CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars: Síla se probouzí - Obrazový slovník

15. 01. 2016 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Jako všechny dosavadní filmy a seriály Star Wars se i film Síla se probouzí dočkal své oficiální encyklopedie pokrývající v úžasných detailech všechny možné aspekty, která jsou schopné dát danému dílu větší hloubku a také to s úspěchem činí.

Star Wars: Síla se probouzí Obrazový slovník je krásná osmdesátistránková kniha, pokrývající svým záběrem postavy, scény i rekvizity. Jejím autorem je Pablo Hidalgo, člen týmu Lucasfilm Story Group, který se po odchodu George Lucase stará o veškerou kontinuitu filmy počínaje a knihami konče. Pokud se týče dopravních prostředků, tak ty jsou zde sice zahrnuty také, ovšem daleko detailněji jsou zpracovány v druhé knize, Star Wars: The Force Awakens Incredible Cross-Sections (bohužel nevyšla v češtině).

Stránky obrazového slovníku jsou sestaveny podle podobného vzoru jaký DK u Star Wars encyklopedií používá již od roku 1998, tedy jakási infografika. Každý hlavní předmět, kterého se dvojstrana týká, má na sobě množství popisek. Takto se v pořadí přibližně odpovídajícímu prvnímu objevení ve filmu můžete více dozvědět o postavách jako BB-8, Poe Dameron, Finn, Rey, Kylo Ren, Han Solo, Chewbacca a mnohých dalších, stejně jako o různých druzích vojáků Prvního řádu. Pokud byste se chtěli podrobněji podívat na Luka Skywalkera, nebo nejvyššího vůdce Snokea, pak máte smůlu, protože o těchto postavách je v knize řečeno pouze naprosté minimum (o obrázcích ani nemluvě).

Ač je tedy kniha na informace poměrně bohatá, o tom, jak film dopadne, případně ty největší spoilery se z ní prostě nedozvíte. Tato míra opatrnosti je poměrně překvapivá s ohledem na to, že kniha byla velmi striktně držena pod pokličkou a uvolněna až po premiéře (resp. v den americké premiéry).

Každopádně celkově jde o moc hezkou knihu odhalující mnoho detailů o politické situaci v galaxii, o klíčových postavách jako je Kylo Ren, jehož čtyři stránky obsahují i takové věci jako je výslechové vybavení, jeho helma (i ta Vaderova), nebo detailní průřez jeho unikátním světelným mečem. Zde přesně pochopíme, co je zač ta „podivná" záštita a proč tam vůbec doopravdy je. Fanoušci Rey se důkladně podívají na její výbavu pro přežití v pouštích na Jakku, bohužel se však příliš detailně nedozví, proč je tak dobrá mechanička, pilotka a bojovnice. Stejně tak Finn dostane slušný prostor i jako stormtrooper FN-2187, bohužel slovník nepovídá mnoho o tom, proč je ve filmu schopen se celkem solidně udržet v souboji na světelné meče. Tyto věci o Rey a Finnovi se dočtete jinde, jmenovitě v knize Before the Awakening.

Jinak v poslední době velmi s povděkem kvituji různé narážky na reálie z období Staré republiky, ač pro vlastní film nemají přímý význam. Jsou i v této knize. Jednu narážku ukrývá mapa galaxie (mimochodem první v novém kánonu) a další pak text k Renově meči Za zmínku rovněž stojí přehled jednotek Odboje a také zastoupení Nové republiky v čele s kancléřem Laneverem Villechamem, o nichž je rozhodně pěkné se dovědět více bez ohledu na to, že se ve filmu objeví pouze na několik sekund.

Lokalizace do češtiny tentokrát u Egmontu dopadla velice dobře. Lze velmi ocenit zejména to, že terminologie byla tentokrát koordinována přímo s překladatelem filmu. Ač tedy některá překladatelská řešení ve filmu nejsou úplně nejšťastnější (základna Hvězdovrah), je pěkné, že je to pokud možno sjednocené. Texty jsou také v pořádku, narazil jsem pouze na dva minoritní překlepy a jeden omyl v překladu, kdy je rodič jisté postavy zmíněn jako otec, ačkoli se musí jednat o matku. To však vědí pouze ti, kteří četli román Aftermath.

Vzato kolem a kolem je nový Obrazový slovník výjimečná kniha, jejíž koupi bych doporučil naprosto každému, kdo viděl novou epizodu Síla se probouzí, protože kniha je schopná poskytnout tomuto na faktografické informace celkem skoupému filmu potřebné pozadí a umožní lepší docenění toho obrovského kusu práce, které produkční tým do celého projektu dal.

Komentáře