CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars: Propaganda

04. 02. 2019 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Tato kniha díky své pestrobarevné ilustraci na obálce na první pohled vypadá jako další obrázková kniha pro malé fanoušky Star Wars, ovšem už na ten druhý pohled zjistíte, že pokud je někomu kniha určena, tak právě odrostlejším čtenářům. Je to koneckonců logické, protože otázka propagandy a toho, jak různé entity v čase ohýbají pravdu k dosažení vlastních cílů není právě jednoduché téma, které by si nejmladší užívali. Proto je nová kniha, která u nás vyšla u nakladatelství Egmont v tomto směru velmi unikátní a na řádcích níže se podíváme, zda se vám koupě vyplatí.

0050472344_star_wars_propaganda_cz_v.jpg

Kniha Star Wars: Propaganda s podtitulem Dějiny agitačního umění v galaxii byla vydána už v roce 2016 u nakladatelství Harper Design. Překrásná kniha o 112 stránkách v pevné vazbě, kterou napsal Pablo Hidalgo, je rozdělena do pěti částí nazvaných „Republika“, „Klonové války“, „Budování Impéria“, „Rozmach Povstání“ a „Další velká válka“. Textový obsah ponejvíce připomíná vědeckou stať, která z in-universe pohledu popisuje galaktické dějiny začínající Starou republikou, přes klonové války a končí dobou nejpozdější, tedy obdobím boje s Prvním řádem. Ano, pro začátečníky v předaleké galaxii to může být občas i složité, ale pokročilejší fanoušci si budou „rochnit“.

To vše je prokládáno zhruba 50 krásnými barevnými obrazy, které jsou skutečně velmi zdařilé a jsou vždy do detailu popsané včetně jejich autora v rámci postav galaxie Star Wars. Nápisy na plakátech nejsou přeloženy, protože i samotná písmena jsou často součástí uměleckého díla a překlad by mohl tento dojem zničit. Každopádně překlad všech sloganů a dalších nápisů je vždy opsán v popiscích obrazů. Deset vybraných ilustrací (pět za každou stranu konfliktu) je pak vloženo do knihy coby sběratelské plakáty. Lokalizace knihy včetně překladu samotného textu pak dopadla na výbornou.

Samotný text je pak přisouzen jistému Janyorovi z Bithu, který je známým bithským galaktickým výtvarníkem a propagandistou. Ale najdeme i celou řadu výtvarníků, jejichž dílo Janyor popisuje a jsou mezi nimi i leckteré známé tváře, o jejichž uměleckých/propagandistických ambicích jsme doposud netušili (jejich seznam i s životopisnými medailonky je na konci knihy). Vlastní malby nejvíce připomínají válečné náborové plakáty, agitační pohlednice, různé veřejné výzvy, dnes již tolik vysmívané přehnaně názorné tabulky s bezpečnostními pokyny, ale některé si berou inspiraci z některých současných internetových memů.

To, že je kniha plně z in-universe pohledu znamená, že se něco dozvíme dozvíme o hlavním autorovi textu, představiteli týmu Lucasfilm Story Group, Pablovi Hidalgovi, o kterém však díky jeho bohaté autorské činnosti víme hodně. O reálných výtvarnících mnohdy naprosto geniálních děl se bohužel nic moc dalšího kromě suchého výčtu v tiráži knihy nedozvíme, což je poměrně škoda a mohl jim být věnován nějaký separátní dodatek.

Jak již bylo řečeno v úvodu, tato kniha je daleko víc než pouze obrázková kniha a je velice dobře, že takováto publikace u nás vyšla. Rozhodně by neměla uniknout pozornosti žádného jen trochu znalejšího fanouška Star Wars, protože poněkud změní pohled, jakým jsme se až dosud dívali na filmy, seriály, knihy a další zdroje příběhů z předaleké galaxie. Ačkoli tedy knihu pokročilí fanoušci docení nejvíce, i začátečníkům může nabídnout minimálně fantastické ilustrace. Doporučujeme všema deseti!

Komentáře