CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars Povstalci – rozbor traileru na třetí řadu

17. 07. 2016 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Star Wars Celebration Europe 2016 pokračují a novinek rozhodně neubývá. Rozhodně největší poprask způsobila upoutávka na třetí řadu seriálu Star Wars Povstalci. Trailer má tři a půl minuty a zobrazuje toho vážně hodně. Rozruch působí hlavně objevení velkoadmirála Thrawna, ale novinek je pochopitelně mnohem více. V tomto článku se podíváme na to, co v upoutávce vlastně vidíme. Na trailer se můžete podívat zde:

Jak můžeme vidět, námětů je opět úctyhodná hromada. Už při úvodním logu Lucasfilmu jsou slyšet výkřiky z finále druhé sezóny. Poté se nám otevře pohled na Kanana Jarruse, který od minulé řady prošel obrovskou proměnou. Kromě obličejového štítu zakrývajícího jeho nevidomé oči má odlišný oděv a pozor, i plnovous a nyní vypadá jako kombinace Obi-Wana Kenobiho a Rahma Koty ze hry The Force Unleashed. Ezra Bridger následně přísahá, že už nedovolí, aby se jeho přátelům znovu něco stalo, a drží přitom sithský holokron z chrámu na Malachoru, který k němu nejspíše promlouvá. To potvrzuje i následný voice over Kanana, který se obává, že tento temný artefakt Ezru mění k horšímu. Do toho vidíme, že se Ezrovy bojové schopnosti (s novým zeleným světelným mečem) velice zlepšily.

Ezra si myslí, že holokron jim může pomoci zničit Sithy, ale Kanan odporuje tím, že málem zničil Ezru. Posádka lodi Stín pak obdrží zprávu z akademie Skystrike, že několik imperiálních kadetů chce zběhnout k povstalcům. Následný záběr na stanici v oblacích má pak nejspíše ztvárňovat dotyčnou akademii. Jedním z dezertérů není nikdo jiný než samotný Wedge Antilles, v budoucnu po Luku Skywalkerovi zřejmě nejznámější povstalecký pilot. Ve stejném záběru je i Sabine (s jednobarevnými vlasy) a jedná se tedy o jakousi infiltraci. Je pak velmi pravděpodobné, že mladý Wedge s povstalci tajně spolupracuje již delší dobu, protože v románu Aftermath je zmíněno, že jej k povstání přivedl agent s krycím jménem Fulcrum (což, jak víme, nebyl nikdo jiný, než bývalá Jedi Ahsoka Tano).

Dále zde vidíme starého weequayského piráta Honda Ohnaku, kterého povstalci vysvobodí ze zajetí. Záběr na posádku Stínu odhaluje pozměněné modely všech. Velmi změněná je Sabine Wren (jiná barva vlasů, zbroj s vyobrazeným convorem podobným sově – podobný byl na konci druhé řady), Zeb má na sobě méně zbroje, Hera má nyní velitelské insignie a Ezra má samozřejmě krátké vlasy. Jen pro zajímavost od začátku seriálu uběhly už nejméně tři roky a Ezrovi je okolo sedmnácti let. Vysvobozený Hondo dá povstalcům informace o stanici Recklum, která se zdá být vrakovištěm, kde na zlikvidování čeká řada starých stíhaček Y-wing z éry klonových válek, které by ale povstalcům obracející každý kredit přišly vhod. V záběru vidíme v jednom z Y-wingů i droida Choppera, což je naprosto v souladu s tím, že jsme se dozvěděli, že sloužil za klonových válek jako astromech v Y-wingu. Je pěkné, že vidíme, jak se portfolio povstaleckých stíhaček rozrůstá. V minulé sérii jsme poprvé viděli A-wingy a v průběhu se řady rozrostly i o prototypy modelu B-wing. Takže už nám v zásadě chybí jen ty nejslavnější – X-wingy.   

Kanan se zdá navzdory ztrátě zraku stále být ve skvělé bojové formě a společně s Rexem a Ezrou se utkávají s kontingentem starých bitevních droidů.  Bojovat vidíme také rylothskou buňku v zastoupení Heřina otce, Chama Syndully a Numu, jeho věrnou spolubojovnici, kterou stejně jako Chama známe už ze seriálu Klonové války. Dále vidíme vesmírnou bitvu, v níž stíhačka TIE útočí na ostatní TIE, ale důležitější je přítomnost frachťáku YT-2400, který v kontinuitě Legends (jmenovitě z multimediálního projektu Shadows of the Empire) pod jménem Outrider patřil pašerákovi Dashi Rendarovi a který se dostal i do Special Edition filmové epizody IV. Bohužel máme potvrzeno, že samotného Dashe se nedočkáme, takže jde nejspíše jen o pomrknutí na fanoušky.  

Star_Wars_Rebels_Season_Three_poster.jpg    

Následují Kanan a Ezra v ochranných oděvech, přičemž Kanan nemá svou obličejovou masku a jeho oči vypadají uzdraveně. Rovněž vidíme záběr Mandalorianů, kteří bojují za Impérium a již nyní víme, že kolem této skupiny se bude velká část příběhu točit, zvláště ve spojitosti se Sabine a jejími příbuznými z tzv. Umrlčí hlídky. Máme tu i  dalšího Mandaloriana, kterým je Fenn Rau, vůdce Mandalorianských protektorů z Concord Dawnu z minulé sezóny.  Na dalším záběru je loď Stín pronásledující nebo doprovázející zmíněný frachťák YT-2400. Následující záběr je pak velmi zajímavý, protože černí roboti vypadají jako imperiální darktroopeři, které jsme poprvé mohli vidět ve hře Dark Forces, ale kteří se již před nějakou dobou objevili v kanonické strategické hře Star Wars Commander. Dalšími na pořadu jsou dočasní spojenci Hondo a jablogianský gangster Azmorigan, kteří zjevně pasou po nějakém pokladu.

A nyní se dostáváme k tomu nejzajímavějšímu. Na imperiální straně zastihujeme opět velkomoffa Tarkina (který má v pracovně model hvězdného destruktoru třídy Venator), který se schází s guvernérkou Lothalu, Arihndou Pryce, kterou ač doposud často zmiňovanou, vidíme teprve nyní (poněkud mi připomíná Irinu Spalkovou z filmu Indiana Jones a království křišťálové lebky). Rozhodnou se, že je třeba na rebely vytáhnout větší kalibr. Za zvuků zlověstné klasické hudby se pomalu přibližujeme k postavě ve stínu. V prostřihu pak Cham Syndulla zmiňuje nového imperiálního velitele, který záhadně předvídá kroky povstalců, jeho strategie je rychlá a bezchybná. Další záběry na vesmírné bitvy a pak to přijde. Se slovy, že k porážce nepřátel nestačí znát pouze jejich bojové taktiky, ale znát je i po stránce jejich historie, filozofie a umění, se konečně odkrývá postava velkoadmirála Thrawna. Mluví jej Lars Mikkelsen (ano, bratr známějšího Madse, kterého uvidíme v prosinci v Rogue One)

(Chisský důstojník Thrawn patří po právu k těm nejoblíbenějším postavám nekanonických Legends a ve výčtu toho, co v nové kanonické kontinuitě chybí, je zmiňován na prvním místě. Ačkoli detaily zatím nejsou známé, bylo oznámeno, že na jaře příštího roku se dočkáme kanonického románu Thrawn  a to přímo od Timothyho Zahna, který chisského vojevůdce na počátku 90. let 20. století původně vymyslel. Ještě na okraj, kvůli značnému množství dotazů, které nám na toto téma chodí, musím zmínit, že přítomnost Thrawna v kánonu nikterak nekanonizuje knihy ani jejich příběhy, v nichž se objevil. Právě naopak román Thrawn nejspíše přijde se zcela novým „origin story“, nicméně pojetí, aspoň dle traileru, vypadá velmi věrně.)

SoCalledThrawnNovel.png

Vidíme Thrawna zkoumat Sabininy malby a pěkným pomrknutím je dvojice soch ještěrů, kteří jsou fanouškovskou reminiscencí na ysalamiry, tvory kteří dokázali ve svém okolí potlačovat účinky Síly. Byť tento mnohými odsuzovaný prvek Legends se v seriálu neobjeví. Na scénu se opět vrací Maul, který si na Ezru činí nárok jakožto na svého učedníka. Aby k sobě mladého Jedie přilákal, uvězní posádku Stínu. Dále vidíme Ezru a Kanana v konfliktu s jistými zelenými přízraky (uvidíme je pak ještě jednou), kteří by mohli pravděpodobně Kananovi vrátit zrak (soudě podle jeho zeleně svítících očí). Tyto přízraky připomínají spíše kouzla dathomirských čarodějnic, než cokoli jiného. Dále vidíme poněkud kontroverzní scénu propojení jediského a sithského holokronu, což doposud nikde v Legends nezaznělo.

Kanan se v určitém bodě setkává s tvorem nazývaným Bendu, což je další výlet do historie Star Wars, kdy Bendu byla odnož rytířů Jedi. Tento Bendu je však tvorem Síly, který spočívá v samotném středu spektra, tedy ani světlý, ani temný. V seriálu jej bude mluvit Tom Baker, představitel Doctora Who (to je koneckonců už druhý představitel Doctora, po Davidu Tennantovi, který se objevil i ve Star Wars).  Celá tato premisa trochu napovídá dalšímu mystickému exkurzu do hlubin Síly, podobně jako byla v Klonových válkách trilogie Mortis, nebo Yodovo putování za osvícením.    

Dále vidíme pelmel všeho možného od Maulova působení na Ezru, až po zlověstné pohledy Thrawna. Za zmínku určitě stojí bitva s kráčejícími kolosy na šrotišti Y-wingů. Vidíme také Sabine třímat temný meč, zvláštní druh světelného meče, který, jak víme z Klonových válek, se předával v mandalorianské Umrlčí hlídce z generace na generaci a naposledy jej měl v držení právě Maul.  Posledním záběrem je scéna spojení obou holokronů Ezry a Maula a přihlížejícího Kanana (ano, opět bez pásky či masky), což oba artefakty zřejmě přetíží. Můžeme jen hádat, co to pro všechny tři účastníky bude znamenat a stejně tak kdo je tajemná osobnost v sithském holokronu (mluví ji Nika Futterman, která v Klonových válkách dabovala Asajj Ventress).   

To je k novému úžasnému traileru vše. Třetí sezóna se v USA začne vysílat na podzim a se štěstím to bude platit i pro Českou republiku. Jak se na novou řadu těšíte? Napište nám o tom do komentářů.

Komentáře