CSWU
MENU
starwars
FB

Rogue One: Star Wars Story – rozbor traileru

13. 08. 2016 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Po mnoha měsících čekání na novou upoutávku na nadcházející film z produkce Lucasfilmu jsme se konečně dočkali a během zpráv o probíhající olympiádě byl vypuštěn plnohodnotný trailer na snímek Rogue One: Star Wars Story. Pojďme se podívat, co jsme v něm vlastně viděli a na co se můžeme do Vánoc těšit.

Nová upoutávka má malinko přes dvě minuty a nejde o trailer, který byl před pár týdny promítnut fanouškům na akci Star Wars Celebration Europe 2016 v Londýně. Je na něm vidět již prakticky dokončený stav filmu, který se odehrává těsně před Epizodou IV – Nová naděje a proto z něj přímo dýchá snaha o správné zasazení do doby předtím, než se nad planetou Tatooine vyloupla korveta Tantive IV pronásledovaná hvězdným destruktorem Devastator.

První záběry traileru nám ukazují město na náhorní plošině měsíce jménem Jedha. Tento pouštní měsíc s chladným podnebím je hluboce spirituálním místem spojeným s dávno vyhlazeným řádem Jedi, protože to byla jedna z planet, na níž se vyskytovaly materiály (možná krystaly kyber?) používané Jedii při výrobě světelných mečů. Dodnes je však poutním místem pro všechny obyvatele galaxie, kteří věří v mystickou Sílu. Tento svět je aktuálně pod přísným vojenským dozorem Impéria, jak patrno z obrovského imperiálního hvězdného destruktoru visícího nad náhorní plošinou. Mezi těmito výjevy vidíme agresivního povstaleckého vůdce Sawa Gerreru (Forest Whitaker), jak říká hlavní hrdince Jyn Erso (Felicity Jones), že se svět pod imperiálním útlakem řítí do zkázy.

los_olympicstrlr_114aa15a.jpg

Dále vidíme Jyn na povstalecké základně na Yavinu 4, kde má tato problémová mladá žena šanci se nechat „naverbovat“ do řad povstalců a tím pomoci i sobě. Tím, kdo ji do řad rebelů dostane, je náborový důstojník, kapitán Cassian Andor (Diego Luna) a své úkoly, totiž zjistit, jak zničit novou zbraň Impéria, obdrží od samotné kancléřky Aliance, Mon Mothmy (Genevieve O'Reilly) a zatím neznámého povstaleckého důstojníka (Alistair Petrie). Společně pak odletí v lodi, jejíž typ je neformálně označován jako U-wing (přesný typ je Incom UT-60D, jen pro zajímavost - od firmy Incom pocházejí i stíhačky X-wing). Za zmínku zde stojí i skupinka spoutaných povstaleckých pilotů pochodujících v ulici města na Jedze.

V následujících záběrech vidíme svět s vysokými skalními útvary a zuřící bouřkou. Je možné, že jde o jinou část měsíce Jedha, jelikož vidíme dva jeho rodáky, slepého bojovného mnicha Chirruta Îmweho (Donnie Yen) a jeho společníka Baze Malbuse (Jiang Wen), jak bojují proti imperiálním stormtrooperům. Oba patrně „naverbuje“ kapitán Andor. Poté je tam prostřih na imperiální vznášedlový tank v ulicích jedhského města a Chirruta kterak decimuje družstvo imperiálních vojáků i navzdory jejich přesile a tomu, že je nevidomý. Kromě svého bojového umění s tyčí mu dává jistotu a odvahu jeho neochvějná víra v Sílu (i přesto, že ji nemůže používat jako Jediové). Kromě toho zde máme i Cassianova bývalého imperiálního bezpečnostního droida K-2SO (hlas propůjčil Alan Tudyk) při prvním ne-až-tak-úplně-přátelském setkání s Jyn.

los_olympicstrlr_80556dbd.jpg

Další záběr je věnován příletu samotné imperiální superzbraně nad Jedhu, přičemž Hvězda smrti zakrývá slunce a následně se nám otevírá pohled na stanici vesmírnou stanici vysoko nad povrchem měsíce. Tento výhled má i Orson Krennic (Ben Mendelsohn), ředitel imperiální divize vývoje pokročilých zbraní, obklopený skupinou mohutných deathtrooperů. O Krennicovi víme, že je velmi ambiciózní (chce stoupnout v přízni u císaře na úkor Dartha Vadera) a také velice nepředvídatelný. Droid K-2SO po vzoru C-3PO vyčísluje pravděpodobnost neúspěchu povstalecké mise na 97,6 procenta a vidíme bitvu (ano, pravděpodobně půjde o ono „první vítězství“ povstalců proti Impériu) na tropické planetě Scarif, na které je umístěna imperiální vojenská základna, nad níž je Hvězda smrti budována. Celou planetu chrání neprostupný deflektorní štít. Je tu imperiální pilot a nyní zručný mechanik Bodhi Rook (Riz Ahmed), rovněž původem z Jedhy, který později zběhne ze služby Impériu a přidá se k povstání (své imperiální insignie stále nosí na paměť toho, čím už se nikdy nechce stát).  

Následující záběry jsou bojové výjevy v rychlém sledu, kdy vidíme skupinu X-wingů v krajině se skalními útvary, na Scarifu zneškodňuje Baze raketometem jeden z kráčejících kolosů AT-ACT a Jyn s Cassianem unikají v U-wingu z nějaké destrukce obrovských rozměrů. Dále je tu Jyn na jakési vyvýšené plošině na Scarifu, kde ji překvapí stíhačka TIE. Opět scéna rozhovor se Sawem Gerrerou. Na Jynin dotaz, zda je její tým s ní, je slyšet rezolutní odpověď: „Až do konce“ a záběr je na tým letící na Scarif.  Poslední záběr je věnován postavě Temného pána ze Sithu, který sleduje orbitální diagramy. Z rozhovorů víme, že Darth Vader má být ve filmu pouze sporadicky, ale i tak je poslední scéna traileru ta, na kterou se fanoušci těšili zdaleka nejvíce.    

los_olympicstrlr_d78e4d1a.jpg

Film Rogue One: Star Wars Story má v Česku premiéru 15. prosince 2016.

(Tento článek vyšel rovněž na portálu Filmserver.cz)            

Komentáře