CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

TÉMA – TOP 10 Star Wars komiksových legend

11. 03. 2015 Přidal Vlastimil Šprta komentářů

Už téměř rok nesou označení „Legendy“ (Legends), ale ani tato nálepka nic nemění na faktu, že se stále jedná o tituly, které utvářely vesmír Star Wars a rozhodně by neměly ujít pozornosti jakéhokoli fanouška příběhů z předaleké galaxie.

Pokud stále vnitřně pochybujete, zda některé tituly stojí za pozornost, nechejte se inspirovat následujícími přehledy 10 nejoblíbenějších Star Wars komiksových příběhů od těch nejpovolanějších.

 

Star Wars Infinities: A New Hope (2001)

Mé první nezapomenutelné setkání s příběhy, které se ve Star Wars nikdy nestaly. Rovnou se přiznám, že zprvu mne nejvíce lákala samotná mainstreamová vizuální stránka. Později se ale dostavilo čiré nadšení z alternativního světa Star Wars, který se čtenáři vyvíjí přímo pod rukama.

A ruku na srdce, kdo by sám nechtěl vidět to, co se začne odehrávat ihned poté, co Luke Skywalker svými torpédy nezničí Hvězdu smrti.

Star Wars: Crimson Empire I (1997)

Možná to byl osud, možná to byla náhoda, ale na svůj první Star Wars komiks jen tak zapomenout nelze. V té době jsem si nedokázal vůbec představit, že by mne vůbec mohl oslovit příběh, ve kterém se nevyskytuje žádná z hlavních filmových postav. Ale opak se stal pravdou.

I přestože jsem nemohl ocenit všechny odkazy, plně jsem propadnul příběhu o bývalém císařově gardistovi, který se ne vlastní vinou dostane do boje o osud galaxie.

Star Wars: Dark Empire I  (1991) 

Pro mnohé fanoušky to byl Timothy Zahn a jeho Thrawnova trilogie, která obnovila víru v nekonečný vesmír Star Wars. Pro mne tím pravým hrdinou byl ale právě Tom Veitch a jeho příběh o slavném návratu císaře Palpatina a neméně slavném pádu Luka Skywalkera. 

V mých očích jednoznačně kultovní Star Wars komiks, který, aniž by šel cestou mainstreamové kresby, mne dokázal před mnoha lety zaujmout a doposud nepustit.

Star Wars: Darth Vader and the Ghost Prison (2012)

Kdybych měl jedním slovem popsat, co ve mně vyvolávalo čtení tohoto příběhu, asi nejvýstižnější je „geniálnost“. Haden Blackman totiž po velkém období sucha přišel s něčím, co zvedlo ze židlí nejednoho Star Wars komiksového fanouška. A to v dobrém slova smyslu. 

Dokázal vytvořit napínavý příběh plný nečekaných zvratů, nenásilně jej propojit s minulostí a hříchy Anakina Skywalkera a jako třešničku na dortu splatil cizí dluh v podobě objasnění motivací a původu jedné z důležitých Star Wars postav. A o tom prostě to expandované universum je.

Star Wars: Empire: The Wrong Side of the War (2005)

Když jsem začal rekapitulovat svůj žebříček, právě u série Star Wars: Empire jsem zažil to nejtěžší rozhodování. Osobně bych si nedovolil celou sérii označit jako unikátní počin, ale přesto se tam objevuje více než jeden kvalitní příběh. 

Star Wars: Empire: The Wrong Side of the War u mne všechny ostatní příběhy poráží tím, že jsem tam zažil jedno velké vyústění předcházejících příběhů a jedno z největších odhalení, které dávám na úroveň tomu dobře známému „já jsem tvůj otec“.

Star Wars: Legacy: Fight Another Day (2009)

Samotnou unikátnost komiksové série Star Wars: Legacy určuje fakt, že v současné době neexistují žádné další příběhy, které popisují události odehrávající se 130 a více let poté, co Luke Skywalker zničil Hvězdu smrti. Ale to bohužel samo o sobě nestačí.

Mně osobně hlavní postavy nikterak k srdci nepřirostly a daleko více jsem se zajímal o osudy a vnitřní pochody těch postradatelnějších pěšáků. I proto mi asi nejvíce přirostl k srdci Imperiální rytíř Treis Sinde a jeho poutavý boj o životy obyvatel Mon Calamari.

Star Wars: Republic: The Battle fo Jabiim (2003)

Ještě než se na televizní obrazovky dostaly kreslené Star Wars: Clone Wars od Genndyho Tartakovského, a animované Star Wars: The Clone Wars od Davea Filoniho, tak se osud klonových válek odehrával hlavně v režii komiksových a knižních scénáristů. 

Bitva o Jabiim je nejenom surovou bitvou o planetu, o jeho bližní, a o vlastní ideály, ale hlavně se stává podstatným dílem skládačky přechodu Anakina Skywalkera na temnou stranu Síly.

Star Wars: Starfighter: Crossbones (2002)

Tato třídílná komiksová mini-série sama o sobě není nijak oslnivá, ale v širším kontextu se z ní stává nezbytný propojující článek. O co větší překvapení je, že nepropojuje další komiksové příběhy, ale konkrétně hry Star Wars: Starfighter a Star Wars: Jedi Starfighter. A co více… Jedna z nejlepších Star Wars herních postav teprve v tomto komiksu dostává možnost ze sebe dostat to opravdové maximum. Což se rozhodně počítá.

Další příkladná ukázka toho, proč mám opravdu rád vesmír Star Wars. Všechno je spolu propojeno a všechno dává větší smysl v širším kontextu.

Star Wars: Twilight (2001)

Star Wars: Twilight je precizní ukázkou skvěle zpracovaného příběhu Expanded Universe. Nejenom kvůli originální zápletce, novým postavám, ale hlavně kvůli tomu, že se z něj stal základní kámen dalších příběhů a z jeho odkazů se ve vesmíru Star Wars stále čerpá. 

Tento příběh byl pro mne druhé setkání s rytířem Jedi Quinlanen Vosem, které vedlo k dalším nezapomenutelným 5 rokům plných intrik, špiónů, soubojů, napětí a hledání svého právoplatného místa v galaxii. A na to se jen tak nezapomíná.

The Star Wars (2013)

V posledních letech se málokdy stalo, aby dal George Lucas svolení k těžení svých osobních původních materiálů k filmovým Star Wars. O co větší bylo mé překvapení, když svolil k (a taky částečně dohlížel na) přetváření svého úplně prvního nástřelu scénáře z roku 1974 právě do komiksové podoby.

Sám se přiznám, že jsem nějakou dobu otálel, než jsem se do The Star Wars tak zvaně „pustil“. O to víc mě uchvátilo, jak si ta původní koncepce scénáře je, i není, podobná s tím, co jsme viděli na filmovém plátně. V celkovém výsledku - co může být víc, než ty nejpůvodnější Star Wars od George Lucase?

 


 

Libor "Lord" Dorňák

Star Wars: Agent of the Empire: Hard Targets (2012)

Mise imperiálního agenta Crosse lemovaná řadou velkých jmen a VIP ze vzdálené galaxie. Příběh nepostrádá napětí a styl, od posvětí po nejvyšší politická patra, od zavřených dveří až po otevřené vzducholodě. Vlastně největším problémem tohoto skvělého příběhu je, že je to poněkud více James Bond, než Star Wars. Ale jako milovník obou fenoménů nedokážu takovému mixu odolat.

 

Star Wars: Dawn of the Jedi: Force Storm (2012) 

Příběh, který sahá až na počátek všeho. Galaxie, kde nejsou Jedi (nebo Sithové), ale Je'daii. K tomu Rakatané či planeta Tython. Řada odkazů na mé oblíbené Star Wars hry jen kořenily příběh, který si mohl dovolit rozlet. Desetitisíce let před filmovými epizodami či ostatními příběhy se pravidla teprve píší a Vzdálená galaxie, jak ji známe, teprve rodí. Pro mě má tento „starověk“ své jedinečné kouzlo. 

 

Star Wars: Darth Vader and the Ghost Prison (2012) 

Ukázkový příběh. Sám o sobě je napínavý a plný zvratů. Ale navíc je skvěle napojen na celý rozmanitý vesmír vzdálené galaxie. A vrcholem všeho je, že nám dá nahlédnout pod pokličku událostí, které doprovázely zrod Impéria. Poznáváme výborné charaktery, jejich rozličné cíle, vše působivě rámováno zajímavými místy.

 

Star Wars: Devaronian Version (2002) (později součást Star Wars: Republic

Sám o sobě příběh nezajímavý, vyprávěný charismatickým malým kriminálníkem, jaké najdeme snad jen ve Staré republice. A co jej povyšuje nad ostatní? Pašerák svým nezaměnitelným způsobem převyprávěl, s patřičnou dávkou frajerství, příběh jednoho z konfliktů, které předcházely dobám Epizody I, konfliktu, který je seriózně podán ve vynikající sérii Acts of War. Palec nahoru za nápaditost a vtip.

 

Star Wars: Empire: What Sin Loyalty (2003) 

Skvělá série. Tento díl je prostým příběhem vojáka, jednoho z milionů stormtrooperů. A není to příběh nějak epický, otřásající galaxií. Je to obyčejný příběh, obyčejného vojáka, krásné připomenutí, že osudy vzdálené galaxie sice hýbou velcí hrdinové, ale jsou to zcela anonymní pěšáci, jejichž osud se mění. Krásně je nám připomenuto na které straně stojíme v okamžiku, kdy vidíme jednu z legendárních scén. Ale z opačné strany. What Sin Loyalty je jen jeden sešit velké a skvělé série s příběhem jednoho člověka v báječné galaxii.

Star Wars: Knights of the Old Republic: Vindication (2008) 

Jaký lepší příběh z vynikající série vybrat, než ten, kde série skutečně epicky vrcholí a…odkud už to s ní jde jen z kopce. Knights of the Old Republic je série z doby, kterou mám ve Star Wars nejraději, představila nám barvitou galaxii, sbírku nejmalebnějších charakterů, které ve velkých Star Wars sériích najdeme, řádnou porci humoru, dechberoucí akci a vpravdě epický příběh. Decentní propojení se zcela mimořádnou herní sérií je třešničkou na dortu.

Star Wars: Legacy: Broken (2006) 

Legacy, série, která nikdy neztratila na úžasnosti. Vzdálená galaxie více než století po Epizodě VI prošla změnami. Zvykáme si na poměry, které jsou radikálně odlišné od všeho, co známe, přesto je uchována logika vzdálené galaxie a neschází ani decentní odkazy do dob, které známe. Broken je příběh na samém počátku série, proto stojí za zapamatování, na každé stránce se bez dechu seznamujeme s něčím novým, ponořujeme se do světa známého i odlišného.

Star Wars: Republic: Trackdown (2004) 

Malý příběh velké a skvělé série. Trackdown je nezapomenutelný jako nenápadný milník, a to z mnoha důvodů. Teprve s odstupem bylo zřejmé, že šlo o definitivní rozloučení s poměry Staré republiky a současně o mohutné nadechnutí před velkým a krvavým finále klonových válek. Symbolickým podtržením je návštěva planety Anzat s její melancholickou atmosférou.

 

Star Wars: Starfighter: Crossbones (2002) 

Star Wars to je pro mě, rozmanitý, živý a hravý vesmír. A v takovém prostě nesmí chybět piráti. Crossbones krásně odráží atmosféru Staré republiky. Příběh sám však nejvíce ocení především hráči dvojice skvělých her se stejným názvem – Starfighter

 

 

Star Wars: Vector (2008) 

Příběh se zajímavým konceptem – prolíná se čtyřmi velkými sériemi a klene se přes celá milénia. Od Knights of the Old Republic, přes vzestup Impéria, rebelii až po sérii Legacy. Myšlenka je to odvážná, ale zvládnutá bravurně. Dočkáme se nejednoho překvapení a věru zajímavého pohledu na Star Wars.

 


 

Pavel "Darth Paulus" Klimeš

Star Wars: Republic + Star Wars: Jedi (1998 – 2006) (linie s Quinlanem Vosem)

Segment pokračující komiksové série a několik one-shotů převážně z rukou Johna Ostrandera v hlavní roli s renegátským Jediem Quinlanem Vosem mě v době prequelů doslova znovu přikoval u Star Wars a všeho, co se v nich dělo. I když pokračování příběhu nebylo a asi ani už nikdy nebude dokončeno, sága o kiffarském mistru Jedi s amnézií a střídajícím strany jako ponožky je něco, co bez ohledu na kanoničnost těchto událostí patří k tomu nejlepšímu nejen z komiksů.   

Star Wars: Dark Empire I  (1991)

Klasika nejklasičtější. Komiks z pera Toma Veitche, k němuž jsem se dostal v relativně nízkém věku, od základu proměnil způsob, jakým jsem vnímal původní trilogii Star Wars. Ano, šlo ve své době o značně kontroverzní počin (např. zmrtvýchvstání dvou důležitých postav z filmů) a dodnes tak trochu nemohu Timothymu Zahnovi odpustit, že události nehodlal zohlednit ve své románové trilogii o Thrawnovi a proto musel být komiks posunut až za romány, kam se však příliš nehodil. Jinak jde o jeden ze základních kamenů tehdejšího expandovaného universa a současně se jedná i o umělecké dílo po stránce výtvarné (Cam Kennedy).

Star Wars: Empire + Star Wars: Rebellion (2002 – 2008) (linie s Janekem Sunberem)

Na rozdíl od pokračující série Republic byla série Empire o něco slabší a nad průměr pro mě vystupovalo jen několik příběhových úseků a linií. Jednou z nich je segment od Wellese Hartleyho o čestném imperiálním důstojníkovi jménem Janek Sunber, který se později střetne s povstaleckým hrdinou Lukem Skywalkerem. Rebellion je zde pochopitelně zmíněna jen kvůli prvnímu příběhovému úseku od Roba Williamse. Jinak za řeč nestojí.  

Star Wars: Knights of the Old Republic (2006 – 2010)

Série volně odvozená od stejnojmenných kultovních počítačových her, které zase pro změnu čerpaly námět z komiksové metasérie Tales of the Jedi. One-man show autora Johna Jacksona Millera sice ve druhé třetině trochu ztratila dech, ale šokujícím závěrem to beze zbytku dohnala. I přesto, že se série nakonec odklonila od příběhu her více, než jsem chtěl/předpokládal, musím uznat, že díky tomu funguje i sama o sobě a ne pouze jako tie-in ke hrám.   

Star Wars: Legacy (2006 – 2010)

Jakýsi následovník série Republic (také od Johna Ostrandera) si cestu do mého srdce hledal cestu paradoxně poměrně dlouho. Nové postavy a příběh dlouho po posledním románu byly sice zajímavé, ale já chtěl pokračování osudů Quinlana Vose a ne příhody feťáckého pravnuka Luka Skywalkera, Cadea. To se však po pár příběhových úsecích změnilo, i díky zahrnutí prvků ze série Republic i z románové řady Nový řád Jedi. Dnes Legacy vnímám jako naprostou klasiku a mohu ji všem stoprocentně doporučit (ani novější „pokračování“ není špatné).  

Star Wars: Crimson Empire (1997)

Po nemastném neslaném závěru druhého pokračování Dark Empire, Empire’s End jsem myslel, že linie vzkříšeného císaře už nemá co nabídnout (ani jsem o to nijak zvlášť nestál). O to víc mě zasáhl příběh Mikea Richardsona a Randyho Stradleyho o posledním pravověrném císařském gardistovi jménem Kir Kanos. I když v komiksu vystupují „známé“ postavy pouze sporadicky (a to ještě jako vzpomínky) má příběh dokonalou atmosféru a drajv. Pokračování s podtitulem Council of Blood bylo taktéž zdařilé, i když už ne tak kompaktní. To se však nedá říci o závěrečné části Empire Lost, která se utápí v průměrnosti. 

Star Wars: Darth Vader and the Ghost Prison (2012)

Komiks, o němž často tvrdím, že je opravdu posledním zábleskem čiré geniality starého expandovaného universa (tedy toho skutečně propojeného). Autorem tohoto božského (a velmi drsného) opusu je Haden Blackman, který na stránkách dokázal vykouzlit skutečně signifikantní příběh, který funguje jak sám o sobě, tak i v kombinaci s jinými kousky pro znalce. Konkrétně jsou zde značné vazby na oblíbený příběhový úsek Empire: Betrayal, který se mi do tohoto přehledu jen těsně nevešel.   

Star Wars: Darth Maul (2000)

Jeden z mozaiky příběhů tvořících širší pozadí k filmové Epizodě I si bere na mušku sithského učedníka Dartha Maula. Komiks od Rona Marze a Jan Duursemy vypráví o Maulově likvidaci zločinecké organizace Černé slunce a je komplementem románu Darth Maul: Lovec ze stínů, jenž na něj navazuje. Tato díla výrazně „vylepšují“ všeobecně (a dle mého názoru nespravedlivě) pranýřovanou filmovou Skrytou hrozbu

 

Star Wars: Jango Fett: Open Seasons (2002)

„Bible“ všech fanoušků Mandalorianů. Jak formou antologie čtyř příběhů od různých vypravěčů, tak i obsahem, který v sobě kombinuje prvky ze hry Bounty Hunter a kromě biografie Janga Fetta se zde dozvíme i řadu věcí o hraběti Dookuovi a komiks přinesl i jeden důležitý retcon ohledně Boby Fetta. Původně pouze doprovodný „tie-in“ materiál k filmové Epizodě II, který má však díky autoru Hadenu Blackmanovi značný přesah.

 

Star Wars: Vader’s Quest (1999)

Důležitý příběh o Vaderovi pátrajícím po identitě pilota, který zničil Hvězdu smrti, má pro mě jedinou vadu na kráse a to coloring Anguse McKieho na kresbě legendárního Davea Gibbonse (Watchmen), která mi k událostem a náladě komiksu příliš neseděla. Jinak jde ale o perfektní vysvětlení toho, jak se to má s Palpatinovou znalostí/neznalostí Lukovy identity a jeho psychologické hry s Vaderem, která byla naťuknuta ve filmové Epizodě V. 

Komentáře