CSWU
MENU
starwars
FB

Star Wars Povstalci - konec dlouhého příběhu

10. 03. 2018 Přidal Jakub Berger komentářů

V pondělí ve večerních hodinách bylo na Disney XD odvysíláno finále seriálu Star Wars Povstalci. Po čtyřech letech jsme se tak mohli rozloučit s posádkou lodi Stín a naposledy sledovat jejich osudy a boj proti Impériu. Přinášíme vám proto článek shrnující vše podstatné o tom, jak seriál vznikal, co se během čtyř let událo, ale také zajímavosti, úspěchy a nakonec i podrobné rozebrání samotného závěru. Varujeme, že shrnutí příběhu bude obsahovat spoilery.

Počátky

V říjnu roku 2012 George Lucas prodal Lucasfilm společnosti Disney. O půl roku později, dne 13. května bylo společností Lucasfilm oznámeno, že vznikne nový seriál a krátce na to bylo oznámeno, že seriál Klonové války bude ukončen. Tvorbou nového seriálu pak byli pověření Dave Filoni, který s Georgem Lucasem pracoval právě na Klonových válkách, Simon Kinberg a Carrie Beck (a pro první sérii i Greg Weisman – pozn. šéfredaktora).

Na úplném počátku tým pracoval na základních návrzích, jako časové zasazení, základní příběh a postavy. Vše se začalo rýsovat po myšlence Carrie Beck, která navrhla, že by seriál mohl být o malém týmu bojujícím za dobrou věc. To Daveovi Filonimu připomnělo jeden z původních návrhů pro Klonové války, který popsal v knize The Art of Star Wars: The Clone Wars, a podle kterého měl seriál původně sledovat Jedie a jeho padawana, pašeráka s přítelkyní a silného Gungana, kteří by cestovali po galaxii v pašerácké lodi ve stylu Millennium Falconu a operovali by na černém trhu, prováděli válečnou špionáž a působili by mimo galaktický konflikt zuřící na pozadí. A tak se tento návrh nakonec stal částečnou předlohou pro nový seriál.

V jednom z rozhovorů později Simon Kinberg řekl: „Chtěli po nás animovaný seriál a já miloval Klonové války a vyrůstal jsem na mnoha dalších animovaných seriálech. Tak jsme začali probírat do jakého období ve Star Wars by náš seriál měl spadat. Neměli jsme nic předurčené, mohlo to být situované do doby prequelů, sequelů nebo úplně samostatné éry.“ Nakonec bylo rozhodnuto o zaměření se na Povstaleckou alianci. Příběh byl tedy zasazen do doby vlády Impéria, přibližně pět let před Epizodu IV - Nová naděje.

Nový seriál měl být ale odlišný od Klonových válek, a tak neměl sledovat celou galaxii, ale Povstání z pohledu malé skupinky. Další velkou odlišností měl být vizuální styl, který byl z velké části založen na návrzích Ralpha McQuarrieho, což se viditelně projevilo hlavně na vzhledu některých postav či techniky.

Dne 20. května tak byl zveřejněn také padnoucí název seriálu: Star Wars Povstalci.

První teaser se objevil 7. října 2013. Patnáct vteřin trvající ukázka nám ale předvedla pouze prolétající imperiální hvězdný destruktor táhnoucí na zádi logo seriálu.

V lednu roku 2014 byly poprvé odhaleny hlavní postavy, a to na Mezinárodním veletrhu hraček v Norimberku, kde byly odhaleny nové stavebnice LEGO Star Wars včetně lodí Stín a Fantom právě z chystaných Povstalců.

Krátce na to nám byly hlavní postavy předvedeny v krátkých videích. Jako první se 28. ledna představil droid Chopper, poté Kanan Jarrus (Freddie Prinze Jr.) a Ezra Bridger (Taylor Gray). Následovaly dva půlminutové teasery a dále představení zbylých hrdinů: Garazeba Orreliose (Steve Blum), Sabine Wren (Tiya Sircar) a Hery Syndully (Vanessa Marshall).

První plnohodnotný trailer byl zveřejněn příhodně na Den Star Wars, 4. května. V červnu měl Lucasfilm na ComConu v San Diegu panel, kde o seriálu mluvili Dave Filoni, Simon Kinberg a většina dabérů. V této době byly zveřejněny další dva trailery a také videa představující hlavní záporné postavy, veleinkvizitora (Jason Isaacs) a agenta Kalluse (David Oyelowo). V srpnu bylo v předpremiéře zveřejněno 17 minut úvodního filmu a čtyři krátké ukázky.

Úspěchy a ocenění

Seriál měl poměrně velký úspěch. Jen úvodní film vidělo přes 6,5 milionů diváků. Další epizody přibližně miliony dva.

Během let byl seriál nominován na mnoho ocenění. V roce 2015 si odnesli cenu James Earl Jones a Jason Isaacs za dabing Dartha Vadera a veleinkvizitora. Ve stejném roce seriál získal také ocenění v Motion Picture Sound Awards za nejlepší zvukové efekty, dialogy a animace v televizi. O dva roky později získali Povstalci cenu Saturn jako nejlepší animovaný seriál.

Mezi tím seriál obdržel také mnoho nominací. Jmenujme například několik nominací na nejlepší animovaný seriál v Critics Choice Television Awards nebo IGN Summer Movie Awards, či nominace na ocenění za dabing pro téměř všechny hlavní dabéry, Franka Oze a další.

Další média a odkazy

Povstalci nebyli pouhým seriálem. Jejich příběhy byly rozšířeny také např. knihou Star Wars: Nový úsvit, popisující setkání Kanana a Hery. Dvanáctidílná komiksová série Kanan zase popisuje dění během první řady seriálu a zároveň poskytuje náhled do minulosti Kanana, jakožto padawana za klonových válek. V roce 2017 vyšel kanonický román Thrawn, napsaný samotným Timothym Zahnem.

Loď Stín se také několikrát objevila ve filmu Rogue One: Star Wars Story, jak na základně na Yavinu 4, tak v závěrečné vesmírné bitvě o Scarif. Na základně na Yavinu lze také v pozadí vidět Choppera a zmíněná je také „generálka Syndulla“.

Postavy a technika ze seriálu se také objevuje v některých videohrách jako LEGO Star Wars: The Force Awakens; Angry Birds Star Wars II nebo Star Wars: Force Arena a mnohých dalších, ale také ve stolních hrách, jako X-wing Miniatures nebo Star Wars: Imperial Assault.

První série

Světovou premiéru si seriál odbyl 3. září 2014, kdy byl na kanálu Disney Channel odvysílán 45 minut dlouhý úvodní film nebo spíše dvojdíl Jiskra rebelie. V něm se posádka lodi Stín setkala na planetě Lothal s mladým sirotkem, Ezrou Bridgerem a začalo tak jejich dobrodružství a boj proti Impériu. Upoutali na sebe pozornost agenta ISB (Imperiální sekce bezpečnosti), Kalluse, se kterým se nakonec střetli při záchraně Wookieeů z Kesselu. Zde se Kanan odhalil jako Jedi a nakonec se rozhodl učit Ezru, který v průběhu projevil citlivost k Síle. Na konci filmu se mimo jiné na krátkou chvíli objevil také Obi-Wan Kenobi, a to v podobě zprávy, kterou nahrál v EpizoděIII - Pomsta Sithů, a ve které varuje, aby se přeživší Jediové nevraceli do chrámu. Kromě něj se ale hned na začátku prodloužené verze objevila na hologramu další známá postava: Darth Vader, kterému nepropůjčil hlas nikdo jiný než samotný James Earl Jones.

Hned v další epizodě se nám ukázaly další známé postavy. Slavná dvojice droidů R2-D2 a C-3PO, stejně jako na úplném závěru jejich majitel, Bail Organa. Z dalších známých postav se v průběhu první série se také objevila Luminara Unduli (pouze jako hologram), Lando Calrisian, velkomoff Tarkin a v úplném závěru vzbudilo velké pozdvižení odhalení pravé identity Fulcruma, tajného informátora posádky Stínu. Tím nebyl nikdo jiný, než Ahsoka Tano, bývalá učednice Anakina Skywalkera známá z Klonových válek.

Třináct epizod první série tak sloužilo spíše jako úvod odhalující a upevňující charaktery hlavních postav, stejně jako ukázka počátku většího povstání, čemuž odpovídají názvy prvního a posledního dílu. Jiskra povstání tak nakonec pomalu, ale jistě přeskočila na Požár napříč galaxií. Důležitou roli ale také hrálo obnovení Kananovy historie jakožto Jedie a jeho výcvik Ezry, což přitáhlo nechtěnou pozornost Inkvizitora pověřeného lovem všech přeživších po rozkazu 66, který ale nakonec sám padl.

Druhá série

Dne 2. října 2014 bylo potvrzeno, že Povstalci se dočkají také druhé série. Její úvodní dvojdíl byl v předpremiéře promítnut v dubnu na Star Wars Celebration v Anaheimu. Premiéru měl ale až 20. června. Posádka Stínu se stala součástí větší povstalecké buňky Fénix, která mimo jiné obsahovala eskadru A-wingů, opět inspirovaných prvními návrhy Ralpha McQuarrieho. Po smrti veleinkvizitora se na scénu dostal samotný Darth Vader. Ten se utkal s Kananem a Ezrou, kterým se jen tak tak podařilo utéct. Vader je nakonec opět vystopoval až k flotile a sám na ni zaútočil. Právě tady vycítil v síle přítomnost své bývalé učednice, stejně jako Ahsoka vycítila jej. Na úplný závěr byl Vader stažen ze scény a o lov Jediů se měli postarat další inkvizitoři.

V dalších epizodách se vrátili kapitán Rex, velitel Wolffe a kapitán Gregor, klonovaní vojáci známí ze seriálu Klonové války, Hondo Ohnaka, mladičká princezna Leia nebo twi´lečtí bojovníci za svobodu známí opět z předchozího seriálu: otec Hery, Cham Syndulla, Gobi a Numa, která jako malá za války na Rylothu velmi ovlivnila dva klonové vojáky, Cídila a Boila. Nakonec jsme mohli vidět také vizi mistra Yody a starce, ze kterého se vyklubal (Darth) Maul. Mimo jiné se, byť jsme to v té době nemohli vědět, v určité podobě se vrátila také mortiská Dcera z Klonových válek.

V rámci druhé série se nám představili jako hlavní záporáci dva noví inkvizitoři, Sedmá sestra a Pátý bratr, kteří se za každou cenu snažili zabít naše Jedie. Dočkali jsme se i souboje s Ahsokou Tano. Dostali jsme odkaz na projekt Shantipole z Legends, a to v podobě Mon Calamariana jménem Quarrie (jméno opět jasně odkazuje na Ralpha McQuarrieho) a jeho prototypu stíhačky B-wing. Seznámili jsme se s Ketsu Onyo, nájemnou lovkyní a známou Sabine, se kterou se nerozešla zrovna v dobrém, ale nakonec obě opět našly společnou řeč. Dočkali jsme se Mandalorianů, kteří byli opět zobrazených jako válečníci rozdělení do klanů. Zjistili jsme, že Zebův lid, Lasatové, nejsou tak úplně vyhubeni. Vynucené spojenectví Zeba a Kalluse za účelem přežití probudilo v agentovi ISB pochybnosti a ukázalo mu, že jeho nepřítel není takový, za jakého ho považoval. Díky Chopperovi se podařilo povstalcům najít základnu na odlehlé planetě Atollon.

V jedné z posledních epizod Kanan ve své vizi bojoval s chrámovými strážemi Jediů, z jejichž vůdce se vyklubal veleinkvizitor z první série, v podobě, jakou měl, ještě než propadl temné straně. Sám později pasoval Kanana na rytíře Jedi. Dočkali jsme se také emotivní vize Ahsoky Tano, v níž k ní promlouval Anakin Skywalker a vinil ji z toho, co se z něj stalo, což bylo dalším vodítkem k uvědomění si pravé identity Temného pána ze Sithu.

Závěrečný dvojdíl nás zavedl s Ezrou, Kananem a Ahsokou na planetu Malachor, kde se snažili nalézt vědomosti k poražení inkvizitorů a Sithů. Zde byli přepadeni inkvizitory, ale nečekanou pomoc jim poskytl Darth Maul, na kterého Ezra narazil. Po porážce inkvizitorů byli ale Maulem zrazeni a Kanan byl oslepen. Na úplný závěr jsme se dočkali něčeho, v co doufal téměř každý fanoušek. Na scéně se opět objevil Darth Vader a na vrcholu sithského chrámu se setkal tváří v tvář s Ahsokou Tano. Vše vyvrcholilo velkolepým a emotivním soubojem a pohled na dvojici nám nakonec zakryl uzavírající se chrám, který po chvíli zkolaboval a explodoval. A my si tak mohli pouze domýšlet, co se stalo.

Zakončení druhé série bylo plné emocí. Viděli jsme slepého Kanana vrátit se k Heře, Rexe se dozvědět, že Ahsoka se s nimi nevrátila, Vadera pomalu kráčejícího pryč, když nad ním přelétá convor jménem Morai (právě ztělesnění dříve zmíněné Dcery) a záběr přecházející na temné ruiny chrámu, do kterých vchází Ahsoka.

Třetí série

Na Star Wars Celebration Europe byl opět v předpremiéře dne 16. července uveden úvodní dvojdíl třetí série. Ve stejný den byl také zveřejněn trailer, který pořádně navnadil i fanoušky, které doposud seriál příliš neoslovil. A to hlavně skvělým představením postavy velkoadmirála Thrawna, geniálního chisského stratéga z Legends. Díky tomu již třetí série nekladla takový důraz na inkvizitory a Jedie, ale spíše na armádní složky Impéria a povstalců a větší konflikty.

I zde se samozřejmě objevilo mnoho známých postav. Kromě již zmíněného velkoadmirála Thrawna se objevili např. známí povstalečtí piloti Wedge Antilles a Derek „Hobbie“ Klivian, kteří dezertovali z řad imperiálních pilotů. V povstaleckých řadách se objevil Saw Gerrera, opět známý ze seriálu Klonové války, kde byl jednou z vůdčích osobností povstání proti separatistům na planetě Onderon. Malou roli dostaly také vůdčí osobnosti budoucí Povstalecké aliance: Mon Mothma a Jan Dodonna. Jedním pilotem z eskadry, která Mon Mothmu doprovázela, byl také kapitán Jon Vander, známý jako Zlatý velitel z Epizody IV - Nová naděje a Rogue One: Star Wars Story. V předposlední epizodě se také objevil Obi-Wan Kenobi, nyní již ale osobně.

Hned v úvodním dvojdíle se cesty hlavních hrdinů rozdělily. Kanan zůstal na Atollonu, kde našel tvora hluboce spojeného se Sílou, který tvrdil, že zatímco Jediové a Sithové užívají světlou či temnou stranu síly, on je ten uprostřed. Bendu. Mezitím se ostatní vydali na stanici Reklam, kde díky informacím Honda Ohnaky získali pro Povstání několik Y-wingů.

V dalších dílech se na scénu vrátil Darth Maul, který se snažil získat vědomosti ze sithského holokronu. Nakonec se dozvěděl, že jeho nemesis, Obi-Wan Kenobi žije na planetě se dvěma slunci. Na Tatooinu ho nakonec skutečně vypátral a došlo mezi nimi k souboji, při kterém Obi-Wan Maula smrtelně zranil. Ve stejném díle jsme také viděli Obi-Wana, jak zpovzdálí sleduje mladého Luka. Částečně jsme se vrátili do klonových válek, když Rex, Kanan a Ezra narazili na starou zásobovací loď separatistů plnou stále funkčních droidů. Byl nám představen synovec velitele povstalecké buňky Fénix Juna Sata, mladý pilot Mart Mattin. Opět se dostavili Mandaloriané a po objevení Temného meče jsme viděli Sabine procházet výcvikem, aby se mohla vrátit domů a pomoct sjednotit svůj lid. Podívali jsme se také na Geonosis, kde se Saw Gerrera snažil odhalit záhadné zmizení téměř všech Geonosianů a zjistit, co zde Impérium dělalo. Krom toho se také ukázalo, že kromě Ahsoky převzal identitu Fulcruma i samotný agent Kallus (a také např. Cassian Andor z Rogue One – pozn. šéfredaktora), a že se na Lothalu vyrábějí stíhačky TIE Defender.

V závěrečném dvojdíle došlo k útoku Imperiální flotily pod vedením Thrawna na povstaleckou základnu na Atollonu. Po krátkém odolávání nakonec došlo k evakuaci, ke které povstalcům částečně dopomohl Bendu, byť se snažil zastavit i je, protože podle něj přivedli válku na Atollon a narušili tak přirozenou rovnováhu.

Čtvrtá série

Dne 3. března 2017 bylo oznámeno, že nás čeká ještě čtvrtá série Povstalců, která bude ale poslední.

„Byl to prostý příběh. O chlapci, který byl ztracen. A dívce, která byla zlomena. Bojovali po boku přeživšího masakru, válečného veterána a padlého rytíře. Já je vedla do bitvy proti zlu tak velkému, že se pokusilo zhasnout hvězdy. Bojovali jsme jeden pro druhého. Bojovali jsme pro ty, kdo nemohli. Ale nikdy nás ani nenapadlo, že to skončí takhle.“

Těmito slovy Hery Syndully začínal trailer na první půlku poslední série.

Její úvodní dvojdíl byl již tradičně poprvé promítnut na Star Wars Celebration, tentokrát v dubnu v Orlandu. Na Disney XD finále započalo 16. října.

Opět jsme se vrátili na Mandalore, kde probíhal boj proti Impériu. Zde se opět objevila Bo-Katan Kryze, která nakonec od Sabine dostala Temný meč na znamení toho, že by měla sjednotit zbylé klany a vládnout Mandaloru. Saw Gerrera pokračoval v pátrání po superzbrani Impéria a s ním se objevil i Edrio, tognathský pilot, kterého jsme mohli vidět v Rogue One: Star Wars Story na planetě Jedha. Se Sabine a Ezrou přitom nakonec narazili na krystal Kyber určený pro stavbu Hvězdy smrti.

Povstalci se nakonec vrátili na Lothal, kde získali informace o novém prototypu TIE Defenderu a pokoušeli se je dostat zpět k velení Aliance na Yavin 4. Mezitím ale Thrawn vyslal na Lothal svého noghrijského zabijáka Rukha (další postava známá z Legends), který Povstalce přepadl. Ezra začal vídat loth-vlky, kteří, jak se nakonec ukázalo, byli spojeni se Sílou a nejednou povstalcům pomohli. Kanan a Hera si pomalu ale jistě začínali projevovat svoje city a těsně před tím, než Hera s Chopperem odletěli zpátky na Yavin, se konečně políbili.

Zatímco na Yavinu vedení debatovalo o svých možnostech a případném útoku na Lothal, zbylí povstalci se snažili zajmout těžební kombajn, který by měl mít dostatečně silné komunikační vybavení, aby mohli Heru kontaktovat. K útoku nakonec skutečně došlo, ale útočná eskadra je rozprášen a Hera zajata.

Před záchrannou akcí se Kanan ostříhal a symbolicky tak přijal zpět identitu Caleba Duma. Heru nakonec zachránil, ale při útěku skončili ve skladu paliva, kde čekali, než je Sabine a Ezra vyzvednou. Hera nakonec vyslovila, co ke Kananovi cítí a krátce na to dorazil jejich odvoz. V tu chvíli se ale objevily také imperiální AT-AT a vystřelily na palivové silo, načež Kanan pomocí síly zadržoval explozi a nakonec se také obětoval, aby zachránil ostatní. Po návratu povstalci truchlili, a zatímco Sabine a Zeb se chtěli pomstít, přičemž zjistili, že explozí utrpěla továrna na TIE Defendery, Ezru vlci nasměřovali k chrámu Jediů.

Zde nalezli povstalci vykopávky a Ezra se Sabine je infiltrovali a zjistili, že o operaci se zajímá i samotný císař Palpatine. Objevili malbu mortiských bohů, Otce, Dcery a Syna a Ezrovi se nakonec podařilo otevřít portál. Zatímco Sabine byla zajata, on prošel skrz, načež se octl ve světě mezi světy, tajemném místě propojující prostor a čas. Zde také opět narazil na známého convora, Morai, a v jedné bráně viděl souboj Ahsoky a Vadera, který probíhal na konci druhé série. Těsně před tím, než Vader zasadil smrtící úder, Ezra Ahsoku vytáhl ven, čímž ji zachránil. Podobně chtěl zachránit i Kanana, ale nemohl nic dělat. Po chvíli se v jedné z bran objevil samotný císař, a zatímco před ním prchali, Hera se Zebem zachránili Sabine. Ahsoka s Ezrou se rozdělili a každý prošel zpět svou branou. Zpátky u vykopávek Ezra uzavřel portál a skupinka prchla v menším těžebním rypadle, načež chrám spadnul.

Na samotný závěr přišel čas osvobodit Lothal. Ezra přišel s odvážným plánem. Vše nejdříve vypadalo, že Ryder Azadi, bývalý guvernér Lothalu a nyní povstalecký spojenec, zradil a vydal své spolubojovníky Impériu. To je něco, čemu současná imperiální guvernérka nemohla odolat a sama tak vedla útok. A zatímco povstalci odráželi imperiální útok, Hera pronikla blokádou a doletěla pro posily: Rexe, Wolffa, Gregora, Kalluse, Honda, Ketsu a další. Po vytrvalém boji, byli ale nakonec povstalci obklíčeni a zajati Rukhem a skupinou stormtrooperů. Guvernérka Pryce již myslela, že vyhrála a napraví si tak reputaci po fiasku se skladem paliva. V poslední chvíli ale dostal Ezra signál a povstalci odhalili past, kterou přichystali, než přiletěl Stín a sestřelil jeden z imperiálních hlídkových dělových člunů. Se vzdušnou podporou a čerstvou posilou byli povstalci schopni opět se chopit zbraní a pokračovat v boji. Když byl však Stín nucen odletět a pustit se do vzdušného souboje se zbylými dělovými čluny, pozemní skupinka se stáhla do jeskyně. Rukh se je vydal s několika vojáky eliminovat, ale narazil na Ezru. Posměšně se ho zeptal, kde má teď svou armádu, načež Ezra zažehl svůj světelný meč a odhalil tak smečku vlků, která za ním stála. Ta okamžitě zaútočila a během chvíle útočníky rozprášila. Rukh byl svržen z útesu a guvernérka Pryce zajata.

V přestrojení za imperiální vojáky a zajatce se v několika ukořistěných transportérech povstalci vydali k dómu imperiálního velitelství. Pryce arogantně věřila, že čím dříve přistanou, tím dříve se stanou jejími zajatci, a tak dobrovolně nadiktovala velícímu centru přistávací kódy. Po přistání se povstalci odhalili a na plošině se rozpoutal boj, zatímco Zeb, Sabine a Ketsu pronikli dovnitř, aby nabourali ovládání dveří a zablokovali komunikaci. Když Zeb mrštil drobného Ugnaughta Melche na velín a odlákal tím pozornost, ostatní vtrhli dovnitř a velitelské centrum obsadili. Chystali se vydat rozkaz k vykonání protokolu 13, okamžitému stažení všech imperiálních jednotek na základnu.

Mezitím Rukh, kterému se při pádu opět podařilo někde zachytit, přepadl Wolffa, Vizaga a Marta, kteří čekali u Stínu a měli povstalcům zajistit únik z dómu. Jen díky zásahu bílého vlka se mu nepodařilo je zabít, ale přesto utekl a varoval Thrawna, který mu přikázal, aby se dostal do dómu a deaktivoval štíty.

Povstalcům se skutečně podařilo protokol 13 aktivovat a imperiální jednotky se skutečně stáhly do dómu, který se uzavřel. Ve chvíli, kdy se již chystali zažehnout motory a připravit autodestrukční sekvenci, se ale na obloze objevila Chiméra, hvězdný destruktor a vlajková loď velkoadmirála Thrawna. Ezra se s Thrawnem okamžitě spojil a informoval ho, že zajali guvernérku a drží uzavřené veškeré imperiální vojáky. Thrawn ale s ledovým klidem odvětil, že pouze ukryli jeho zdroje do bezpečí a pokud se Ezra nevydá, může tak bombardovat civilní obyvatelstvo, což hned předvedl. Povstalci zjistili, že generátor planetárního štítu je deaktivován, a tak se Ezra rozhodl vzdát. Ačkoliv jej Hera nechtěla nechat jít a snažila se vymyslet alternativu, Sabine pochopila a odpoutala pozornost, aby mohl nepozorovaně uniknout. Skupinka si pozdě všimla odlétajícího transportéru a chtěla Ezru zastavit, ale Sabine je přerušila. Věřila, že Ezra ví, co dělá a nejlépe mu pomohou, když obnoví generátor. Vytvořili dva útočné týmy a rozhodli se zaútočit ze dvou stran.

Ezra se zatím dostal do hlavního hangáru Chiméry, kde na něj již čekali stormtroopeři. Ti jej okamžitě spoutali a odvedli k Thrawnovi. Po krátké konverzaci, kde mu Thrawn vysvětlil, jak byla jeho reakce, jakožto Jedie, předvídatelná a o artefaktech, které na svých taženích posbíral, Ezru předvedl před hologram samotného císaře, který vystupoval ve své staré, nezjizvené podobě kancléře.

U Stínu se mezitím přepadení povstalci probrali a Mart si uvědomil, že Rukh uprchl a nejspíše varoval Thrawna. Svěřil se, že Ezra mu pro podobný případ svěřil další misi a mají vyletět do atmosféry a vysílat na frekvenci nula.

Na palubě Chiméry zatím císař, předstírající milého a dobrého starce, přemlouval Ezru, aby ve zbytku chrámu Jediů, který z Lothalu převezli na destruktor, otevřel portál do světa mezi světy. Lákal jej vidinou možnosti zachránit rodiče a žít normální život. Ale Ezra si uvědomil, že jeho rodiče s ním v srdci byli vždy a je čas je nechat jít, načež Sílou rozrazil zdi chrámu a ten se sesypal. Císař nakonec odhalil svou pravou tvář, do místnosti vběhli tři gardisté a pomocí modifikovaných silových kopí s magnetickými svorkami Ezru „spoutali“. Tomu se ale podařilo mrštit na ně kamení z trosek chrámu a utéct.

Útočné týmy se mezitím dostaly až ke generátoru. Chopper se pro ně pokusil vysunout můstky, ale byl zasažen elektrickým proudem. Ketsu se tedy pokusila manuálně ovládání obejít a nakonec se jí povedlo můstky vysunout, načež dovnitř vběhl Melch a pokusil se můstek přeběhnout, ale jedna ze střel jej zasáhla. Hondo mu šel okamžitě pomoct a odtáhl jej do krytu. V druhém týmu Gregor namítl, že nepřátel je moc a musí provést něco drastického. Zeb na to zareagoval a vrhl se na Rukha, kterého strhl z plošiny. Gregor s Kallusem se mezitím dostali k ovládacímu panelu, ale jeden z postřelených techniků klona ještě postřelil.

Rukh a Zeb bojovali mezi napájením generátoru, načež se Zebovi podařilo přichytit Rukhovu nohu a uvěznit jej. Ketsu a Kallus aktivovali generátory, a zatímco Zeb se na poslední chvíli vyšplhal ven, Rukha usmažil nabíhající proud.

Thrawn na palubě rozkázal pokračovat v bombardování města. Když zjistil, že štít je opět aktivní, okamžitě kontaktoval Rukha, ale ozvala se mu pouze odpověď Zeba, že je momentálně zaneprázdněn a už nemusí volat zpátky.

Sabine mezitím reaktivovala Choppera a řekla mu, ať kontaktuje Ghost. Hondo truchlil nad ztrátou přítele, který se ale probral. Kallus a Rex se starali o raněného Gregora. Ten z posledních sil řekl, že byla čest s ním bojovat, a že byla čest bojovat za něco, v co si zvolili věřit, načež zemřel.

Na Thrawnově destruktoru se mezitím Ezra dostal na můstek, zastřelil dva umrlčí vojáky, obrátil svou pozornost na samotného Thrawna a poznamenal, že prohrál. Krátce na to velkoadmirála palubní důstojník informoval, že se na orbitě objevilo několik neidentifikovatelných objektů a že ničí blokádu. Velkoadmirál si okamžitě vyžádal kapitána Pellaeona (opět další postava vytažená zpátky do kánonu), který mu oznámil pouze, že vyskočili z hyperprostoru a nikdy nic takového neviděl, načež se spojení přerušilo. Thrawn pohlédl z okna a spatřil Stín v čele mohutné skupiny purrgilů.

Imperiální destruktory téměř okamžitě vypustily dostupné stíhačky. Purrgilové se ale imperiálními silami probíjeli bez sebemenšího problému. A zatímco povstalci i obyvatelé města sledovali, jak mohutní tvorové likvidují imperiální flotilu, Thrawn varoval Ezru, že cokoliv se nyní stane, se stane oběma. Ezra souhlasil. Krátce na to purrgilové rozbili okna, chapadly zneškodnili stormtroopery a chytili Thrawna. Přesně, jak mu na konci třetí série předpověděl Bendu: „Vidím vaši porážku, jak se mnohé paže stahují v chladném objetí.“

Přes komlink se Ezrovi ozvala Sabine a zeptala se, jestli je to jeho práce, což jí potvrdil a na její výtku ohledně informování ostatních odvětil, že chtěl, aby to bylo překvapení. Dveře na můstek se opět otevřely a vběhlo několik stormtrooperů a umrlčí voják, které Ezra zneškodnil. Purrgilové ale v Ezrově nesoustředění Thrawna pustili a ten Ezru střelil do zad. Mladý Jedi jej ale opět odhodil a zavřel dveře na můstek, načež Thrawna opět chytili purrgilové. Poté se chopili křižníku a připravovali se na skok do hyperprostoru. Hera Ezrovi přikázala, aby odtamtud co nejrychleji zmizel, ale ten jí odvětil, že tohle musí dokončit a je to teď jen na nich. A ať pamatují, že je navždy provází Síla. Chiméra poté zmizela v hyperprostoru.

Sabine si hned uvědomila, že tohle je jejich šance. Chopper připravil start a Hera kontaktovala Stín kvůli vyzvednutí. Do velína vběhlo několik stormtrooperů a povstalci utekli oknem na střechu, načež je Ghost vyzvedl. Když byl imperiální komplex dostatečně vysoko, Sabine jej odpálila, pro Kanana a Ezru. Chopper najednou oznámil, že pro ně Ezra zanechal zprávu:

„Pokud sledujete tuto nahrávku, pak vám dlužím vysvětlení. Bylo přede mnou několik cest, a ačkoliv tohle nebyla ta, kterou jsem se chtěl dát, bylo to, co jsem musel udělat. Je to něco, co mě naučil Kanan. Budete mi všichni chybět. Zebe, můžeš si prozatím zase vzít horní lůžko. Hero, nechal jsem ti v kajutě meiloorun, doufám, že je stále tvůj oblíbený. Sabine, nezapomeň, spoléhám na tebe. Nemohl jsem si přát lepší rodinu. A nemůžu se dočkat, až se dostanu domů.“

Na palubě propukla diskuse ohledně dalších kroků. Kallus projevil naději, že Aliance by mohla poslat pomoc, ale Zeb odvětil, že osvobodili Lothal sami a můžou ho sami také udržet. Hlasy jásajících obyvatel jim daly najevo, že má pravdu. A pokud bude chtít Impérium boj, budou připraveni.

 

Závěr seriálu

V samotném epilogu se nám naskýtá pohled téměř stejný, jako na začátku úvodního filmu. Osamělá komunikační věž uprostřed planiny, tentokrát však opravená. Na jejím vrcholu stojí opřená o zábradlí Sabine a hledí do dálav, podobně jako kdysi Ezra. Její zbroj je opět přemalovaná a vlasy má ostříhané na velmi krátko. V dáli je město, nyní je však zářivě bílé a místo Imperiální kupole mu dominuje vysoké věžoví. Sabine něco zastíní, a když vzhlédne k obloze, uvidí dvojici X-wingů a raketoplán Jediů T-6 letících směrem k městu, stejně jako Ezra sledoval Imperiální hvězdný destruktor. Sabine se odvrátí a my slyšíme její hlas, jak říká:

„Útok, který jsme očekávali, nikdy nepřišel,“ načež vidíme opět podobný záběr, jak z věže vyjíždí směrem k městu spídrová motorka a Sabine pokračuje: „Kdysi neporazitelné Impérium bylo zlomeno. Malé povstání se stalo smělým.“ Vidíme loth-kočku, jak pozoruje projíždějící Sabine, kterou následují dva vlci. Jeden z nich se odvrací, druhý zaváhá a místo motorky nakonec následuje svého druha. „A s rozhodujícím vítězstvím v bitvě o Endor císařova vláda teroru skončila.“

Lothal tedy válku už nezažil. Vypadá to, že po takovéto porážce, ztrátě celé sedmé flotily i všech pozemních sil a vybavení, které na Lothalu bylo, Impérium již nemělo prostředky, kterými by vše znovu obnovilo nebo by to pro ně vzhledem k vyostřující se situaci v galaxii nemělo význam.

Dále vidíme záběr na povstaleckou fregatu Nebulon-B uprostřed mlhoviny. Uvnitř na můstku vidíme Zeba, který vede Kalluse se zakrytýma očima a ukáže mu v dáli planetu s malou hvězdou. Dveře na můstek se otevřou a v chodbě stojí Chava, Gron a další Lasatové. „Po válce vzal Zeb Kalluse tajnou hyperprostorovou trasou k planetě Lira San. Tehdy si Kallus uvědomil, že nezničil lasatský lid, ale že se jim dařilo na tomto novém světě. Na světě, kde byl vítán jako jeden z nich.“

Ze zarytých nepřátel se tedy nakonec stali nerozluční přátelé. A nejspíše díky tomu dostal Alexsandr Kallus od Lasatů druhou šanci a možnost žít na jejich skrytém světě.

Jako další vidíme Stín vyletět z mraků. „Hera bojovala v bitvě o Endor. Stejně jako velitel Rex.“ Záběr přejde na Heru v kokpitu. V pozadí se zhoupne židle kopilota a my vidíme radujícího se malého chlapce. „V té době měla posádka Stínu nového člena. Přízrak 7, Jacen Syndulla. Zrozen k létání, jako jeho matka. A všichni víme, jaký byl jeho otec.“ Vidíme také, že mezi Herou a malým Jacenem je Chopper a poté se nám opět dostane záběr na letící Stín.

Tohle je poměrně velké překvapení. Vzhledem k osudu, který Kanana potkal, to znamená, že Hera musela otěhotnět ještě někdy před tím, než se vydala zpět na Yavin 4 s plány nového prototypu TIE Defender. Během samotného útoku i následujícího zajetí a mučení už tedy nevědomky čekala Kananova syna.

Zajímavá je také volba chlapcova jména: Jacen. Jasný odkaz na další postavu z Legends, Jacena Sola. Dave Filoni nad tímto krokem uvažoval už od počátku prací na čtvrté sérii. V jednom z rozhovorů Dave Filoni celou situaci dále komentuje: „Přišlo mi, že když ho pojmenujeme Jacen, tak to jistým způsobem bude pocta postavě z expandovaného univerza, Jacenu Solovi, který tady s námi již kvůli změně kánonu není. Myslel jsem si, že to bude takové malé pomrknutí na lidi, pro které vím, že byl Jacen důležitou postavou. A možná jeho odkaz bude díky této postavě žít dál, ale to zatím nevím.“

Krom toho to také vypadá, že se Filonimu a jeho týmu konečně podařilo prosadit, že Rex je skutečně součástí komanda, které v Epizodě VI – Návrat Jediů zničilo generátor štítu druhé Hvězdy smrti na Endoru.

Nakonec vidíme Sabine vcházet rozpadlou zdí do rozměrného sálu. Přichází ke kamenným deskám, na kterých je malba posádky Stínu, loth-koček a dvou loth-vlků. „Co se mě týče, vždy jsem si myslela, že Ezra na mě spoléhal, abych chránila Lothal. Planetu a lid, na němž mu tolik záleželo.“ Poté vztáhne k malbě ruku a prstem poklepe na Ezrovu tvář. „Ale jednoho dne jsem si uvědomila, že je v tom něco víc. Že je bylo něco dalšího, co jsem měla udělat.“ Sabine se pomalu otočí. U vstupu do sálu stojí Ahsoka Tano, zahalená v bílém plášti s kápí a v ruce držící berli. V pozadí můžeme vidět raketoplán T-6. Dostáváme bližší pohled na Ahsoku, která zlehka klepne holí. Sabine přikývne a nasadí si přilbu, načež pomalu kráčí směrem k Ahsoce. „Ezra je tam někde venku. A je čas ho přivést domů.“ Záběr se pomalu oddaluje od malby, poté vidíme odlétat raketoplán a záběr se vrátí na malbu, a ta se zatmí v závěrečné titulky.

Sabine tedy pochopila, co po ní Ezra chtěl. Ezra tedy zřejmě již delší dobu tušil, že bude muset purrgily využít a s Thrawnem skočit do hyperprostoru neznámo kam. Proto také zřejmě řekl Ahsoce ve světě mezi světy: „Až se vrátíš zpátky, najdi mě.“ Samotný Dave Filoni ve videu Rebels Recon mimo jiné řekl: „Mám spoustu teorií o tom, co se stalo a kde jsou. Řeknu ale jen tolik, nejsou mrtví. Oba dva přežili, řekl bych že Ezra i Thrawn zkrátka přežili.“ Je tedy otázkou, jak bude příběh pokračovat a jakého vysvětlení dostaneme. Přece jen, můstek Chiméry měl rozbitá okna, takže na první pohled se jejich přežití zdá jako něco nepravděpodobného. V rozhovoru pro Entertainment Weekly dále řekl: „Vždy jsem cítil, že když nejlepší příběh končí, nějaký další začíná. A není lepší způsob, než vzít mé dvě oblíbené postavy a nechat je odjet do západu slunce, jako jsme již během let viděli mnoho kovbojů nebo Indianu Jonese. Jedna věc končí, ale další začíná a příběh pokračuje. A to je ta sága.“ Je tedy zřejmé, že příběh Ezry, Sabine a Ahsoky tady nekončí.

Závěrečná dvojepizoda tedy krásně propojila všechny čtyři řady. Ukázalo se, že ne všechny epizody, o kterých jsme si mysleli, že jsou pouze „výplňové“, nakonec měly ve výsledku účel. Příběh o lasatském lidu, o Ezrově spojení s purrgily, ale například také epizody s Hondem či Vizagem, které ale dopomohly k vybudování vztahů mezi těmito charaktery a Ezrou a vedly k jejich ochotě pomoct Ezrovi při osvobození Lothalu.

Seriál se také poměrně zajímavě vypořádal s časovou kontinuitou. Osvobození Lothalu bylo pro povstalce velkým vítězstvím. To ale podle úvodních titulků pro Povstaleckou alianci přišlo teprve s bitvou o Scarif a ukradením plánů Hvězdy smrti. A právě tady je důležité, co na konci řekl Zeb: „Získali jsme Lothal bez nich. A bez nich ho také můžeme udržet.“ Osvobození Lothalu tak nebylo vítězstvím pro Alianci. Ale vítězstvím pro Ezru a posádku Stínu a ty, kdo jim pomohli. Jim patří veškeré zásluhy.

Zároveň je vyřešen problém s tím, proč jsme ve filmech neviděli Thrawna a další postavy nebo proč Yoda Lukovi řekne, že po jeho smrti bude posledním Jediem.

Během čtyř let nám tedy Povstalci ukázali mnoho zajímavých a poutavých příběhů, ukázali nám počátky povstání a problémy, se kterým se museli první rebelové potýkat. Odpověděli na mnoho otázek, které nám zůstaly nejen po Klonových válkách. A příběh tady nakonec zřejmě nekončí, ale pouze se uzavírá jedna jeho část.

Komentáře