CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars: Planety, místa a bitvy

22. 01. 2017 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Z věcí, které jsou na Star Wars obdivuhodné, je pro spoustu lidí (včetně mě) nejdůležitější propracovanost světa do neuvěřitelných detailů, kdy má díky tvůrčí práci mnoha lidí každý skoro každý kus rekvizity zanechaný v pozadí filmové scény a na první podívání téměř nepostřehnutelný svůj příběh důležitý pro ságu jako celek. Právě tyto detaily Hvězdných válek odpradávna prozkoumávají encyklopedie od britského nakladatelství Dorling Kindersley. Kromě obrazových slovníků a neuvěřitelných pohledů (tj. průřezů lodí) jsou to i průřezy důležitých míst z filmů, které nás zajímají na následujících řádcích. Z řady Inside the Worlds of… vyšlo celkem pět titulů. Prvními byly encyklopedie Za tajemstvím světů Star Wars: Epizoda I (2000) a Za tajemstvím světů Star Wars: Klony útočí (2003), obě vyšly i u nás. O rok později vyšel další svazek věnovaný celé původní trilogii a o další rok vyšly všechny tři knihy v jediném svazku Star Wars: Complete Locations (2005) doplněném o tehdy čerstvou Epizodu III – Pomsta Sithů a o několik redakčních zásahů do dříve vydaných materiálů za účelem větší konzistence.

Za jedenáct dalších let se toho ve světě Star Wars přihodilo skutečně mnoho. Dva televizní seriály, první z nové řady celovečerních filmů Star Wars a především restart celé 40 let staré kontinuity, který odsunul veškeré příběhy z materiálů, které nebyly pod přímou kontrolou George Lucase, do sféry nekanonických Legends, aby uvolnil prostor novým příběhům a smazal četné rozpory mezi řadou zdrojů. Tento akt také zdánlivě „vygumoval“ veškeré poznatky z někdejšího expandovaného univerza, takže při striktním chápání restartu najednou řada doposud notoricky známých postav, míst a předmětů z filmů nemělo svá jména, protože vznikla až později. Nové, již kanonické encyklopedie se tedy poslední dobou snaží tyto postavy, místa a věci znovu komplexně pojmenovávat (je však dlužno dodat, že změn oproti termínům z Legends je skutečně minimum). Právě v těchto podmínkách vyšlo v září 2016 nové vydání knihy Star Wars: Complete Locations, které kromě dalších redakčních úprav přináší i místa z předloňské Epizody VII – Síla se probouzí. Jelikož dvě předchozí knihy z této encyklopedické řady se v Česku vůbec neobjevily, u nakladatelství CPress vyšla nová edice pod českým názvem Star Wars: Planety, místa a bitvy s množstvím u nás nikdy nepublikovaných materiálů.  

 

complete_locations_cz.jpg

 

Tato krásná 192stránková encyklopedie v pevné vazbě rozděluje stávající materiály na společný úvod s mapou galaxie a popisem jednotlivých ér (klonové války, galaktická občanské válka a vzestup Prvního řádu), dále na profily nejdůležitějších planet ságy a konečně hlavní část knihy tvoří neuvěřitelně detailně popsané průřezy místy a fotografie dle sedmi filmových epizod. Jelikož Epizody I a II měly samostatné encyklopedie (viz výše), jsou tyto části oproti ostatním pěti dosti naddimenzované a zabírají téměř polovinu celé knihy. Jednotlivé planety totiž byly vždy uvedeny nejméně dvoustranou nádherných velkých fotografií z filmů a doprovázených informativními popiskami o planetě. Od této rozmáchlé struktury se však později zcela upustilo, což však v jediné knize nepůsobí dvakrát konzistentně a je jednou z nevýhod rozdělení obsahu po filmech (je ovšem otázka, zda by vůbec šlo nějak smysluplně obsah přestrukturovat bez extenzivního přepisování a vyřazování materiálu).

Dalším úskalím rozdělení knihy po jednotlivých sedmi epizodách je pak to, že je na první pohled poznat, že kniha je vlastně už teď zastaralá. To samozřejmě není nic neobvyklého ani špatného; navíc s tímto zběsilým produkčním a publikačním tempem Lucasfilmu, ale i tak hned vidíte, že tu nenajdete průřezy z nejnovějšího filmu Rogue One, ani ze seriálů Klonové války či Povstalci. Rozhodnutí českého nakladatele knihu vydat pod názvem Planety, místa a bitvy a nikoli přesným překladem poněkud zavádějících Complete Locations je tedy z tohoto pohledu vcelku přínosné. Ke konzistenci také nenapomáhá, že nová sekce věnovaná Epizodě VII, ač velmi krátká, je ilustrována trochu jiným stylem, který do nových encyklopedií DK přinesl Kemp Remillard. To je však dalším plusem zvolené struktury. Jako v každé knize v této řadě je několik faktických, či formálních chyb, ale nic infarktového (kuriozita: i po dvou reedicích je u Naboo pořád chybně uveden pouze jeden měsíc).  

Z pohledu poslání knihy je tato encyklopedie téměř úplným opakem nedávno recenzovaného Galaktického atlasu, který se ve svých „infografikách“ zaobíral příběhy na planetách v rámci celé široké ságy, ale bez důrazu na geografickou přesnost. Planety, místa a bitvy se naopak snaží zaznamenat planety co nejpřesněji, a zvláště fascinující jsou schémata pohybu postav na povrchu planet. Obě knihy se tedy vzájemně nepřekrývají a zaslouží si nepochybně vaši pozornost. Když jsem výše poukazoval na absenci průřezů z dalších zdrojů, neznamená to, že nejsou zohledněny v popiscích míst z filmových epizod. Novým reáliím a faktům z Rogue One se zde sice bohužel (díky vydání před premiérou) mnoho prostoru nedostává, což je speciálně u stránek o Hvězdě smrti velká škoda. Na klíčových místech však byly doplněny nové důležité skutečnosti známé ze seriálů Klonové války a Povstalci (hlavně Coruscant, Kamino, Dagobah, ale i jinde), což je velice dobře, protože to přispívá k dojmu obrovského jednotného a propojeného univerza.

Pokud má tato nádherná kniha nějaké vady na kráse, pak je to určitě česká lokalizace, na níž je trochu vidět horká jehla, s níž bylo české vydání šito. Najdeme zde kromě grafických chyb popisků bohužel i množství překlepů a nejednotné terminologie v rámci celé knihy a také několik podivností v překladu, které odporují úzu, jenž celé roky úspěšně razí nakladatelství Egmont – např. je tu neskloňování, či špatné skloňování jmen postav (Qui-Gon, Darth, Jar Jar), přídavná jména jako „gunganí“ a „ewočí“ (má být „gunganský“ a „ewocký“), obecně chaos ve velkých písmenech (např. tituly císař i nejvyšší kancléř zcela nesmyslně s velkým písmenem) a bohužel i řada buď neodhalených nebo nově vytvořených překlepů („Dakodana“, „Bobba“). Nejde sice o něco, co by znemožňovalo pochopení textu a je možné, že méně pozorný čtenář si něčeho z toho ani nevšimne, ale přesto by bylo skvělé, pokud by si obě nakladatelství sjednotila úzus, zvláště, když už nyní jde o sestry patřící pod Albatros Media.

Celkově jde o velmi hutnou knihu, kterou rozhodně nelze tak snadno přečíst v kuse. Na každé dvojstraně, či čtyřstraně lze při pečlivém prohlížení strávit i desítky minut a encyklopedie i při opakovaném studiu může odhalit nové a nové detaily o sáze Hvězdných válek. I přes několik okrajových výhrad jde o jeden z klíčových titulů, který by měl být v knihovničce každého fanouška Star Wars.        

Komentáře