CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

RECENZE: Star Wars: Válka na Shu-Torunu; Konec her

17. 09. 2019 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Darth Vader po zničení Hvězdy smrti a zařízení na Cymoonu čelí svého mistra, císaře Palpatina, který ho posílá na planetu Shu-Torun. Tam má ukázat zpupným vůdcům, že vůli Impéria není radno vzdorovat. Lord Vader velí vojenskému útoku na strategicky významný svět, jehož nerostné bohatství je klíčové pro další imperiální projekty. Jeho soupeření s kybernetickými výtvory doktora Cyla se vyostřuje a sithský lord musí císaři bezpodmínečně prokázat svou hodnotu. Tentokrát již nesmí mistra zklamat…

Páté komiksové album od nakladatelství Egmont, které nyní vychází, obsahuje one-shot Darth Vader Annual 1 (zde pod názvem „Předehra“), sebraný čtyřdílný příběhový úsek Válka na Shu-Torunu a šestidílný příběhový úsek Konec her. Všechny tyto příběhy napsal autor Kieron Gillen a tvoří poslední úsek série Darth Vader. Není bez zajímavosti, že obsah této knihy vychází česky poprvé – nebyl tedy obsahem komiksového Star Wars Magazínu. Jaká nová várka komiksových příběhů je? To se dozvíte v naší recenzi.

 

0055137630_star_wars_na_shu_torunu_cz_v-1.jpg

 

Hodnocení Pavla Klimeše:

Neuplynuly ani dva měsíce a je tu další komiksová kniha Star Wars. Tentokrát se jedná o titul s opravdovou přidanou hodnotou, jelikož příběhy v něm mají svou českou premiéru a mohou po něm tedy sáhnout i ti, kteří se rozhodli si předešlé svazky nepořizovat, protože komiks už jednou mají ve Star Wars Magazínu. Ačkoli si pořád myslím, že tato luxusní, a přitom nepředražená edice je koupě, která se vyplatilla i v tom případě, že jste komiksy měli, zde už nemůže být pochyb.

Doposud nejtlustší kniha (272 stran) je vlastně uzavřením celého příběhu o Vaderovi, který se musí opět vypracovat na výsluní imperiální moci. K tomu, abyste příběh pochopili, je nutné znát první dva svazky sbírající sérii Darth Vader; jmenovitě knihy Vader; Stíny a tajemství a Vader sestřelen; Věznice povstalců. Protože je však příběh Vader sestřelen crossover, je třeba znát i předchozí děj v sérii Star Wars. Ten vypráví svazek Skywalker útočí; Zúčtování na Pašeráckém měsíci.  

Tolik tedy k vazbě na poměrně hustý předchozí děj, během něhož bylo rozehráno drama kolem hlavních filmových postav mezi filmovými epizodami IV a V, hlavně však kolem Temného pána ze Sithu osobně. Kromě toho nám série Darth Vader představila i další zajímavé postavy, které jako by tvořily zvrácený zrcadlový obraz ústředních kladných hrdinů Star Wars. Především je to doktorka Aphra a dvojice droidů s vražednými sklony 0-0-0, neboli Nulák a BT-1.

Toto album nám také jmenovitě v prvním příběhovém úseku a Annualu představuje reálie důlní planety Shu-Torun (a hlavně tamní královnu Trios, která je pro komiksy velmi důležitou postavou). Tamní prostředí je zajímavé a velmi drsné. Také akce je zde správně třeskutá a Vader předvádí nejeden husarský kousek. Pokud bych tomuto příběhu měl něco vytknout, pak je to uspěchanost. Celkový úvod v příběhu Annualu 1 je vítaným zpestřením i vysvětlením reálií, kterými se vlastní příběh pak už příliš nezabývá.   

Příběh Konec her pak přináší celkové a velmi pěkné zakončení celé série, kdy není nouze o všudypřítomný masakr Vaderových nepřátel a překvapivé zvraty. Jsou zde také položeny základy přechodu z Epizody IV do Epizody V. Tento příběh je delší díky zahrnutí dvou kratších příběhů: intermezza v podobě vtipných Trampot Nuláka a BT a skutečně povedeného epilogu s názvem Coda (což však oceníte jen pokud si pamatujete, co dělal Vader na úplném začátku tohoto dobrodružství).

Kresba v těchto komiksech je opravdu výjimečná, přičemž největší díl z příběhů nakreslil Salvador Larocca. Annual 1 je dílem Leinila Yua a krátké komiksy nakreslili Mike Norton, resp. Max Fiumare. Nádherná je i obálka. Obálky mají tendenci být zavádějící a senzacechtivé. Tato obálka, byť, pravda, možná trochu podbízivá, je nejen nádherným obrázkem, ale také jde o výjev, který se v jistém smyslu vyskytuje i uvnitř.

V celkovém zhodnocení musím novou knihu pochválit za brilantní zakončení jedné z nejlepších komiksových sérií. Jedná se o první vydání v češtině, takže koupi knihy doporučuji naprosto všem, komu se líbily i předešlé příběhy této série.

90 %

Komentáře