CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars: Vzestup Skywalkera – rozbor posledního traileru

22. 10. 2019 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Dnes byl v brzkých ranních hodinách uvolněn hlavní trailer na Epizodu IX: Vzestup Skywalkera. A protože jde o trailer na poslední epizodu v sáze Skywalkerů, podíváme se, co nám vlastně chce sdělit. V globálu z něj samozřejmě cítíme to, co už z upoutávky představené na D23, tedy poselství, že film má uzavřít nejen tuto sequelovou, či chcete-li třetí trilogii, ale také celý příběh o třech trilogiích. Společným jmenovatelem těchto snah je pak osoba Palpatina alias sithského lorda Dartha Sidiouse.

Nejprve vidíme Rey trénovat na jisté lesní planetě se cvičnými cíli. Do toho se ozývá hlas Finna, který říká, že je to instinkt, pocit a že je k sobě svedla Síla. Reyin skok se pak prolne do záběru jiného skoku, pravděpodobně v troskách druhé Hvězdy smrti. Pak vidíme Finna pravděpodobně na pouštní planetě Pasaana. Dále tu máme pohled na velitelství Odboje, který se za dobu od Epizody VIII povážlivě rozrostl, stále však zřejmě nejde o sílu, která by se mohla „bezpečně“ postavit Prvnímu řádu. V záběru také vidíme Mon Calamariana, o kterém díky komiksu Allegiance víme, že se jedná o Aftaba Ackbara, syna zesnulého admirála Giala Ackbara. Poe Dameron pak slovy „Nejsme sami“ a to, že dobří lidé budou bojovat, když je povedou, zjevně odkazuje na marné snahy přivolat spojence před bitvou o Crait v Epizodě VIII.

capture_10222019_094221.jpg

Vidíme rovněž Rose Tico a za ní poručici Connix (Billie Lourd, dcera Carrie Fisher) a postavu, kterou hraje Dominic Monaghan. V dalších záběrech vidíme oranžový X-wing a pozor, corellianskou korvetu, která je pravděpodobně Tantive IV, kterou všichni známe z úvodu Epizody IV. Některé encyklopedické zdroje sice uváděly, že ji Impérium sešrotovalo, ale ve Star Wars jsou vždy důležitější příběhy samotné. V dalších záběrech od vraku Hvězdy smrti vidíme Rey a její voice over prohlásí, že jí všichni říkají, jak ji znají, ale že ve skutečnosti ji nezná nikdo. Kylo Ren pak vystoupí z mlhy a jeho hlas odpoví, že on ji zná. Otázky na původ Rey se táhly celým dosavadním příběhem a ani prozrazení původu Kylem v Epizodě VIII nedává pocit, že je tato otázka již uzavřena.

capture_10222019_094724.jpg

Dále vidíme podivný ledovcový útvar, na které je vybudována jakási osada a k níž letí stíhačky TIE. Dále se ke slovu dostává sám císař Palpatine, který tvrdí, že dlouho čekal a spojenectví někomu přivodí zkázu. Při tom vidíme trůn, který je zjevnou inspirací návrhu Ralpha McQuarrieho, který původně vznikl pro Epizodu VI. Poté vidíme hvězdný destruktor, který proráží ledovou plochu. Kontext je zatím neznámý. Dále na pořadu je záběr, o kterém se mluví zdaleka nejvíce. Obrovská flotila nejrůznějších lodí, které se objevily v nejrůznějších příbězích Star Wars. Pokud máte oblíbenou loď, zde ji velmi pravděpodobně najdete. Moncalamarianské křižníky, U-wingy, staré křižníky třídy Consular, korvety Hammerhead a další. Fanoušci také zcela neomylně poznali loď typu VCX-100, což je ústřední plavidlo seriálu Star Wars: Povstalci jménem Stín (v originále Ghost). To, zda se opravdu jedná o Stín, není potvrzeno. Loď se mihla ve filmu Rogue One a typ byl zmíněn i ve filmu Solo.

capture_10222019_094921.jpg

Posléze vidíme celou skupinu hrdinů v kokpitu Millennium Falconu. Tento záběr je výborný už jen z toho důvodu, že jsme se takhle dohromady s našimi hrdiny dosud nesetkali. Další záběr na souboj v troskách Hvězdy smrti a pak nějaké vybuchující těleso před přídí hvězdného destruktoru. Může jít o nějakou superzbraň? Následuje rozšíření záběru, kdy C-3PO podstoupí nějakou úpravu (nejspíš paměti) z rukou roztomilého droidaře Babua Frika, následkem níž se mu fotoreceptory zbarví do červena. Dialog s Poem dává tušit, že se droid procedury bojí a zároveň nám připomíná, že naše přátele (tedy ústřední protagonisty) vidíme naposledy.  Ve stejném záběru vidíme novou postavu pašeračky koření jménem Zorii Bliss, o které víme, že má společnou minulost Poem. Následují záběry na objímající se Leiu s Rey, které jsme už viděli. Je vidět, že záběrů s Leiou není tak mnoho, aby jimi mohli plýtvat, což je zcela pochopitelné. Po záběrech z pouštní honičky na Pasaaně slyšíme hlas Luka Skywalkera nabádat Rey, že bojovat se strachem je údělem Jediů, a tedy i jejím údělem.

capture_10222019_095250.jpg

Je velmi potěšující vidět, že nás konečně čeká opravdu masivní vesmírná bitva. Nová postava Jannah zase vede útok na koním podobným orbakům a později vidíme, že jedou po hvězdném destruktoru. Dále vidíme Rey a Kyla Rena a slyšíme Finna volat na Rey. A další záběr, kde Kylo a Rey společně ničí podstavec s přilbou Dartha Vadera, přičemž Rey má v ruce kromě světelného meče i jistou dýku.  

capture_10222019_100007.jpg

Před koncem vidíme Rey, která zřejmě stojí před císařem. Ten je nejspíš napojený na nějakou konstrukci a je velmi dobře, že si tyto záběry tvůrci nechali až na hotový film. A na konec už jen Lukovo ujištění, že Síla bude někoho (že by Rey?) provázet. K čemuž hlas Leiy dodá, že navždy, což je přímá citace slavné věty Obi-Wana Kenobiho z Epizody IV. Celkově vzato, šlo o pěkný trailer, který doprovázen nádhernou hudbou pokoušel navodit emoce, spíš než aby nám moc vyzradil, což je podle mě naprosto v pořádku.

Film Star Wars: Vzestup Skywalkera má českou premiéru 19. prosince 2019.

Komentáře