího. Paradoxně mi některé momenty připomněly – taktéž vizuálně nepříliš zdařilý – komiks Vader’s  Quest). Ale v žádném případě nejde o nic, co by vám zkazilo požitek ze čtení.

Jak už bylo řečeno, toto české vydání je kompilací sešitů, které vycházejí jako součást komiksového Star Wars Magazínu. K těm prvotním číslům se však již nedá dostat, a proto dává smysl souborné vydání. Dokonce i těm, kteří tyto příběhy mají v magazínu, bych knihu doporučil, protože pevná vazba je něco, co tomuto příběhu dodává na důstojnosti. Překlad je velmi zdařilý a stejný jaký známe z magazínu, což je jen dobře.

Vzato kolem a kolem jde o výborné čtení pro dlouholeté fandy komiksů Star Wars, i pro ty, kteří by je teprve rádi začali číst. V kombinaci s první vydanou knihou Skywalker útočí, Zúčtování na Pašeráckém měsíci jde o epický příběh, který rozhodně přínosem do kánonu Star Wars. Nezbývá než doufat, že se dočkáme i dalších pokračování.

 90 % 

Komentáře