CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars Rogue One: Velký obrazový průvodce

04. 02. 2017 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Tak jako doposud všechny filmy a seriály Star Wars dostává i nejnovější film ze spin-offové série Star Wars Anthology svůj obrazový slovník. Tyto encyklopedie od nakladatelství DK tradičně pokrývají v úžasných detailech všechny možné aspekty daného díla a jsou schopné dát danému dílu větší hloubku. Nejobsáhlejší referenční kniha k filmu Rogue One: Star Wars Story je však poněkud jiná, než předchozí obrazové publikace. Bývalo zvykem, že k novému filmu vyšel hlavní obrazový slovník a následně přicházely na řadu vždy dvě specializované publikace věnované filmovým místům a novým vozidlům či plavidlům. Snad proto, že nejde o součást hlavní ságy Star Wars, je i počet publikací k Rogue One omezen a místo obvyklých tří encyklopedií od DK jsme zatím dostali jednu. Ta je však o to podrobnější a obsáhlejší.

 

rogue_one_uvg.jpg

 

Kniha Star Wars Rogue One: Velký obrazový slovník, která vyšla v češtině u nakladatelství CPress, je poměrně mohutný dvousetstránkový svazek v pevné vazbě, který napsal Pablo Hidalgo, jeden ze členů týmu Lucasfilm Story Group, která se stará o to, aby všechny aspekty kontinuity nového kánonu „seděly“ dohromady. Je vlastně až trochu s podivem, že film Rogue One, který se zdánlivě odehrává v tom „nejprofláklejším“ období, představil tolik nových důležitých postav, dopravních prostředků, míst i věcí. A právě většinu z těchto aspektů popisuje tato encyklopedie. Kniha začíná předmluvou od Johna Knolla, výkonného producenta a autora námětu filmu a jako ve většině nových encyklopedií je i zde mapa galaxie a časová osa hlavních událostí v galaxii souvisejících s Rogue One. Zbývající část knihy je rozdělena do šesti tematických kapitol včetně kapitoly o natáčení.

Jelikož Velký obrazový průvodce zastupuje kromě „obrazového slovníku“ i „neuvěřitelné pohledy“ a velmi okrajově i „za tajemstvím světů“, je jeho struktura malinko rozdílná. Předně v porovnání s předchozími obsahuje poněkud více textu trochu na úkor obrázků všech možných rekvizit a drobností. O průřezy vozidly a plavidly se opět postaral kreslíř Kemp Remillard a najdeme zde rozkreslených pět: Krennicův raketoplán, U-wing, tank TX-225 Occupier, nákladní raketoplán třídy Zeta a TIE Striker. Co kniha prakticky neobsahuje, jsou důkladně rozkreslená místa z filmu. Pouze Svaté město na měsíci Jedha je opatřeno popiskami označujícími, co kde najdeme. Zde je nepochybně prostor pro další knihu (či rozšíření stávající encyklopedie Planety, místa a bitvy?) a určitě nejsem sám, kdo by rád viděl detailně rozkreslený Vaderův hrad na Mustafaru, strukturu scarifské Citadely nebo základnu na planetě Eadu.

Co do nových světů je však téměř všem novým přírůstkům věnována dvoustrana a největší pokladnicí nových galaktických organizací i ras je nepřekvapivě měsíc Jedha. Tak jako předchozí referenční knihy od DK i Rogue One: Velký obrazový průvodce představuje mnoho informací o postavách a předmětech, které se ve filmu jen sotva mihly. Oproti minulým obrazovým slovníkům je zde sice více obrázků z filmu s popiskami než nových fotografií vzniklých speciálně pro knihu, ale zase je zde řada infoboxů věnovaných každé vedlejší postavě zvlášť. Svých speciálních dvojstránek se kromě hlavních postav překvapivě dočkají i třeba ne úplně výrazné postavy typu velitele stíhačů, generála Merricka nebo dvou ne-lidských členů týmu Rogue 1 jmény Pao a Bistan. Tak jako v případě trailerů tu máme i několik obrázků ze záběrů, které se ve vlastním filmu neobjevily (včetně mladšího Sawa Gerrery nebo nechvalně známé scény s Jyn a stíhačkou TIE).

Úroveň detailu v této encyklopedii je neuvěřitelně vysoká. Za speciální pozornost stojí celá dvojstrana věnovaná Jyniným hračkám z jejího dětství na planetě Lah’mu, které se ve filmu sotva mihly a které odkazují na všechna možná zvířata, či stroje z jiných příběhů ságy Star Wars (byť některé z hraček jsou zřejmě koncipovány spíše jako zábavný „easter egg“, než aby si s nimi Jyn kanonicky opravdu hrála). Pro dlouholeté hardcore fanoušky a faktografické maniaky, jako jsem já, je zde spousta pojmů odkazujících na dnes již nekanonické zdroje Legends, z nichž si ovšem nový kánon přebírá čím dál více reálií. Máme tu dokonce i řadu názvů firem a planet, které mají původ ve stařičkých stolních RPG hrách od West End Games, v nichž se Pablo Hidalgo očividně vyžívá. Jen pro ilustraci, jak takové propojování ságy může vypadat, uvedu např. kapitána Cassiana Andora, který má ve svých krycích jménech kromě jiného uvedeno i jméno „Aach“ (jehož identita je pro fanoušky záhadou už od povídky Darkknelská epizoda z roku 1999) a „Fulcrum“ (pokud sledujete seriál Povstalci, netřeba říkat více).

To však neznamená, že byste se čtením této encyklopedie moc naspoilerovali ohledně největších překvapení filmu, pokud jste ho třeba ještě neviděli (v tom případě ovšem nechápu, proč byste si knihu kupovali). S ohledem na datum vydání knihy souběžně s filmem je to možná částečně pochopitelné (přece jen efekt prvního zhlédnutí je u Star Wars tradičně k nezaplacení), ale i tak by mě zajímalo více detailů o Tarkinovi, princezně Leie, její lodi Tantive IV toho času podstupující opravy na moncalamarianském křižníku Profundity, nebo přesně kteří piloti zahynuli v bitvě o Scarif. Kvůli těmto detailům bych si na encyklopedii klidně počkal třeba i o měsíc déle.

Výtka také směřuje k českému překladu, na němž je opět vidět horká jehla a který kromě několika podivností v samotné interpretaci textu obsahuje i nesrovnalosti se správnějším terminologickým územ ze sesterského nakladatelství Egmont (u nových termínů se to vzhledem k úskalím přípravy v utajení dá pochopit, avšak u stávajících termínů nikoli) a dokonce i nekonzistence v rámci jednotlivých částí knihy. Úroveň a četnost prohřešků sice nedosahuje třeba již zmíněných Planet, míst a bitev, ale i tak to u takovéto luxusní (a celkem drahé) publikace zamrzí.

Vzato kolem a kolem je Star Wars Rogue One: Velký obrazový průvodce doposud jeden z nejlepších obrazových slovníků a vůbec by mi nevadilo, kdyby u této formy zůstalo i pro další filmy (samo sebou ještě navíc s podrobně rozkreslenými lokacemi, které mi zde celkem citelně chybí). Díky množství detailů, které může pro někoho být až odstrašující, strávíte u knihy řadu hodin a vaše příští sledování filmu Rogue One (např. na Blu-ray a DVD) bude nesrovnatelně bohatší. Všem fanouškům tohoto filmu i obecně Star Wars velice doporučuji.

Komentáře