CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars: Průvodce galaktického cestovatele

17. 12. 2019 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Pokud by se na jednu hromadu naskládaly všechny možné encyklopedie, které se věnují fenoménu Star Wars, bylo by v té úctyhodné hoře několik, které se zásadním způsobem odlišují od standardního pojetí, jež většina publikací s menšími či většími odchylkami dodržuje. K nim bezpochyby patří i kniha Star Wars: The Galactic Explorer’s Guide (Průvodce galaktického cestovatele), jejíž české vydání jsme během proběhlého víkendu na akci KoprCon 2019 pomohli oficiálně představit a pokřtít.

capture_12172019_003942.jpg

Kniha, kterou napsal autor Jason Fry (romány Zbraň rytíře Jedi a Poslední z Jediů), má v zásadě dvě prvenství, díky nimž okamžitě zaujme. Prvním z nich je to, že tato encyklopedie má formát jakéhosi fiktivního zábavného turistického průvodce, což je v rámci Star Wars knih velmi jedinečné. A dalším, nepoměrně důležitějším faktem je, že využívá relativně novou technologii rozšířené reality (Augmented Reality; AR), která opět posouvá možnosti encyklopedií do (doslova) dříve nevídaných rozměrů a nabízí nové způsoby interaktivity. Tím se myslí zejména doprovodná mobilní aplikace, pomocí níž se lze podívat na stránky knihy a zobrazit si tak celé další informační vrstvy, 3D modely, hry atp.

Knihu Star Wars: Průvodce galaktického cestovatele u nás vydalo menší brněnské nakladatelství mapcards.net, které má však už s podobnými tituly zkušenosti. V češtině pak encyklopedie vychází souběžně s britským originálem, a dokonce o řadu týdnů před americkým vydáním, což se rozhodně tak často nestává.

Encyklopedie je rozdělena na šest velkých částí, které odpovídají úsekovému rozdělení galaxie (tedy ne na běžné soustředné pásy) na Vnitro, Řez, Nová teritoria, Protitočné sektory, Západní oblasti a Neznámé oblasti. Každá z těchto částí obsahuje jednu až čtyři planety známé hlavně z filmů, byť se krátce podíváme i na Batuu, známé ze zábavního parku Galaxy’s Edge a na něj navázané publikace. U každé planety najdeme úvodní charakteristiku a přehled planetárních údajů, soupis hlavních lokalit, rekapitulaci historie a následně již podrobnější texty o jednotlivých lokalitách, místních dopravních prostředcích a droidech, fauně a konečně i slavných rodácích.  

Knihou jsme prováděni za použití osobních komentářů tuze svéhlavého droida DK-RA-43, díky němuž dává zcela smysl to, že z celé galaxie pozoruhodných planet jsou vybírány ty, řekněme, méně pohostinné k cestovnímu ruchu. Jak již bylo zmíněno, ke knize lze zdarma stáhnout aplikaci Holoscanner pro rozšířenou realitu (AR), která je určena pro chytrá zařízení s operačním systémem Android či iOS. Aplikace tištěnou knihu obohacuje o interaktivní prvky (modely droidů a lodí, střílecí minihry a zejména 3D mapa galaxie). Obsah navíc lze aktivovat naskenováním stránky se symbolem Holoscanneru. Prohlížením mapy se odemyká sbírka v rámci aplikace, po jejímž úplném odemknutí se zpřístupní bonusový obsah, vztahující se k právě uváděné deváté epizodě Star Wars: Vzestup Skywalkera.

Encyklopedie je ale i jinak poměrně informačně bohatá. Protože je autorem Jason Fry, který atří k těm vůbec nejerudovanějším autorům, kniha obsahuje i značné množství střípků z původního expandovaného univerza, které tím opětovně kanonizuje (např. tržiště Loď pokladů na Corellii). Dojde přitom i na velmi obskurní reálie (jako Ugnaughtský povrch a Ugnorgrad nad Bespinem, které byly teprve nedávno přeneseny do kánonu v románu Last Shot).

Celková bilance je tak pro knihu mimořádně příznivá. Star Wars: Průvodce galaktického cestovatele tak potěší ostřílené dlouholeté fanoušky i úplné nováčky a nezbývá než tuto encyklopedii všema deseti doporučit.

Komentáře