CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars: Poslední z Jediů – Obrazový slovník

20. 12. 2017 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Stalo se zvykem, že doposud všechny filmy a seriály Star Wars dostaly svoji obrazovou encyklopedii zpracovanou nakladatelstvím DK. Tyto knihy tradičně pokrývají v úžasných detailech všechny možné aspekty daného díla a jsou mu schopné dát větší hloubku. Loni byla referenční kniha k filmu Rogue One: Star Wars Story poněkud jiná, jelikož vyšla místo tří publikací (hlavní obrazový slovník a dvě specializované publikace věnované filmovým místům a novým vozidlům či plavidlům) pouze jedna, o to však obsáhlejší. Letos se opět vrací model jako v případě Epizody VII - Síla se probouzí. Snad proto, že opět jde o součást hlavní ságy Star Wars.

(Ještě pro úplnou transparentnost uvádím, že ač jsem byl překladatelem této knihy, názory zde vyřčené tím nejsou ovlivněny a jsou pouze moje.)

40429168.jpg

Star Wars: Poslední z Jediů ­– Obrazový slovník je tak opět krásná osmdesátistránková kniha (byť nyní s netypickou černou obálkou korespondující s červeným logem filmu), pokrývající svým záběrem postavy, scény i rekvizity z filmu. Publikace vychází po loňské výjimce opět u nakladatelství Egmont. Jejím autorem je opět již prověřený Pablo Hidalgo, člen Lucasfilm Story Group, týmu, jenž se po odchodu George Lucase z Lucasfilmu stará o veškerou kontinuitu filmy počínaje a knihami konče. Pokud se týče dopravních prostředků, tak ty jsou zde sice zahrnuty také, ovšem daleko detailněji jsou zpracovány (a rozkresleny) v druhé knize, Star Wars: The Last Jedi – Incredible Cross-Sections (bohužel se zřejmě nechystá v češtině).

Stránky Obrazového slovníku jsou sestaveny podle tradičního vzoru, jaký DK u Star Wars encyklopedií používá již od roku 1998, tedy jakási infografika. Každý hlavní předmět, kterého se dvojstrana týká, má na sobě množství popisek. Takto se v pořadí přibližně odpovídajícímu prvnímu objevení ve filmu můžete více dozvědět o postavách jako Finn, generálka Organa, Poe Dameron, generál Hux, Kylo Ren, Rey, Chewbacca a kapitánka Phasma a celé řadě dalších včetně nováčků jako je Rose Tico, viceadmirálka Holdo nebo „DJ“. Oproti encyklopedii k filmu Síla se probouzí zde naleznete i stránky věnované postavám, které byly „tabu“, tedy nejvyššímu vůdci Snokeovi a Luku Skywalkerovi (ten má dokonce čtyři strany. A opět platí, že ač je kniha na informace velmi bohatá, o těch největších spoilerech si v ní nepřečtete. Tato míra opatrnosti není překvapivá s ohledem na to, že kniha ač byla velmi striktně držena pod pokličkou, krátce před premiérou unikla na veřejnost.

Kniha obsahuje novou dvojstranu s mapou galaxie a popisem politické situace, jakož i klíčových lokací filmu. Mapa galaxie je opět o něco podrobnější (jsou zde například i planety z Rogue One, byť chybí z minula hojně probíraná Rakata Prime) a obsahuje i naznačení cesty Luka na planetu Ahch-To a trasy, kterou unikala flotila Odboje. Texty v knize jsou opět velmi detailní a odkazují na různé zdroje v rámci nového kánonu. Samozřejmostí jsou romány Phasma a Leia: Princess of Alderaan (u planety Crait a postavy Amilyn Holdo) a také komiks Captain Phasma a rovněž hra Battlefront II (Lukův kompas). Potěší i zmínka elitní imperiální jednotky SKAR z komiksové série Star Wars. A také různé styly boje a typy zbraní v souvislosti s bojovým uměním Snokeovy Pretoriánské gardy.

Dovedu si představit, že největší pozornosti se budou těšit stránky o Snokeovi (jeho prsten a sluhové ve fialových hábitech) a také stránky o Lukovi (důvody odchodu do vyhnanství, různé jediské artefakty), a to bez ohledu na jejich osud ve filmu. Každopádně však jsou nesmírně zajímavé i části věnované letovisku pro boháče Canto Bight, zvláště tamnímu kasinu a dostihovým fathierům. A také samotnému chrámovému ostrovu na Ahch-To a komunitě Pečovatelek. Za účelem překladu těchto stránek jsem musel projít desítky atlasů mořské fauny a flory, takže ze strany autora Pabla Hidalga se jedná o vynikající práci.

Pokud mi v Obrazovém slovníku něco vysloveně scházelo, tak kromě jistých konkrétnějších informací o minulosti Luka, Rey a Snokea mi chyběly i podrobnější údaje o skutečných stavech zmrzačené Nové republiky. Lokalizaci do češtiny tentokrát hodnotit nemohu, protože by šlo o střet zájmů, mohu však říct, že použitá terminologie je nyní plně koordinována s překladem filmu, nad nímž jsem měl letos rovněž odborný dohled.

Vzato kolem a kolem je nový Obrazový slovník k filmu Star Wars: Poslední z Jediů zdařile zpracovaná kniha, jejíž koupi bych doporučil naprosto každému, kdo viděl Epizodu VIII a chce se dozvědět více. Řečeno slovy samotného autora sice kniha (i film samotný) poskytuje kromě odpovědí i další otázky, na jejichž řešení si musíme počkat do budoucna, avšak je schopná poskytnout novému snímku potřebné faktografické pozadí a umožní lepší docenění obrovského kusu práce, kterou produkční tým filmu věnoval.

Komentáře