CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars: Galaktický atlas

05. 12. 2016 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Tak jako většina propracovaných fiktivních světů i galaxie Star Wars obsahuje nepřeberné množství obyvatelných planet a měsíců a jejich vzájemná poloha hraje v příbězích situovaných do předaleké galaxie nemalou roli. Konkrétně Hvězdné války však čekaly na svou první mapu docela dlouho. Měli jsme tu pokus o mapu (tj. řada předchozích ani pozdějších věcí nesouhlasila) ve strategické hře Star Wars: Rebellion (1998) a po nějaké době následovala již seriózní černobílá a průběžně aktualizovaná mapa v románové sérii Nový řád Jedi (2001-2003). Celobarevné mapy v časopisu The Official Star Wars Fact File (2003) a v encyklopedii The New Essential Chronology (2005) na sebe nenechaly dlouho čekat a zatím nejrozsáhlejší a nejpodrobnější publikací byl The Essential Atlas (2009). S rebootem kánonu Star Wars se změnila spousta historických událostí, galaktický místopis však (společně třeba s technikou či biologií) překvapivě nikoli. Přesto vznikla poptávka po nových mapách, které by ilustrovaly dějiště událostí v novém kánonu, k němuž patří i nové filmy a seriály.  

Publikace Star Wars: Galaktický atlas (v britském originále Galactic Atlas nebo v americkém vydání Galactic Maps), která vychází nyní i v češtině u nakladatelství Egmont, má za cíl být detailním průvodcem tím, co se v galaxii událo z pohledu jednotlivých planet. Už tím se velmi liší od sedm let starého The Essential Atlasu (což není na škodu). Namísto snahy o co největší preciznost map soustav v rámci čtvercové sítě jsou zde planety poskládány dle své přibližné polohy a namísto spoléhání na grafické programy jsou zde všudypřítomné ručně zhotovené pěkné ilustrace od Tima McDonagha. Načasování vydání je pak i ukazatelem, že můžeme v knize čekat i několik střípků z nadcházejícího filmu Rogue One: Star Wars Story.      

Galaktický atlas je poměrně objemná kniha, jak se na atlas sluší a patří. S rozměry jen o trochu menšími než A3 a 80 stranami jde o jednu z fakty nejvíce nabitých Star Wars knih na českém trhu. Po „in-universe“ úvodu z pera Amela Fortoona, ředitele Grafského archivu, následuje velká mapa galaxie s krátkým popisem jednotlivých oblastí a sloužící zároveň jako obsah, kdy jsou planety řazeny nikoli po zmíněných oblastech, ale podle své pozice na dvojstraně, rozdělené na řádky. Poté zde máme časovou osu jdoucí po významných událostech od 32 let před bitvou o Yavin (př.b.Y.) až po 34 po bitvě o Yavin (po b.Y.). Osobně mám radost z ponechání tohoto tradičního způsobu datování i v kánonu, byť si stále myslím, že in-universe a z pohledu Impéria nedává „přelom letopočtu“ v době Epizody IV moc velký smysl, ale to jen tak na okraj. Mírným zklamáním je pak to, že v časové ose je věnován největší prostor událostem filmových epizod, které beztak každý už zná. Na druhou stranu může jít o jakousi kompenzaci ke složitějšímu obsahu na stránkách jednotlivých planet.

Další částí knihy je dvoustrana věnovaná přehledu nejdůležitějších „historických postav“.  Zde jsou zahrnuty i postavy ze seriálů, přičemž některé z nich jsou zde z hlediska důležitosti uvedeny spíše do počtu (např. Luminara Unduli). Obecně však jde o pěknou součást knihy. A tím se dostáváme k hlavní části knihy. Jsou to čtyři skupiny planet rozdělené dle polohy od galaktického severu ke galaktickému jihu (prostě odshora dolů). Každá část je uvedena dvojstranou s rozkreslením vzájemné polohy planet a ilustračními obrázky k vybraným z nich. Planety v té-které části jsou pak popsány krátkými texty, takže se dočkáme i informací o planetách, které pak již nejsou rozkresleny detailně v další části knihy.

Následuje několik dvojstran s těmi nejdůležitějšími (příběhově) planetami v dané části. Jak již bylo naznačeno, oproti The Essential Atlasu je zde jen malý důraz na faktografické údaje, o to však větší důraz na příběhy a události, které se na konkrétní planetě odehrály. Každá dvojstrana je nádherně ručně vymalována ve stylu nálady a převažujícího prostředí, jakou v dotyčných příbězích měla a „mapy“ jsou pak naplněny ilustračními obrázky událostí s popisky. Co do místopisné přesnosti se (což je řečeno i v úvodu) na tyto „mapy“ nelze spoléhat a jde v nich spíše o uměleckou kompozici. Pokud mi něco připomínaly, pak jsou to pozemské starodávné ilustrované mapy s ilustracemi draků či mořských příšer v neprobádaných oblastech. Koneckonců mapy v rámci jednotlivých planet nebyly v záběru ani již tolikrát omílaného The Essential Atlasu. Zobrazených událostí z filmů, seriálů i knih je pak značné množství a pokud je aspoň rámcově neznáte, možná budete trochu tápat. Celkově lze tuto část přirovnat spíše k sérii infografik k jednotlivým planetám (třebaže samostatná dvojstrana je věnována i třeba bitvám o Yavin, Hoth a Endor).

Pokud se týče úplnosti či aktuálnosti údajů, je pěkné zahrnutí měsíce Jedha z nového filmu Rogue One, na druhou stranu působí zvláštně vypuštění téměř celé druhé sezóny seriálu Povstalci, nebo zásadních momentů z příběhů odvozených z nedokončených epizod seriálu Klonové války, které vznikly již před nějakou dobou. Je sice pochopitelné, že na dvojstranu se toho nevejde zase tolik, nicméně pak člověk postrádá některé důležité detaily (např. z románu Učeň temnoty zcela chybějí zmínky událostí na Christophsis a Dathomiru a na Raxusu je pouze ilustrační obrázek bez jakéhokoli popisku). Poslední částí této nádherné knihy je bestiář – dvojstrana s porovnáním nejrůznějších tvorů zobrazených na jednotlivých „mapách“. Bohužel zvolená forma vzájemné porovnání zvířat příliš neusnadňuje pro lidi, kteří velikost aspoň některých tvorů neznají.  

Celkově vzato jde z výtvarného i informačního hlediska o nádhernou knihu, které toho kromě menších mušek zmíněných výše nelze mnoho vytknout. Lze ji naopak coby faktografickou pokladnici doporučit každému fanouškovi, který se chce pokochat tím, jak rozsáhlý už je zase svět Star Wars i při zahrnutí pouze kanonických údajů. Jde o velmi krásný přírůstek do množiny netypických encyklopedií, kde vůbec nevadí, že se nedozvíte astrofyzikální údaje, rozlohu historických politických útvarů galaxie či přesuny vojenských jednotek na jednotlivých frontách bitev. Kniha je čirou esencí toho, co je ve fenoménu Star Wars odpradávna nejdůležitější – příběh. A je to tak dobře. Doporučuji!     

Komentáře