CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Solo: Star Wars Story: Oficiální průvodce

04. 06. 2018 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Premiéru každého nového filmu Star Wars nedílně provází knižní obrazoví průvodci od nakladatelství DK, jež tradičně pokrývají v úžasných detailech všechny možné aspekty daného díla a jsou schopné dát danému dílu větší hloubku. Tyto publikace pro filmy ze spin-offové série Star Wars Anthology mají poněkud jiný formát než epizodické filmy hlavní ságy Star Wars. K filmu Rogue One vyšel obsáhlejší Velký obrazový průvodce, který kromě obvyklých postav a rekvizit pokrýval i dopravní prostředky, pro něž zpravidla u ostatních filmů vycházely samostatné knihy průřezů (tzv. Neuvěřitelné pohledy). Podobnou (avšak nikoli stejnou) praxi následuje i encyklopedie k filmu Solo, která nyní vychází u nakladatelství Egmont.

 

46544283.jpg

 

(Pro úplnou transparentnost uvádím, že ač jsem byl překladatelem této knihy, názory zde vyřčené tím nejsou nijak ovlivněny a jsou pouze mé vlastní.)

Kniha Solo: Star Wars Story: Oficiální průvodce stojí někde mezi obrazovými slovníky k epizodickým filmům a Velkým obrazovým průvodcem k Rogue One. Strukturou je podobnější druhému zmíněnému, avšak je mnohem tenčí (128 stran místo 200), jelikož neobsahuje tolik velkých fotografií přímo z filmu (což mi zase ve finále tolik nevadí, protože film známe, že?), ale bohužel ani tolik průřezů dopravními prostředky (což trochu zamrzí, ale o tom později). A je také o něco rozměrově menší (přirovnal bych ho zhruba k Obrazovému slovníku k seriálu Star Wars Povstalci) - proto ten jiný název knihy. Určité omezení vizuálního obsahu má však ten pozitivní dopad, že kniha není zdaleka tak drahá. To byl koneckonců hlavní nedostatek encyklopedie k Rogue One (i vzhledem k jejímu nedbalému překladu).

Autorem knihy je opět osvědčený Pablo Hidalgo, člen Lucasfilm Story Group – týmu, jenž se po odchodu George Lucase stará o veškerou kontinuitu filmy počínaje a knihami konče. Předmluvu knihy sepsal Jon Kasdan, syn slavného Lawrence Kasdana, který byl spoluscenáristou snímku. První úvodní strany obsahují časovou osu, které představují události vedoucí k ději filmu. Jak je již zvykem z encyklopedií k seriálu Star Wars Povstalci a k Rogue One, nejde o standardní časovou osu, ale o „speciální“ osu vztáhnutou k tomuto konkrétnímu produktu („rokem 0“ je zde Kesselská cesta). To je na jednu stranu zajímavější, ale může to být také velmi matoucí, jelikož se film odehrává deset let před Epizodou IV – Nová naděje a je nutné si v hlavě neustále posouvat osu o desetiletí zpět pro standardní časové údaje vztáhnuté k bitvě o Yavin.

Malinko jsem se také při prvním otevření encyklopedie lekl, když jsem na úvodních stránkách nenašel obvyklou mapu galaxie a přehled hlavních planet, avšak tyto údaje jsou zahrnuty dále v knize, kde se mluví o faktech souvisejících se slavnou Kesselskou cestou, což je popravdě v určitém smyslu mnohem logičtější (i kvůli možnému vyzrazení struktury filmu hned na začátku). Po úvodních stránkách následuje hlavní obsahová část knihy, která je rozdělena do šesti chronologických kapitol včetně poslední minikapitoly s pohledem do zákulisí natáčení. Tato struktura je dobře známá právě z Velkého obrazového slovníku k Rogue One.

Tak jako předchozí referenční knihy od DK i Solo: Oficiální průvodce představuje mnoho informací i o postavách a předmětech, které se třeba ve filmu jen sotva mihly. Například jednotliví „krysáci“ z Corellie, cestující v coronetském vesmírném přístavu, imperiální posádka na Mimbanu, hosté na Drydenově party, hráči sabaccu, otroci v dolech na koření, kesselští droidi, či Savariané. Obzvláště nadšený jsem byl z dvojstrany o Drydenově pracovně, která je v podstatě soukromým muzeem vzácných artefaktů (samozřejmě v knize popsaných). Samozřejmě zde nenaleznete žádné velké spoilery z filmu, což je na jednu stranu dobře, ale zase mnoho lidí by si mohlo myslet, že se zde dozví více o jisté překvapivé postavě v závěru filmu, což není pravda.

Pokud byla encyklopedie k filmu Rogue One ve znamení převážně nových věcí a skutečností zasazených do známého období, tak Solo na to jde ještě ostřeji a podobně jako i film samotný přináší kromě nových věcí i obrovské množství zmínek a narážek na staré expandované univerzum knih a komiksů Star Wars. Tyto vazby na kontinuitu Legends však nemají dotyčné věci znovu kanonizovat v plném rozsahu, ale spíše mají poukázat na to, že ta dotyčná reálie v kanonických Star Wars existovala a to, co o ní víme z Legends je v zásadě to, co se o ní mezi obyvatelstvem galaxie traduje, ať už prostřednictvím báchorek a povídaček nebo holofilmů či jiných způsobů kulturního využití v předaleké galaxii. Osobně mi tento přístup coby velkému fanouškovi expandovaného univerza velice vyhovuje, protože ukazuje, že reboot kánonu Star Wars opravdu nebyla žádná tlustá čára, kterou nám „zlý Disney“ udělal za tím, co tu bylo doposud, jak se nás někteří hateři (ale bohužel i řada legitimních médií) snažili horlivě přesvědčit.

Velký obrazový slovníkRogue One byl ve své době unikátní tím, že kompenzoval absenci speciální publikace věnované průřezům dopravními prostředky z nového filmu, a tak se v knize objevilo i pět průřezů plavidly a vozidly. Encyklopedie ke snímku Solo je v tomto ohledu ještě střídmější, protože obsahuje pouze jediný průřez (avizovaný už na obálce knihy), zato však věnovaný lodi Millennium Falcon, která svým jinakým vzhledem ve filmu budila spoustu otazníků. Osobně bych byl však rád ještě minimálně třeba za celkový průřez Drydenovou jachtou First Light, která je koneckonců důležitým dějištěm filmového příběhu. V souvislosti s průřezem Falconu však musím vyjádřit ryze osobní potěšení nad tím, že kresbu zpracoval po letech opět Richard Chasemore, který se spolu s Hansem Jenssenem staral o „neuvěřitelné pohledy“ i „za tajemstvím světů“ epizod I-VI. Ne, že by nové kresby Kempa Remilarda (pro epizody VII, VIII a Rogue One) byly špatné (právě naopak jsou velmi zdařilé), ale jde už o malinko jiný styl. Tato kresba v Solovi mě tak trochu vrátila do nostalgického nebe.

Podobně jako u Obrazového slovníku k Epizodě VIII ani lokalizaci knihy Solo: Oficiální průvodce do češtiny hodnotit nemohu, protože by šlo o značný střet zájmů, mohu však říct, že použitá terminologie byla i tentokrát plně koordinována s překladem filmu, nad nímž jsem měl odborný dohled. Musím vyjádřit spokojenost a vděk nad tím, jak se takto už podruhé na celém procesu velmi ochotně spolupracovalo mezi různými entitami (mé velké díky jdou do Studia Virtual i nakladatelství Egmont) a hledaly se cesty, jak vše smysluplně skloubit i při napjatých termínech publikace knihy a speciálních požadavcích na překlad, které mnohdy klade české znění/titulky filmu (např. i délka a synchron určitých výrazů) i navzdory nezbytnému vysokému utajení, které v minulosti vedlo k nekonzistentním překladům.   

V celkovém zhodnocení je Solo: Star Wars Story: Oficiální průvodce výbornou encyklopedií, která výborným způsobem film prohlubuje, uvádí ho do širokého kontextu a je jedním velkým milostným dopisem fanouškům starého expandovaného univerza. Ve srovnání s knihou Rogue One: Velký obrazový průvodce může sice na někoho částečně působit jako „chudší příbuzný“, nicméně určitá střídmost je v tomto případě vyvážena značně příznivější cenou, což je velmi příjemné. Díky množství detailů, které může pro někoho méně erudovaného být až odstrašující, strávíte u knihy řadu hodin a vaše příští sledování filmu Solo bude nesrovnatelně bohatší. Všem dlouholetým fanouškům Star Wars i fanouškům konkrétně tohoto filmu knihu velice doporučuji!

Komentáře