CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars: Atlas bytostí a tvorů

21. 10. 2018 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Propracovaný fiktivní svět jako Hvězdné války v sobě skrývá i celou řadu nových bytostí a tvorů, ať už inteligentních, polointeligentních či neinteligentních. Na rozdíl od podrobných hvězdných map a přehledů galaktické geografie se detailní popisy a přehledy cizích druhů objevovaly už od nejrannějších materiálů k filmům. Vzpomeňme kupříkladu na sourcebooky ke hrám na hrdiny (RPG), kde šlo najít podrobné charakteristiky cizinců stejně dobře jako popisy technologií. Časem pak vznikaly i speciálně zaměřené encyklopedie jako byly třeba ilustrované „esenciální“ průvodce. V našich končinách jsme se pak ze specializovaných publikací dočkali pouze v roce 2002 Ilustrovaného atlasu ras a bytostí (v orig. The Essential Guide to Alien Species) a od té doby se informace o nových druzích objevovaly pouze v rámci obecněji zaměřených publikací jako byly obrazové slovníky.

Reboot kánonu sice pro samotné cizí druhy ve Star Wars znamenal pouze velmi málo změn, avšak bylo třeba nějak sumarizovat informace, které se v průběhu let objevovaly v nových filmech, seriálech a dalších materiálech. Proto v roce 2016 vyšla kanonická, ale relativně tenká publikace Aliens of the Galaxy, která k již známým druhům přidávala druhy z Epizody VII – Síla se probouzí.  Proto se tématu chytil britský Egmont, který nás již před dvěma lety obšťastnil velkoformátovým a nádherně ručně ilustrovaným Galaktickým atlasem (se zdaleka nezabýval pouze geografií). Slovo dalo slovo a výsledná nová publikace u nás právě vychází.

 

0049221000_star_wars_atlas_bytosti_a_druhu_cz_v.jpg

 

Nová publikace s názvem Star Wars: Atlas bytostí a tvorů a podtitulem Průvodce galaktickými druhy má uspokojivých 160 celobarevných stran. Formát knihy je menší než u zmíněného Galatického atlasu, avšak tam byl vzhledem k formě zpracování, tady sérii map, velký formát logičtější. Kniha velikostí odpovídá např. obrazovým slovníkům k filmům Star Wars. Podobně jako Galaktický atlas (a koneckonců i stařičký Ilustrovaný atlas ras a bytostí) je i zde rámcový in-universe příběh, jak jednotlivé texty vznikaly. Celkem logicky je i zde návaznost na všudypřítomnou rodinu Grafů, která se objevuje napříč sériemi románů (Adventures in Wild Space) a komiksů (Star Wars AdventuresTales from Wild Space, Tales from Vader’s Castle) pro mladé čtenáře. Právě toto přisouzení textů nějakému autorovi (nejlépe ještě ne úplně věrohodnému – což tento Gammit Chond skutečně je) je jakousi pojistkou autorek proti případným konfliktům, ale na druhou stranu nelze brát úplně všechny texty v knize zcela vážně.

S tím souvisí i to, že kniha je strukturována poněkud chaoticky. Je rozdělena na několik částí dle výskytu daných bytostí a tvorů, ale vedle logického dělení na suchá, mokrá, zmrzlá a jiná prostředí jsou tu i planety a místa v rámci jednotlivých planet, a dokonce tu dochází i ke zcela nesystematickému vyčlenění létajících a domestikovaných tvorů, ale také třeba bytostí, které se objevují ve hře dejarik (známé hološachy), což má k „biologické“ struktuře daleko. To je věc, která mě už při překladu této knihy zarazila na první pohled. Je to sice v rámci onoho in-universe příběhu vysvětleno, ale přesto je to „divné“.   

Pokud jde o samotné popisy druhů, tak je velmi patrné dilema autorek Katriny Pallant a Natalie Clubb v tom, kolik prostoru lze každému druhu věnovat s ohledem na počet stran knihy a množství vstupů, které všechny musí mít svou ilustraci. Většinu vstupů doplňuje nějaký komentář či vpisek od samotného fiktivního autora. V přímém srovnání se stařičkým Ilustrovaným atlasem ras a bytostí je pak markantní úbytek faktických informací ve prospěch toho, aby se tam vstupů o bytostech a zvířatech vešlo víc. Autorky například zcela rezignovaly na údaj o průměrné výšce/délce v dospělosti. Na druhou stranu právě tento údaj byl v minulé publikaci zdrojem četných problémů. A pokud jde o ztenčení celkového objemu informací, je pravda, že kniha je díky tomu mnohem čtivější a najdeme zde i bytosti a tvory až z nejnovějšího filmu Solo: Star Wars Story.

Jak už bylo předesláno, i tato publikace je stejně jako Galaktický atlas nádherně ručně ilustrována kreslířem Timem McDonaghem. Na rozdíl od již zmíněné knihy Aliens of the Galaxy tedy nejde o encyklopedii s fotografiemi přímo z filmů. V určitých ohledech mi kniha svými připomněla naprosto fenomenální publikaci The Wildlife of Star Wars: A Field Guide z roku 2001. Samozřejmě tu nejsou jednotlivé druhy tak úžasně detailně rozkreslené, ale oproti černobílému Ilustrovanému atlasu ras a bytostí jde v kontextu u nás vydaných publikací o cizích druzích o mílový krok kupředu.  

V celkovém zhodnocení je Atlas bytostí a tvorů velmi pěknou publikací, která dokáže pobavit i poučit. Za obrovský nárůst informací o předaleké galaxii v průběhu let však platí několika kompromisy, které z ní zdaleka nedělají vyčerpávající zdroj informací, a zvláště oproti knize Galaktický atlas je také mnohem méně závislá na úrovni vašich znalostí příběhů ze Star Wars. Avšak jako specializovaná encyklopedie cizích druhů, která u nás naposledy vyšla před šestnácti lety, by určitě neměla uniknout vaší pozornosti.   

Komentáře