CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars Art: Ralph McQuarrie

03. 12. 2017 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Dnes jsou Star Wars již pevně a nesmazatelně součástí lidské kultury. Jejich určité reálie jsou natolik ikonické, že je správně zařadí dokonce i lidé, kteří dotyčné filmy nikdy neviděli. Je jen těžko k uvěření, že tyto ikonické věci, jako Darth Vader, R2-D2 a C-3PO, Chewbacca, Yoda, Jabba Hutt, Hvězda smrti, Millennium Falcon, X-wingy, stíhačky TIE a mnohé další mohly vypadat jinak. Nezanedbatelnou roli při tvorbě vizuálního stylu Hvězdných válek měl kreslíř Ralph McQuarrie, který byl vždy do značné míry tím, kdo dokázal nehmotným nápadům z bohaté mysli George Lucase vdechnout vizuální formu.

9781419717932.IN02-1.jpg

Kresby Ralpha McQuarrieho, od zběžných skic až po konceptuální kresby použité pro návrhy storyboardů, zanechaly svůj masivní otisk nejen v původní trilogii (i když tam nejvíce). Protože ve Star Wars se žádný nepoužitý nápad nikdy jen tak nevyhodí, provází nás nápady v nových filmech a seriálech z předaleké galaxie vlastně až dodnes. Kniha Star Wars Art: Ralph McQuarrie, která nedávno vyšla v nakladatelství Egmont, je vyčerpávající sbírkou těchto kreseb a maleb. Těch je větších i menších kolem dvou tisíc, není tedy divu, že se k nám dostávají v obrovském dvousvazkovém vydání.

Téměř osmisetstránková kniha, která v originále vyšla pod nakladatelstvím Abrams Books, je v rámci dvou svazků rozdělena na sekce korespondujícími s filmy původní trilogie, tedy Star Wars, Impérium vrací úder a Návrat Jediů, na něž navazuje sekce Po filmové trilogii. Čelní stranu pouzdra na oba svazky zdobí jedna z prvních McQuarrieho maleb, totiž C-3PO a R2-D2 opouštějící únikový modul na povrchu planety Tatooine. Publikace je kromě standardních obrázků a doprovodných popisků i textů plná krásných obrovských ilustrací rozprostírajících se na dvou stránkou. Už jen tato vlastnost dle mého názoru bohatě vynahrazuje cenovku s vysokou částkou.

Předmluvu knihy Star Wars Art: Ralph McQuarrie, která v originále vyšla v loňském roce, obstaral George Lucas. Ta se sice může v originále zdát trochu mdlá a nezajímavá, ale potom už jde vše ráz na ráz a práce kolektivu autorů (Brandon Alinger, Wade Lageose a David Mandel) je více než dobrá. Kniha popisuje McQuarrieho život a kariéru ilustrátora do velkých detailů, dočtete se o jeho průmyslových technických ilustracích pro Boeing, jeho práci na televizní animaci vesmírných misí Apollo i jeho úlohu během korejské války. Většina knihy je však věnována jeho spolupráci s Georgem Lucasem a dalšími tvůrci, což je koneckonců hlavní důvod, proč si knihu pořizujete.

A jako by obrovské množství McQuarrieho vlastních kreseb nestačilo, kniha tu a tam obsahuje i další ilustrace od jiných umělců, včetně produkčních fotografií, maleb pozadí a fotografií ručně vyrobených modelů. Dohromady tvoří všechny zmíněné prvky ucelený pohled na příběh o vzniku původní trilogie Star Wars. Je zde i několik zajímavých kapitol, které s filmovou trilogií souvisejí okrajově, jako například vánoční pohlednice Star Wars, nechvalně proslulá televizní estráda The Star Wars Holiday Special, nebo Dobyvatelé ztracené archy ze „sesterské“ franšízy Indiana Jones.

Pokud má tato jinak skvělá publikace nějaké vady na kráse, pak je to především to, čeho si všimnete už v obchodě – totiž vyšší ceny. Jak je už ale zmíněno výše, ta je bohatě vykoupena obsahem, navíc částka je za cenu určitého „odlehčení“ ve zpracování oproti americkému originálu zhruba poloviční. Další, ryze soukromou částečnou výhradou je pak to, že se kniha zabývá ponejvíce právě původní trilogií a pozdější McQuarriem ovlivněné produkty jsou pouze letmo zmíněny (např. prequelové epizody, Star Wars: Síla se probouzí, Star Wars: Povstalci), v případě ostatních věcí z „expandovaného univerza“ knih, komiksů a her je to ještě horší (větší zmínky se dočká pouze obálka prvního románu Splinter of the Mind’s Eye). Osobně bych zde rád viděl i zmínky, jak McQuarrieho ilustrace ovlivňovaly seriál Star Wars: Klonové války (ten hodně!), případně i další romány a komiksy. Na druhou stranu musím realisticky uznat, že taková detailní publikace by vydala ne na dva, ale na deset svazků.

Celkově v knize Star Wars Art: Ralph McQuarrie nalezne něco každý fanoušek Star Wars, který se zajímá o to, jak jeho oblíbené filmy vznikly. Kromě toho je zde množství ilustrací, které může obdivovat i sebevíce „casual“ fanoušek a které by se daly „z fleku“ vystavovat v galeriích. Lokalizace knihy dopadla mimořádně dobře, od bezchybného českého překladu až po vyvážení rozměrů vzhledem k praktičnosti i ceně. Za sebe tedy mohu knihu vřele doporučit.

Komentáře