CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars: Vzestup Skywalkera – Obrazový slovník

06. 01. 2020 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Fenomén Star Wars velkému počtu lidí (mě nevyjímaje) učaroval zejména obrovskou propracovaností a realističností celého fiktivního světa, kdy má (téměř) všechno na plátně atributy světa reálného. Právě o těchto aspektech filmů a seriálů tradičně pojednávají v úžasných detailech tzv. obrazové slovníky od nakladatelství DK a nezřídka dávají danému dílu větší hloubku, než toho může dosáhnout film prostřednictvím standardních vyprávěcích postupů. Tyto legendární encyklopedie dokonce zcela nenahradí  ani knižní přepisy, které se zase potýkají s omezenou názorností. Navzdory velkému formátu a celo- (a často i pestro-) barevným ilustracím však knihy nejsou primárně určeny pro děti, protože obsah je často velmi technický a pro mladší děti obecně těžko stravitelný. Knihy jsou tedy určeny pro všechny, které baví poznávat jména a osudy postav, funkci různých zařízení, názvy zvířat a v neposlední řadě zařazení do kontextu galaktických dějin či spojitosti s jinými příběhy v rámci světa Star Wars.   

0059422709_star_wars_vzestup_skywalkera_cz_v.jpg   

Tak jako všechny předchozí snímky se tedy i Epizoda IX – Vzestup Skywalkera dočkala tradiční hutné encyklopedie, která představí většinu reálií, postav a předmětů z filmu. Tentokrát však jde vpravdě „plnotučnou verzi“. Po vzoru encyklopedie k filmu Rogue One v sobě tato encyklopedie navíc kromě detailních průřezů strojů obsahuje i rozsáhlý pohled a vysvětlení reálií sequelové trilogie a její zasazení do kontextu širší ságy Star Wars s mnoha překvapivými odhaleními. I rozsah 200 stran je totožný se zmíněnou publikací a autorem knihy je rovněž Pablo Hidalgo, jeden ze členů týmu Lucasfilm Story Group, jenž se stará o to, aby všechny aspekty kontinuity nového kánonu „seděly“ dohromady.  

Kniha začíná předmluvou Chrise Terria, který byl společně s J. J. Abramsem autorem scénáře nového filmu. Jako ve všech nových obrazových slovnících je i zde mapa galaxie s přehledem hlavních frakcí a planet a velká časová osa hlavních událostí v galaxii souvisejících s Vzestupem Skywalkera. Časová osa je podobně jako v Solovi opět vztáhnutá k nějaké události mimo bitvy o Yavin (tedy Epizody IV), jmenovitě k incidentu se základnou Hvězdovrah (tedy Epizodě VII). Události filmu Vzestup Skywalkera jsou tedy jeden rok po tomto incidentu. Osobně mi to asi nevadí, protože všechny události lze jednoduše přepočítat, ale je zase pravda, že jsem z těchto nových „letopočtů“ nikdy nebyl ani úplně nadšený.

Zbývající část knihy je rozdělena do devíti tematických kapitol včetně kapitoly o natáčení. O průřezy vozidly a plavidly se opět postaral kreslíř Kemp Remillard a najdeme zde rozkreslených pět (což je stejný počet jako v obrazovém slovníku k Rogue One): stíhačka Y-wing, pasaanský pásák, pásový spídr Prvního řádu, pasaanský skimmer a konečně vesmírná loď Bestoon Legacy. Je možná škoda, že k průřezům nepatří více vesmírných plavidel, a to nejen třeba ve filmu sotva postřehnutelných TIE Daggerů, ale hlavně (staro)nových sithských hvězdných destruktorů třídy Xyston. Osobně bych rád porovnal třeba nový TIE Whisper Kyla Rena (případně srovnání s jeho předchozím TIE silencerem) nebo si prohlédl interiér Night Buzzard Renovských rytířů. Žel, nemohu mít asi všechno.

Jedinečnost tohoto slovníku tkví v tom, že slouží jako jakási rekapitulace dosavadního děje, čili kniha zčásti nahrazuje předchozí slovníky k Epizodám VII a VIII a každopádně hodně doplňuje klíčové body, které v nich (třeba kvůli spoilerům v době premiéry) nemohly zaznít (například jakou schopnost Síly to Luke použil v bitvě o Crait). A samozřejmě tuny a tuny informací o věcech které jsme viděli na plátně, ale nikdy nezaznělo, že to je ono. Kupříkladu planeta Mustafar na začátku filmu (a důvod, proč vypadá jinak), či popsané jednotlivé starobylé knihu řádu Jedi (což mi popravdě velmi chybělo už v obrazovém slovníku k Epizodě VIII), popis všech Renovských rytířů s jejich jmény, podrobné informace o zabijákovi Ochim z Bestoonu, které ho zasazují do reálií z románů (které však u nás nevyšly), nebo celý kult Věčného Sithu na planetě Exegol. Prostě sečtělí fanoušci tu budou mít vyložené žně. Bohužel, a to je asi největším nedostatkem této knihy, je naprostá absence informací o císaři Palpatinovi ve vztahu k tomuto filmu, pokud tedy doufáte, že se dozvíte okolnosti císařova zmrtvýchvstání či podrobnosti o jeho synovi, doufáte marně. Na druhou stranu si dovedu představit, že si tohle Lucasfilm schovává do jiného příběhu a nechce to jen tak napsat do encyklopedie, což asi chápu. Stejně tak platí, že se přečtením této knihy příliš nenaspoilerujete, ač to možná zní vzhledem k objemu informací nepravděpodobně.       

O české lokalizaci bych se vzhledem ke svému zapojení nerad vyjadřoval, ale jen můžu podotknout, že podobně jako u předchozích dvou slovníků se zde opět povedlo to, že překlad knihy plně koresponduje s překladem filmu, což, ruku na srdce, nebylo vždy úplně běžné a při naprosto rozdílně probíhajících procesech lokalizace a při vysokém utajení je téměř zázrak, že se něco takového podařilo a chtěl bych tímto za nekonečnou ochotu a trpělivost poděkovat všem zúčastněným v obou projektech, jmenovitě z nakladatelství Egmont a ze Studia Virtual.     

Vzato kolem a kolem se tahle kniha rozhodně povedla. Jde opět o jeden z nejlepších obrazových slovníků, které kdy vyšly. Přitom úplně nezáleží, zda máte načtené všechny dosavadní slovníky nebo zda je to vaše první publikace tohoto typu. Kniha Star Wars: Vzestup Skywalkera – Obrazový slovník podle mě stojí za koupi i zcela samostatně. 

Komentáře