CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars vycházejí digitálně

07. 04. 2015 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Výborným způsobem, jak se připravit na premiéru sedmé epizody Star Wars je zhlédnout popořadě všech šest stávajících dílů ságy. Ač se to zdá neuvěřitelné, Star Wars doposud nebyly vydány digitálně. To se změní v pátek, kdy bude všech šest dosavadních epizod vydáno ve vysokém i nízkém rozlišení na vybraných digitálních „videotékách“, k nimž patří iTunes, Google Play, VUDU, Amazon, Xbox Video, PlayStation Store či Verizon Fios. Disney se očividně dohodl na právech s 20th Century Fox, byť není úplně vše růžové, jak vidno na portálu Disney Movies Anywhere, který prozatím z právních důvodů nenabízí Epizodu IV.     

Za zhruba 90 dolarů nás kromě samotných filmů v aktuální verzi z vydání na Blu-ray (2011) však v závislosti na konkrétním prodejci čekají i další věci. Lucasfilm se toto vydání rozhodl pojmout jako další velkou edici Star Wars, u jejíž příležitosti nás čeká hned několik dosud neviděných bonusových materiálů. Ke každé epizodě budou připojeny dva video bloky nazvané Discoveries from Inside a Conversations, které se zaměří na rozhovory s důležitými tvůrci napříč celou ságou. Kromě toho bude přítomen výběr ze známých dokumentů, filmů o filmu a vystřižených scén, které se objevily u vydání na DVD a na Blu-ray.

Můžeme se tak těšit třeba na povídání Douga Chianga, Rogera Christiana a Joea Johnstona o některých aspektech návrhů designu a spolupráci s Georgem Lucasem. Zvukaři Ben Burtt a Matthew Wood zase proberou tvorbu slavných zvukových efektů. Jonathan Rinzler a Pablo Hidalgo nám přiblíží překvapivé jiné verze dnes ikonických příběhů. Stejně tak se dočkáme dokumentů o kostýmech, zvláštních efektech a rovněž dnes již velmi vzácných rozhovorů s herci a tvůrci Epizody IV (zvláště Carrie Fisher a Harrison Ford). Kompletní výčet a popis nových bonusů přinesl server Collider.com.

Speciálně u vystřižených scén je s podivem, že nezahrnuli všechny, i přesto, že zde není omezení kapacitou disku, jako tomu bylo v případě chybějících vystřižených scén z DVD na Blu-ray. V zásadě lze říci, že byly vybrány ty nejzajímavější, i když praví Star Wars nadšenci si na svou vysněnou ultimátní a všeobsahující edici musejí ještě nějakou dobu počkat.

Pro našince je zde však ještě jeden důležitý aspekt a tím je česká lokalizace, která se dle očekávání neobjevila všude (zatím pouze iTunes). Vás, kteří globální služby digitálních videoték znáte, to asi nepřekvapí, ale je nutné upozornit na to, že to je trvalý problém, který se zdaleka netýká jen této edice Star Wars. Maximálně jsou tedy většinou pro angličtinou ne zcela vládnoucí diváky k dispozici anglické titulky (a u .

(Článek vyšel rovněž na portálu Filmserver.cz.) 

Komentáře