CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars: Rok za rokem – Obrazová kronika

22. 06. 2017 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Fenomén Star Wars je již čtyřicet let pevnou součástí života na této planetě. O tom, jak se postupně vyvíjel od fáze prvotních nápadů a inspirací George Lucase až po nové filmy ze sequelové trilogie a série Anthology, vypráví nová obsáhlá kniha Star Wars: Rok za rokem – Obrazová kronika (Star Wars Year By Year: A Visual History), která právě vychází v češtině od nakladatelství Egmont. (Pro úplnou transparentnost uvádím, že ač jsem byl jedním z trojice překladatelů této knihy, názory vyřčené v tomto článku jsou pouze mé vlastní.)

d6ca39822034e94dd196d5ddb9af7c9b.jpg

Encyklopedie Rok za rokem vlastně není zcela nová kniha. Její první vydání v originále od nakladatelství DK vyšlo již v roce 2010 a druhé aktualizované vyšlo v roce 2012. Kniha, která právě vychází v češtině je lokalizovaná z loňského třetího vydání, které je oproti druhému rozšířeno o nějakých čtyřicet stran na úctyhodných 368 stran plných textu a bohatého obrazového doprovodu. Třetí vydání má také zcela novou obálku, která může (možná trochu nešťastně) poukazovat na sepětí s Epizodou VII – Síla se probouzí. To by však byl chybný předpoklad, protože kniha je zaměřena na Star Wars obecně.   

Kniha je rozčleněna do šesti kapitol s názvy Život před Star Wars, Původní trilogie, Mezi trilogiemi, Prequelová trilogie, Klonové války a dál a Nová éra. Informace jsou uspořádány chronologicky po jednotlivých letech, měsících a často i dnech. To, co je na této knize nejvíce fascinující, je právě všudypřítomný kontext. Dozvídáme se zde totiž nejen hlavní události týkající se fenoménu Star Wars přímo, ale také významné popkulturní, technologické i politické dějinné události. Více než o encyklopedii zaměřenou na Hvězdné války jde s trochou nadsázky téměř o regulérní učebnici moderních dějin.

Budete si zde moct přečíst o konceptuálních kresbách Ralpha McQuarrieho, průběhu natáčení filmů, hercích, rekvizitách, tržbách z kin a z domácího videa, o merchandisingu, hudbě, animovaných seriálech, románech, komiksech, hrách, produktech LEGO a všemožných odkazech na Hvězdné války v různých popkulturních dílech. Obrazový doprovod obsahuje takové materiály jako náčrtky, fotografie ze zákulisí, obrázky produktů a plakáty. Lze jen uronit slzičku nad tím, že se do českého vydání nedostaly dvě velké nádherné kresby/konceptuální malby od Douga Chianga a Erika Tiemense společně Iainem McCaigem. České vydání na rozdíl od originálu nemá přebal a motiv Kyla Rena na přední straně/Dartha Vadera na zadní straně z přebalu je tedy přímo na laminovaném potahu. To je dle mého názoru pouze dobře, protože ani originální obálka (Ahsoka Tano, "retro" Vader a Rey) příliš nevyzdvihuje zaměření na historii. Na každý pád nejde o knihu, kterou můžete přečíst na jeden zátah, protože obsahu je jednoduše příliš mnoho.

Takto rozsáhlé dílo se pochopitelně nemohlo obejít bez chyb. Originál knihy tak obsahuje množství typografických podivností i faktických nepřesností. Zde je třeba vyzvednout obrovské úsilí celého redakčního týmu (možná trochu neskromně, ale je to nutné ;-) ). Ten se postaral nejen o plnou lokalizaci včetně doplnění některých významných dat týkajících se dění v Česku, ale také o opravení zmíněných faktických chyb. Lze tedy bez velké nadsázky tvrdit, že české vydání je v mnoha směrech lepší, než originál.

Celkově jde o knihu, kterou lze směle doporučit každému fanouškovi Star Wars s libovolnou úrovní znalostí reálií, protože si v ní každý najde to, co ho zajímá, a kromě toho je skvělým způsobem, jak si zábavnou formou rozšířit svůj všeobecný přehled. Star Wars: Rok za rokem je naprosto základní kniha, která by v žádném případě neměla chybět ve vaší knihovně. Doporučujeme! 

Komentáře