CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars: Rogue One bude dirigovat Alexandre Desplat

16. 03. 2015 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Hudba znějící ve Star Wars vždy patřila k těm nejsnáze rozpoznatelným motivům vůbec. Sám skladatel John Williams ji mnohokrát zařadil mezi to nejlepší, co kdy vytvořil. A rozhodně oprávněně, poněvadž vzletné i tragické melodie se významnou měrou podepsaly na kultovním statutu Star Wars. John Williams však nemládne (letos mu bylo 83 let) a i přes svou stálou aktivitu mnozí prorokovali, že další kapitoly hvězdné ságy, které přinesla koupě Lucasfilmu společností Disney, již budou pod taktovkou (v tomto případě doslova) někoho jiného. Předpovědi se nakonec nesplnily a režisér Star Wars Epizody VII J.J. Abrams se nakonec rozhodl (k radosti fanoušků) dát tradičnímu Williamsovi přednost před „svým“ osvědčeným Michaelem Giacchinem.  

Nahrazení jiným tvůrcem tak vyšlo až na spin-off jménem Star Wars: Rogue One od režiséra Garetha Edwardse. O hudbu prvního samostatného filmu s premiérou v prosinci 2016 a Felicity Jones v hlavní roli se postará francouzský skladatel Alexandre Desplat. Tento skladatel je označován za jednoho z nejlepších hudebních tvůrců dneška, přičemž má na svém kontě osm nominací na Oscara, z nichž vyšel letošní Grandhotel Budapešť. Z žánru fantasy nebo sci-fi můžeme připomenout jeho nezapomenutelnou hudbu k posledním dvěma filmům ze série o Harrym Potterovi, kdy v případě horší první části šlo skutečně o jeden z nemnoha prvků, za něž získával film kladné body. Dalším příkladem pak může být nejnovější Godzilla (zde Desplat poprvé spolupracoval s režisérem Edwardsem).   

V žádném případě nebudeme jako někteří naši kolegové zaníceně tvrdit, že půjde o první film Star Wars bez Johna Williamse. Hudbu k celovečernímu pilotnímu filmu televizního seriálu Star Wars: Klonové války (potažmo i k pilotnímu filmu seriálu Star Wars Povstalci) má na svědomí Kevin Kiner a televizní filmy o Ewocích složil Peter Bernstein. Připusťme však, že myšlenka na hudbu k hranému celovečernímu filmu Star Wars je něčím poměrně novým. Budeme tedy Alexandru Desplatovi držet palce a doufat ve hvězd se dotýkající výsledek.

(Článek vyšel rovněž na portálu Filmserver.cz.) 

Komentáře