CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Rozloučení s Carrie Fisher

28. 12. 2016 Přidal Jakub Berger komentářů

Po včerejším nečekaném úmrtí Carrie Fisher vám přinášíme článek shrnující její život a činnost týkající se Star Wars.

 

Carrie se narodila v roce 1956 v Beverly Hills herečce Debbie Reynolds a zpěvákovi Eddiemu Fisherovi. Jako malá hodně četla, převážně klasickou literaturu, a dokonce psala básně. Chodila na střední školu v Beverly Hills, ale jelikož začala vystupovat v divadle se svou matkou, nikdy ji nedokončila. Zapsala se tedy na uměleckou dramatickou školu v Londýně a poté byla přijata na univerzitu Sarah Lawrence. Tu ovšem také nedokončila.

Od roku 1977 chodila s hudebníkem Paulem Simonem, za kterého se v roce 1983 provdala, ale již o rok později se rozvedli. Po nějaké době se dala dohromady s agentem Bryanem Lourdem a v roce 1992 se jim narodila dcera Billie. Nakonec Carrie ale manžel opustil kvůli své sexuální orientaci.

Carrie se na uměleckou dráhu vrhla poměrně brzy a již v patnácti letech účinkovala v muzikálu Irene. Její filmový debut přišel v roce 1975 kdy se objevila v komedii Šampón. V roce 1977 uspěla na konkurzu pro Star Wars (později uvedeno jako Epizoda IV: Nová naděje) a dostala tak roli princezny Leiy. V té době ještě poměrně neznámá Carrie Fisher tak porazila herečky jako například Meryl Streep, Sigourney Weaver, Kim Basinger a další. V té době Carrie věřila, že scénář je fantastický, ale moc lidí jej neocení. Během natáčení si s ostatními herci nebyla příliš blízká, ale později přiznala, že prožila asi tříměsíční románek s Harrisonem Fordem, o kterém řekla že „byl velmi intenzivní. Přes týden to byli Han a Leia a o víkendech Harrison a Carrie.“ I přesto si natáčení moc neužívala. Po mnoha letech přiznala, že nesnášela svůj, pro Leiu již typický, účes. Stejně tak nesnášela Leiin kostým, protože pod ním nemohla nosit spodní prádlo, a tak musela mít ňadra stažená páskou. A neměli ani dubléry, takže například scénu na Hvězdě smrti, kde se Leia s Lukem přehoupnou na druhou stranu, když nemají jak vysunout most, natáčeli skutečně Carrie Fisher s Markem Hamillem. Přesto si ale během natáčení nikomu nestěžovala a kvůli své roli se dokonce pohádala s matkou, když si stěžovala Lucasovi, že na natáčení letěli business třídou.

Star Wars se ale nakonec staly světovým hitem a Carrie Fisher proslavily. Opět účinkovala na Broadwayi a zahrála si ve filmu The Blue Brothers. V roce 1978 zopakovala svou roli princezny Leiy v televizním filmu The Star Wars Holiday Special a o dva roky později v pokračování hlavní ságy Star Wars Impérium vrací úder. Zde se objevily další komplikace. Carrie Fisher totiž byla podstatně menší než Harrison Ford, což byl u některých scén problém, a tak musela stát na stoličce, aby na záběrech nebyl rozdíl tak velký. Přesto si Carrie scény právě s Harrisonem užívala nejvíce, a to hlavně ty, kde se Leia a Han hádali.

V roce 1983 se objevila v posledním filmu původní trilogie Star Wars, Návrat Jediů. Zde se objevila ve svých proslulých kovových bikinách, díky kterým byla nějakou dobu považována za sex symbol. Právě tento kostým ale herečka nesnášela asi ze všeho nejvíce, neboť podle ní občas odhaloval až příliš.

Carrie Fisher později napsala několik knih, kde popisovala události ze svého života. Dále hrála ve filmech, jako např. Když Harry potkal Sally nebo Austin Powers. Objevila se ale také jako host v seriálech Teorie velkého třesku nebo Griffinovi. Pracovala ale také jako korektorka scénářů a v Hollywoodu byla považována za jednu z nejlepších v tomto oboru. George Lucas ji proto najal, aby upravila scénáře pro jeho seriál Mladý Indiana Jones a později také na úpravu dialogů pro prequelovou trilogii Star Wars.

Carrie Fisher v roce 2013 při rozhovoru potvrdila, že si roli princezny Leiy zopakuje v dalším pokračování ságy Star Wars, v epizodě VII. V březnu 2014 se kvůli natáčení na půl roku přesunula do Londýna a za svou roli byla v roce 2016 nominována na cenu Saturn jako nejlepší filmová herečka ve vedlejší roli.

Díky CGI technologii (a podobě herečky Ingvild Deily s mladou Carrie) se mladá princezna Leia mihla i ve filmu Rogue One: Star Wars Story. Carrie Fisher byla v titulcích uvedena v sekci poděkování a před svou smrtí stihla ještě dokončit natáčení pro epizodu VIII.

Dne 23. prosince 2016 ji při letu z Londýna do Los Angeles postihl srdeční infarkt. Ještě na palubě ji byla poskytnuta první pomoc a po přistání byla převezena do nemocnice. I přesto, že její matka potvrdila, že je Carrie již ve stabilizovaném stavu, dne 27. prosince v 8:55 místního času zesnula.

 

Ačkoliv Carrie Fisher sama tvrdila, že princeznu Leiu nezahrála nejlépe, pomohla vytvořit symbol, který inspiroval nespočet lidí. A i přesto, že tak nečekaně a předčasně odešla, navždy zůstane v srdcích fanoušků právě jako Leia. Nezbývá než jí tedy na její poslední cestě popřát, ať ji provází Síla.

Komentáře