CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars: Síla se probouzí – Neuvěřitelné pohledy

12. 04. 2016 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Každý nový film ze ságy Star Wars s sebou vždy přinese úžasnou nálož nových postav, biologických druhů, míst a hlavně technologie - specificky vozidel a plavidel. Zpravidla prvními publikacemi po vydání filmu, které nám na tyto nové informace dovolí pohlédnout, jsou encyklopedie od vydavatelství DK Publishing, které vždy v úzké spolupráci s Lucasfilmem zpracuje vše do známých obrazových slovníků. Někdy je však obsahu tolik, že jej sám obrazový slovník nemůže pojmout a u DK přicházejí na řadu specializované publikace věnované místům nebo vozidlům a plavidlům. A právě vozidla a plavidla z Epizody VII – Síla se probouzí se dočkala své encyklopedie nazvané již tradičně Neuvěřitelné pohledy (v originále Incredible Cross-Sections). Této knihy jsme se rovněž dočkali v češtině díky nakladatelství Egmont.

Český název asi na první pohled neříká, co od knihy čekat, ale původní výraz „cross-sections", tj. „průřezy" už ano. A skutečně, tato velkoformátová encyklopedie obsahuje 12 velkých celobarevných ilustrací od kreslíře Kempa Remillarda. Nejzajímavější lodě z filmu Síla se probouzí jsou seřazeny zhruba ve sledu jejich prvního objevení na plátně. Zhruba píšu proto, že hvězdný destruktor Finalizer není první, ale až čtvrtý. Zde ovšem mohlo být důvodem to, že Finalizer se rozprostírá na čtyřech stránkách, které se musejí dát rozložit. Rovněž Poeova stíhačka X-wing, která je druhá by měla být ve své modro-bílé verzi, zničené na Jakku, ale to je pochopitelně úplná drobnost, která na kvalitách knihy nic nemění. Kromě toho nalezneme v encyklopedii transportér stormtrooperů, které je dopravily na Jakku, „netopýří" raketoplán Kyla Rena, spídr mladé pouštní sběračky Rey, stíhačka TIE a speciální varianta TIE Fighter SF, kvadroplán, loď Millennium Falcon, Hanův frachťák Eravana, transportér Odboje a konečně sněžný spídr Prvního řádu, který můžete vidět v akci ve vystřižené scéně na Blu-ray.

Příjemné je, že podobně jako Obrazový slovník k filmu Síla se probouzí pamatuje tato kniha i na nové fanoušky Star Wars a úvod obsahuje pěkný přehled základních technologií jako hyperpohon, štíty nebo energetické zbraně. Dlouholetým fanouškům by se naopak mohlo zdát, že kniha nemusí poskytovat dostatečnou přidanou hodnotu, protože obsahuje průřezy dobře známými loděmi jako Millennium Falcon, TIE Figter nebo X-wing, ale opak je pravdou. Za 30 let, které uplynuly od Návratu Jediů se také tyto lodě podstatně změnily. Dokonce i Millennium Falcon má celou řadu úprav jak od Hana, tak i od pozdějších majitelů. V závěru knihy je dvoustrana vzájemného srovnání velikostí lodí od obrovského Finalizeru dlouhého 3000 metrů až po ani ne čtyřmetrový Reyin spídr.

Kromě toho tu nalezneme celou řadu zajímavostí důležitých, milých i skrytých. Důležitá zajímavost je třeba fakt, že Rey mohla na svém spídru létat i vysoko po obloze, což jí poskytlo kromě jejích počítačových simulátorů potřebnou průpravu. Milou zajímavostí je to, že kuchyňku na Millennium Falconu dal Han Leie jako svatební dar (potvrzující, že skutečně byli manželé). A skutečným „easter eggem" je pak číslo jednoho z nákladového modulu na Hanově lodi Eravana, které je totožné s inventárním číslem Archy úmluvy ve vládním skladišti v Indianovi Jonesovi. Kromě ilustrací je v knize samozřejmě i celá řada kvalitních fotografií, přičemž některé zvláště epické roztažené na dvě strany jsou použity jako oddělovače částí knihy. Pouze škoda, že ani tato publikace se neobešla bez pár drobných chyb pramenících z uspěchané tvorby před premiérou filmu Síla se probouzí. Chyby se týkají hlavně Finalizeru, který je nově zařazen jako „bitevní křižník" a jeho kanonický počet zbraní je oproti zde uvedeným 3000 zhruba poloviční.

Celkově vzato je tato publikace od autorské dvojice Jason Fry – Kemp Remillard výborným přírůstkem do knihovny každého fanouška, kterému není technika ve Star Wars úplně lhostejná a i malinko vyšší investice do nákupu se vyplatí. V kombinaci Obrazovým slovníkem k Epizodě VII pak jde o solidní základnu informací o novém filmu, která pomáhá se začleněním nových reálií do stávajícího a nekonečně rozmanitého vesmíru Star Wars.

Komentáře