CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars Rogue One: Tajné dokumenty povstalců

30. 01. 2017 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Již od nepaměti má každý velký produkt Star Wars na sebe navázánu celou řadu doprovodných materiálů. Někdy jde o rozsáhlé encyklopedie s podrobnými průřezy a někdy pouze o převyprávění např. pro mladší čtenáře. Zcela specifické jsou pak encyklopedie „maskované“ jako in-universe materiály, např. deníky postav, nebo jako v našem případě dokumenty a korespondence postav. Rogue One: Tajné dokumenty povstalců je referenční kniha, která má mladším čtenářům přiblížit některé reálie nového filmu a ve spojitosti s jeho premiérou vyšla i v češtině u nakladatelství Egmont.

rebel_dossier.jpg

Poměrně útlá kniha (64 stran) v pevné vazbě od spisovatele Jasona Frye se v originále jmenuje Rebel Dossier (v britském vydání pak Mission Files) vypadá jako různorodá sada údajů a životopisů postav, nejrůznější zprávy poslané mezi postavami, brífinky a hlášení z misí, technické specifikace a podobně. Některé zprávy připomínají i depeše, které coby interludia doprovázejí „dospělý“ knižní přepis Rogue One. Samozřejmě in-universe styl je (jako i v případě mnoha dalších minulých knih) možné brát vážně jen do určité míry. Lze si např. jen těžko představit, že by se poručík Sefla ve zprávě o předpokládané síle a složení imperiálních jednotek přesně trefil zrovna do nových strojů a jednotek představených ve filmu, nebo že by bývalá imperiální senátorka Mon Mothma (nebo vlastně téměř kterákoli jiná postava žijící v té době) potřebovala od svého poradce ty nejzákladnější informace o mocenské struktuře Impéria.

Pokud se týče objemu nových faktografických informací, pak se Tajné dokumenty povstalců nemohou ani zdaleka přiblížit k Velkému obrazovému průvodciRogue One, ale ani to není jeho cílem. I přesto se zde najde několik zajímavých informací, které nejsou ani ve zmiňované obsáhlejší knize. Například to, kde kapitán Cassian Andor byl před svou misí na Kafrene, některé další přečiny a identity Jyn Erso, detaily o Bodhim Rookovi, několik dalších detailů o poutnících na Jedze, povstalecké spekulace o superlaserech schopných ničit planety a další pěkné zajímavosti. Jak je u Jasona Frye zvykem, je zde dokonce i pár zmínek o postavách a planetách z Legends včetně starých obskurních stolních RPG her, čímž se tyto reálie stávají kanonickými.

Na knize je vidět to, že byla připravována s velkou pečlivostí a je skvělé vidět procesy, s jakými tým Lucasfilm Story Group úspěšně řídí tvorbu na tolika frontách (psaní Tajných dokumentů povstalců, Velkého obrazového průvodce, románu Catalyst a knižního přepisu Rogue One probíhalo současně).  Takový monstrózní projekt nemohl už z povahy věci dopadnout stoprocentně bez chyb, ale u této knihy je chyb minimum. Nejvíce mě asi zarazila informace, že Galen a Lyra Ersovi pracovali pro společnost Arakyd Industries, zatímco v románu Catalyst (vydaném dřív) je to Zerpen Industries (potvrzení, že jde skutečně o chybu, mi poskytl sám autor). V českém vydání, které jinak obecně dopadlo velice dobře, jsou zase kvůli nesystematické koordinaci překladu a vysokému stupni utajení death troopeři (česky jako „umrlčí vojáci“) chybně uvedeni pod pojmem "likvidátoři" a Chirrut Îmwe přijde o svou „stříšku“, za což však nakladatelství samotné nemůže.

To jsou však víceméně drobnosti. Hlavní myšlenka publikace a to, v čem je opravdu unikátní oproti všem ostatním doprovodným materiálům, představuje Alianci jako oslabenou vlastní nejednotností a pohled Mon Mothmy na galaktický konflikt a vojáky pod jejím velením. Vůbec povstalecká vrchní velitelka a kancléřka tu dostává několik pěkných textů, které dále obohacují její ve filmech takřka nevyužitou postavu.  Knihu doplňují jak fotky z filmu Rogue One, tak i ilustrace např. technických nákresů techniky nebo imperiálního propagandistického plakátu.

Celkově jde o velmi příjemnou nenáročnou knihu s mnoha zajímavostmi, která si i přes jistý punc „knihy pro děti“ zachovává dostatečné množství nových prvků v rámci kontinuity nového kánonu a která vám umožní lepší vhled do některých reálií filmu Rogue One. Ano, jsou i jiné materiály, které plní obdobnou funkci komplexněji, ale Tajné dokumenty povstalců v jejich konkurenci obstávají celkem dobře. Svoji roli hraje i velmi příznivá cena (knihu pořídíte pod 200 Kč), dostačující k tomu, aby se dalo říci, že za své peníze dostanete právě tolik obsahu, kolik můžete chtít. A to rozhodně není samozřejmé. 

Komentáře