CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Solo: Star Wars Story – rozbor TV spotu a teaseru

07. 02. 2018 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Po dlouhém čekání se k nám v rámci začátku marketingové kampaně filmu Solo: Star Wars Story dostávají hned dvě upoutávky, z nichž první v Americe běžela v televizi o víkendu při utkání Super Bowl a druhá, delší, v pořadu Good Morning America.

solo-image-gallery09_2b3ce8a7.jpeg

Již druhý titul ze spin-offové série Star Wars Anthology provázely neobyčejné produkční potíže v podobě výměny režisérů Chrise Millera a Phila Lorda za zkušeného Rona Howarda a stím spojeného masivního přetáčení. To spolu s faktem, že jde shodou okolností o film s doposud nejkratším rozestupem od filmu předcházejícího, zapříčinilo, že o snímku Solo jsme oficiálně věděli jen naprosté minimum informací. Víme, že se děj bude odehrávat během devatenáctiletého období mezi Epizodou III – Pomsta Sithů a Epizodou IV – Nová naděje (potažmo filmem Rogue One). Příběh má pak mapovat celkem dlouhé údobí života Hana Sola mezi jeho 18. a 24. rokem života.

V řadě troufalých eskapád hluboko v temném a nebezpečném zločineckém podsvětí potkává Han Solo nejen Chewbaccu, svého nerozlučného wookieeského kopilota, ale narazí i na nechvalně známého hazardního hráče Landa Calrissiana. Děj vylíčí, jak získal svou legendární loď Millennium Falcon a obecně jak se stal tím slavným „syčákem“, kterého Luke Skywalker a Obi-Wan Kenobi potkali v kantýně v Mos Eisley ve známé scéně z Epizody IV. Kromě oficiálních zdrojů máme samozřejmě i řadu neoficiálních, jako jsou uniklé obrázky stavebnic LEGO, které nám prozradily některá jména postav a planet. A co tedy v obou nových upoutávkách vidíme?

TV spot začíná záběrem na Hana, který přepíná různé páčky přístrojů na ovládacím panelu (na lodi Millennium Falcon? Pak ovšem loď prodělala spoustu změn – což je v pořádku) a pak přeskočí na Hana (Alden Ehrenreich) v jakémsi imperiální zařízení, kde se hlásí do služby s tím, že chce změnit svět k lepšímu. Je třeba si uvědomit, že v této době bylo ještě Impérium vnímáno daleko idealističtěji. Z trilogie o Hanu Solovi od spisovatelky A.C. Crispin (která je však součástí Legends a tedy nekanonická) víme, že Han Solo sloužil v Imperiálním letectvu asi pět let, zde však bude tato doba dosti zkrácena. Je také možné, že to je součást nějakého vychytralého podvodu. Místo zmíněné imperiální základny je také nejasné, avšak pravděpodobná je Hanova rodná planeta, Corellia. Ta je velmi slavná, ovšem nikdy jsme ji na plátně ani na televizní obrazovce neviděli.

Dále vidíme hvězdný destruktor uprostřed jakési bouře, kterak vypouští stíhačky TIE (z nichž jedna má dva moduly podobně jako bombardér TIE – každopádně tato varianta má v modulu kanony pro zvýšení palebné síly). Je možné, že tato bouře je nad planetou Kessel, která patří k prvním planetám, které kdy byly ve Star Wars zmíněny. Nachází se tam nechvalně proslulé doly na narkotické koření a kromě obvyklých tras tam vede i nebezpečnější pašerácká stezka, která se nazývá Kesselská cesta (Kessel Run; ne, skutečně to není „Kesselský závod“). Další na řadě jsou scény honičky nebo spídrového pouličního závodu (dost možná opět na Corellii?), při níž má Han na rukou známé rukavice z Epizody IV a vedle něj sedí nejspíše postava Emilie Clarke, jejíž role se jmenuje Qi’ra.

27654843_10155018991037096_8979187323372158904_n.jpg 

Následuje záběr do nitra Millennium Falconu, jehož chodba vypadá velice nově v porovnání s tím, co známe z chronologicky pozdějších epizod. Skoro jako by byla loď zbrusu nová a navíc ne s „vykousnutým“ předkem a se senzorovou anténou směřující vzhůru (podle raného návrhu legendárního ilustrátora Ralpha McQuarrieho), to ovšem příliš nesedí s tím, že jsme mohli loď nakrátko (a zdálky) vidět v Epizodě III na Coruscantu. Bude zajímavé vidět, zda tento spíše easter egg, než fakt, bude nějak zohledněn. Samozřejmě to může znamenat, že Lando se o svou loď stará daleko lépe než Han, což k jeho stylu sedí. A záběr na Millennium Falcon zvenku, na prašné planetě, která je opět nejspíše Kessel. Dále jsou zde detailnější záběry na postavy hereček Emilie Clarke (již zmíněná Qi’ra) a také Phoebe Waller-Bridge, která představuje L3-37, droida s ženským naprogramováním. 

V následujícím záběru vidíme transportex (v originále conveyex), jakýsi „oboustranný vlak" řítící se po jedné koleji. Bude zajímavé vidět, zda bude součástí nějaké loupeže (vlaková loupež je rozhodně součástí westernového ladění, které film má, a akce na vlaku jsme se již dočkali např. v seriálu Klonové války). Další na řadě je Woody Harrelson v roli Hanova mentora jménem Tobias Beckett. Také nemáme zatím tušení, kde se v záběru nachází. Kamenný útvar s rytinami poněkud připomíná měsíc Jedha z Rogue One, ale patrně půjde o jiný svět. Následují záběry na nějakou party či noční klub. Vidíme několik známých cizích druhů, což je vítaná změna např. oproti epizodám sequelové trilogie. Ta tomto místě se nejspíše setkáme s postavou zločineckého šéfa Drydena Vose, kterého hraje Paul Bettany, jenž nahradil nedostupného Michaela Kennetha Williamse. Dryden Vos je nejspíše také sběratelem, takže zde nebude nouze o spoustu vzácných artefaktů.

Později vidíme útržky boje na již zmíněném transportexu, kdy proti sobě stojí nejspíš Beckett a nová postava bojovníka (s přilbou připomínající Saurona z Pána prstenů) vybaveného holí s elektrickými výboji. A první záběr na Landa Calrissiana ukazuje jeho představitele Donalda Glovera v kožešinovém plášti, který k okázalosti postavy výborně sedne. A otázka na jméno hlavního hrdiny nám ukáže první pohled do zbité tváře mladého Hana, následovaný logem filmu. Posledním záběrem je pak určitá připomínka, jak to celé dopadne, tedy Hana s Chewbaccovou rukou na rameni.

Teaser, který byl uveden v pondělí, ukazuje přehršle nového materiálu a informací. Především vidíme více ze samotného Hana Sola v podání Aldena Ehrenreicha, který patrně způsoboval vrásky spoustě fanoušků. Ke svému ulehčení musím říct, že herec mladého Hana v představených záběrech aproximuje velice dobře. „Namlsávka“ začíná stejně jako TV spot, tedy Hanem, jak přepíná páčky na přístrojové desce. Voice over říká, že v pouličních podvodech jede od svých deseti let, což je v souladu s jeho kriminálním dětstvím, které nám představily Legends. Záběry na pouliční honičku ho skutečně ukazují vedle Qi’ry a jeho spídr má na předním skle pověšené slavné zlaté hrací kostky (viz Poslední z Jediů). Spídrová motorka pronásledující Hana ulicí má výrazně hranatější tvar, než na jaké jsme zvyklí. Hanův spídr zase zezadu připomíná Ford Falcon (proč asi? :-) )

Dále jsme se o minulosti Hana dozvěděli, že ho vyhodili z letecké akademie (té, o níž slýcháváme od Epizody IV) pro jeho tvrdohlavost. Zde nastupuje ke slovu jeho mentor Beckett se slovy, že shání posádku; stojící mezi zvláštními kamennými útvary. Za Hana odpovídá překvapivě Chewbacca ve svém jazyce. Dále vidíme Hana v jakémsi hráčském doupěti, kde zřejmě sedí Lando Calrissian (dle mého názoru perfektně obsazeného Donaldem Gloverem) a kde se nepochybně hraje sabacc. Hlavní ženská postava Qi’ra v dalším záběru schází po rampě Falconu doprovázena droidkou L3-37 a je oděna o poznání bohatěji než při oné honičce. Pravděpodobně se jí dařilo lépe než Hanovi. L3-37 posléze předvádí jakýsi tajný pozdrav s Landem, naskýtá se tedy otázka, co mají tyto dvě postavy společného. Dále vidíme postavu drsné vojačky jménem Val (Thandie Newton) a za ovládacími pákami v lodi vidíme stvoření, které by mohlo trochu připomínat Maz Kanatu, kdyby ovšem nemělo čtyři ruce.

HS-FF-000079.jpg

Následující záběr je opět na planetu s písečným pobřežím, kde Han a Qi’ra jdou k záhadné věži. Neméně záhadná je skupina bojovníků, které vede maskovaný bojovník, jenž v TV spotu bojoval s Beckettem na transportexu, později je vidět, že si s nimi Solo vyřizuje účty po kovbojsku (tasením blasteru DL-44). Poté vidíme, jak Solo pilotuje loď z nějaké katastrofy v horách, které brázdil onen vlak. Záhadná je i další věta, kterou pronese Qi’ra, a to, že je asi jediná, kdo ví, co je Han doopravdy zač. V konečné sekvenci záběrů vidíme Millennium Falcon unikat před bouří i hvězdným destruktorem. Podle zdrojů Legends byla Kesselská cesta nebezpečná kvůli průletu blízko shluku černých děr nazývaného Chřtán. Tento „Chřtán“ nemusí být pouze metaforický, protože Solo a spol. musí proletět kolem jakési obrovské chapadlaté nestvůry, která rozšíří bestiář Star Wars. Poslední Hanova replika je pak téměř nepochybně narážkou na trnitou produkci filmu, kdy došlo k výměně režisérů a končí ujištěním, že teď už je to „v cajku“.     

Film Solo: Star Wars Story bude mít českou premiéru 24. května 2018.

Komentáře