CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker – rozbor prvního teaseru

13. 04. 2019 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Na právě probíhající akce Star Wars Celebration Chicago bylo představena celá řada novinek a světovou premiéru měl i první zhruba dvouminutový teaser k filmu, který jste už určitě viděli (pokud ne, pusťte si ho pod tímto textem).

Ale co jsme v něm vlastně viděli a slyšeli? Na to odpoví náš rozbor.

Nejdříve, jak je u celé sequelové trilogie zvykem, slyšíme dýchání, které podobně jako v případě teaseru na Epizodu VIII patří Rey (Daisy Ridley). A také ji vidíme stát na (neznámé) pouštní planetě, jak se připravuje k boji. U pasu má blaster, který jí dal Han a také svůj opravený světelný meč. Pak slyšíme hlas Luka Skywalkera (Mark Hamill), který říká, že Rey předali všechno vědění a že v ní žije tisíc generací (odkaz na Obi-Wana v Epizodě IV – rytíři Jedi po tisíc generací chránili mír a spravedlnost ve Staré republice). Pak však přichází ujištění, že to je pouze Reyin boj a motto: KAŽDÁ GENERACE MÁ SVOU LEGENDU (známe z Epizody I i z Epizody VII). A skutečně, vidíme že se na Rey řítí stíhačka (zřejmě) Kyla Rena (ačkoli samozřejmě není stejná jako v epizodě VIII a nevíme, zda stíhačku pilotuje právě on). Po efektním skoku se objeví ujištění, že letos v prosinci se sága završí (další připravovaná filmová trilogie tedy už nebude součástí této „Skywalkerovské ságy“).

capture_04122019_231215.jpg

Dále vidíme nějakou loď (řada lidí poukázala na podobnost s lodí z vize Rey v Epizodě VII) přilétat na zasněžený, hornatý temný svět s osvětlenými osadami. Potom vidíme záběr na Kyla Rena (Adam Driver), který je na podivně červeně osvětleném světě a za asistence stormtrooperů skolí světelným mečem jakousi postavu. Následně vidíme ruce opravující Kylovu přilbu, která na sobě bude mít červené linie. Pak vidíme záběr na Finna (John Boyega) a Poea Damerona (Oscar Isaac) na též pouštní planetě, přičemž Finn drží Reyinu hůl. Dále vidíme záběr na dva droidy, kdy prvním je BB-8 a druhým je nový droid jménem D-O. Následuje záběr do kokpitu Millennium Falconu, v němž sedí Chewbacca (Joonas Suotamo) a Lando Calrissian (Billy Dee Williams) a do toho slyšíme Landův smích. V hyperprostorovém tunelu vidíme celý záběr Falconu, který má opět kulatý talíř antény.

capture_04122019_231243.jpg

Následně vidíme scénu z honičky spídrů po poušti, kde se objevují i stormtroopeři s tryskovými batohy a také Poe, Finn a C-3PO (Anthony Daniels). V dalším záběru vidíme prolétat stíhačku A-wing kolem něčeho, co vypadá jako hvězdný destruktor. Potom vidíme záběr na ruce Leiy (Carrie Fisher) držící medaili (možná tu, kterou dostali hrdinové bitvy o Yavin?) a pak to, jak Leia objímá Rey, které stékají po tvářích slzy.

capture_04122019_231354.jpg

Dále vidíme záběr na hrdiny v travnatém prostředí. Je tam Chewie, BB-8, D-O, C-3PO, Rey, Poe a Finn, kteří všichni na něco zírají. Načež vidíme, co to je a že travnatá planeta má na sobě i spoustu vody, ve které na skaliskách leží obrovský zbytek talíře Hvězdy smrti (je otázka, zda první, nebo druhá, ale jelikož mi prostředí trochu připomíná travnaté oblasti Endoru z filmů o Ewocích, tak spíše myslím, že jde o druhou Hvězdu smrti). Během toho Luke navazuje upravenou replikou Obi-Wana z Epizody VI o Yodovi (a sebe v Epizodě VIII, kdy mluví ke Kylovi Renovi), kdy Rey ujišťuje, že budou vždycky s ní. A pak zopakuje to, co řekl v Epizodě VIII své sestře Leie o Kylovi: „Nikdo není úplně ztracený.“

capture_04132019_001112.jpg

Potom slyšíme zlověstný smích – nikoho jiného než císaře Palpatina. Což může něco znamenat, že jde o něco spojeného s Hvězdou smrti.

Víme, že mezi Epizodou VIII a IX uběhl nějaký čas, takže se nejedná o okamžitou návaznost, tak jako v případě Epizody VIII. Film Star Wars: The Rise of Skywalker bude mít u nás premiéru 19. prosince a bylo oznámeno, že po něm se po nějakou dobu nedočkáme nových filmů, protože Disney/Lucasfilm chce celkově zvolnit produkci. Místo nových filmů nás čekají seriály, jednak televizní a pak na připravované streamovací službě Disney+.

Komentáře