CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars hry v Humble Bundle

03. 03. 2016 Přidal Jiří Budinský komentářů

Znáte Humble Bundle? Jedná se o portál založený roku 2010, který zveřejňuje různé kolekce počítačových her (většinou ve formě kódů pro službu Steam) s tím, že uživatel si sám zvolí, kolik za nabízené hry zaplatí a následně i rozloží, kolik z jeho částky přijde vývojářům a kolik na dobročinné účely.

Zhruba před rokem přestavil Humble Bundle první kolekci Star Wars her a letos pod názvem Star Wars Humble Bundle II pokračuje a při té příležitosti jsme si řekli, že vydáme článek, který vám nabízené hry stručně představí.

Letošní balíček nabízí hry X-Wing Alliance, Star Wars: Rebellion, Star Wars: X-Wing vs. TIE Fighter - Balance of Power, a Star Wars: Galactic Battlegrounds Saga. To vše už při příspěvku ve výši jednoho dolaru. Pokud zaplatíte více než je průměrný příspěvek (v době psaní tohoto článku okolo $7,84), získáte ještě hry Star Wars: X-Wing Special Edition, Star Wars: TIE Fighter Special Edition, Knights of the Old Republic a Knights of the Old Republic II. Pokud však přispějete více než 10 amerických dolarů, získáte ještě Gold verzi hry Star Wars: Empire at War a LEGO Star Wars - The Complete Saga.

Vybíráme zde ty nejzajímavější z nich spolu s důvody, proč si hru zahrát a na co si při ní dát pozor.

X-Wing Alliance

Hra vyšla roku 1999 coby vyvrcholení série X-Wing. Příběh (dnes jako u všech videoher spadající pod Legends) popisuje osud rodiny Azzameenů, které krutovláda Impéria připraví téměr o všechno a vy coby Ace Azzameen se přidáváte k Alianci i se svojí lodí YT-2000 jménem Otana. V rámci příběhu třeba budete součástí týmů, který ukradne raketoplán Tydirium.

Proč máme hru rádi?

Je to hra ze staré školy, ze všech dílů X-Wing ságy asi nejdotaženější. Je to hra, která vám dá pocítit bitvu o Endor opravdu na vlastní kůži a průlet druhou Hvězdou smrti je prostě zážitek (i když pěkně těžký). Hra obsahuje "simulátor", takže si můžete nastavit libovolný scénář a jen tak si v B-wingu ve volném čase sestřelovat jeden hvězdný destruktor za druhým. Moderská komunita kolem hry je pořád aktivní a tak i po letech hra nemusí vůbec vypadat špatně.

Na co si dát pozor?

Hru vůbec nejde spustit bez joysticku či gamepadu, takže buď si pořiďte někde nějaký základní model, nebo poproste kamarády.

Hra je rozhodně ze staré školy a je tedy pořádně těžká, je to pořádný simulátor s ovládacími prvky namapovanými na celé klávesnici (i když většinu času si vystačíte s tím nejdůležitějším namapovaném právě na joysticku). Odměnou vám však bude opravdový pocit uspokojení z toho, až hru ovládnete a s B-wingem sestřelíte první velkou loď Impéria.

Star Wars: Rebellion

Pokud chcete 4X hru ve Star Wars kulisách, je Rebellion to pravé. Hra vyšla roku 1998 obsahuje pro hráče pohled na celou galaxii, kterou spravuje. Hra se odehrává v reálném čase, ale přebírá spoustu prvků z tahových strategií. Během bitev se přepínáte do tzv. taktického pohledu, kde můžete ovládat svoji flotilu, ale nečekejte nějaké epické bitvy se skvělou grafikou, tahle hra je mnohem víc o číslech a tabulkách.

Proč máme hru rádi?

Je to pořádně komplexní hra, která vám nedá spát po mnoho nocí, pokud se do ní dostanete. Hra je nelineární, ale obsahuje pořád klíčové události z filmů, takže když se vám náhodně objeví hláška, že Luke Skywalker podstoupil trénink na rytíře Jedi, nebo že Han Solo byl zajat námezdními lovci, máte tu pravou Star Wars atmosféru i ve svém příběhu.

Na co si dát pozor?

Hra určitě není pro každého. Interface není zrovna uživatelsky přívětivý a hra se s vámi rozhodně nemazlí. Grafika nebyla skvělá ani v době svého vzniku, ale zase tyhle hry se kvůli grafice nehrají.

Star Wars: Galactic Battlegrounds

Myslíme si, že není moc hráčů, kteří by neznali nestárnoucí klasiku všech RTS - Age of Empires II. No a Galactic Battlegrounds (2001) je prostě Age of Empires II převedené do světa Star Wars. Používá stejný engine, stejný systém oddělených minikampaní (kde mimochodem můžete například osvobodit Kashyyyk. Hra obsahuje hned několik národů - Wookie, povstalce, Gungany, Naboo, Obchodní federaci a Impérium, s tím, že datadisk Clone Campaigns, který je součástí Saga veze hry přinesl ještě Republiku a separatisty.

Co máme na hře rádi?

Obrovské množství obsahu, který vám vydrží opravdu dlouho. Máte k dispozici spoustu národů a spoustu techniky a vojska. Náhodně generované mapy založené na různých planetách a dokonce i nepříliš otravní Gungani. A díky vychytanému enginu a kreslené grafice vypadá hra i po letech v pohodě.

Na co si dát pozor?

Je to opravdu klon Age of Empires, spousta mechanik je úplně totožná, interface je totožný, zkrátka místo sedláků máte astrodroidy, kteří sbírají vesmírné borůvky, místo těch obyčejných. Ale na druhou stranu Age of Empires II je dost možná nejlepší RTS vůbec, takže co...

Star Wars: Knights of The Old Republic

Pro mnohé nejlepší Star Wars hra všech dob, a dokonce i jedno z nejlepších RPG od BioWare vůbec. Hra vyšla v roce 2003 a popisuje příběh odehrávající se zhruba 4000 let před nástupem Impéria. Hráč se ujme role republikového vojáka s amnézií, který má ovšem nadání v Síle a rozhodně není tím, kým se zdá. Hra je jinak klasické BioWare RPG se vším, co k němu patří - romance, velký důraz na členy party - vlastní loď Ebon Hawk, ve které můžete přebývat a řešit vztahy. Příběh patří k tomu úplně nejlepšímu ze Star Wars a i nový kánon na něj v mnoha ohledech pomrkává. Hra také výrazně rozšíří vaše obzory, pokud hrajete onlinovku The Old Republic. A zajímavost na závěr. BioWare chtěli vyrobit i třetí díl, ale byl údajně příliš temný a drsný na univerzum Star Wars, takže se s tehdejším LucasArts nakonec nedomluvili a pustili se do výroby Mass Effectu, který je KOTORu v mnohém podobný.

Co máme na hře rádi?

Úplně všechno! Příběh je jeden z nejlepších, co známe, dějové zvraty berou dech. Grafika je možná zastaralá, ale pořád má atmosféru a rozhodně stojí za to zmínit originální hudbu, kterou se nebojíme zařadit po bok Williamsových motivů.

Na co si dát pozor?

Na spoilery!

Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords

Druhý díl KOTOR vyšel pouhý rok po jedničce a jakkoli hru rozšiřuje v každém směru a příběh posouvá do mnohem temnější a osobnější roviny, je na něm vidět uspěchanost. Dnes je již známou věcí, že tvůrci z Obsidianu museli škrtat celé lokace a postavy, aby hru stihli dokončit. Zvlášť závěrečné pasáže tím trpí nejvíce.

Co máme na hře rádi?

Mnohem větší důraz na rozhodování mezi světlou a temnou stranou Síly, kdy vaše rozhodnutí nejsou tak očividná jako v jedničce a hlavně mohou ovlivňovat i vaše spolubojovníky v partě. A máme taky rádi komunitu, která díky The Sith Lords Restored Content Mod v podstatě hru dokončila do původně zamýšlené podoby a vy si ji díky Steam Workshopu můžete vychutnat tak jak hráči v roce 2004 nemohli.

Na co si dát pozor?

Rozhodně si stáhněte rozšiřující mod, ale i bez něj se pořád jedná o naprosto vynikající hru.

Star Wars: Empire at War

Psali jsme tu o Rebellion i Galatic Battlegrounds. A teď si představte, že by jedna hra tyhle dvě hry spojila, obohatila ji o moderní 3D grafiku a vylepšila hratelnost obou. A přesně tohle udělal Empire at War. Hra je neskutečně komplexní, umožní vám hrát jak za Impérium tak za povstalce (a v datadisku za zločinecké Zannovo konsorcium). Podíváte se na zhruba 60 unikátní planet ze Star Wars, které mají unikátní podmínky, afinitu k jednotlivým stranám konfliktu a speciální bonusy pro hru. Například když ovládáte Mon Calamari či Sullust, máte k dispozici velké loděnice a tak máte levnější výrobu velkých lodí atd. Hra obsahuje překvapivě přehledně zpracované vesmírné bitvy i pozemní souboje a skvělou strategickou mapu celé galaxie. Hrát tak můžete opravdu desítky hodin a nudit se nebudete.

Co máme na hře rádi?

Spanilé jízdy s Hvězdou smrti - ano, za Impérium se můžete ubránit náletu rebelů a pak srovnat se zemí celou galaxii. Obrovské vesmírné bitvy. Není lepšího pohledu, jak po vašem náletu stíhaček podpořených bručením admirála Ackbara v Home One padá k povrchu planety hvězdný destruktor rozlomený na dvě části. Lodě mají i různé specifické body, které můžete zničit, takže můžete u lodi jen vyřadit zbraně, či motory.
Opět musíme zmínit komunitu, díky níž si můžete užít galaktický konflikt s Yuuzhan Vongy, či se časově posunout třeba do klonových válek.

Na co si dát pozor?

Datadisk Forces of Corruption, který je součástí Gold Edition podle nás trochu rozhodil vybalancování jednotlivých stran konfliktu, takže pro začátek může být lepší se držet původní hry. Na druhou stranu datadisk do hry přidává i velkoadmirála Thrawna!

Myslíme si, že každá z her v Humble Bundle stojí za vyzkoušení, nejen ty, které jsme rozebrali detailněji a momentálně vás všechny vyjdou jen na tolik, kolik doopravdy chcete, tak hurá do toho.

 

Komentáře