CSWU
MENU
starwars
FB

The Force Awakens LEGO - První dojmy z nové série

23. 09. 2015 Přidal Jiří Budinský komentářů

Stejně jako jiní výrobci, i LEGO 4. září odhalilo svoji trochu do merchandisingového mlýna Epizody VII v podobě stavebnic zachycujících právě postavy a stroje z nejnovější filmové epizody Hvězdných válek. 

Celkově vzato máme dva spojující motivy všech představených stavebnic. Snaží se být „spoiler free”, takže stavebnic zatím není mnoho a všechny se točí okolo motivů známých už z traileru a potom především jsou poněkud předražené. Je třeba si přiznat, že ani běžné Star Wars LEGO stavebnice nejsou nejlevnější, ale nové modely jdou ještě dál a v průměru jsou dražší zhruba o 500 Kč při srovnatelné velikosti stavebnice. U některých nových modelů to možná není na první pohled patrné, ale pokud si srovnáte například X-wing Poa Damerona s předchozí stavebnicí X-wingu (z roku 2012), rozdíl v ceně je téměř 800 Kč. Na obranu Lega je třeba dodat, že nová iterace X-wingu obsahuje 717 kostiček oproti předchozím 560, nicméně tak jako tak dostáváte prakticky stejně velký model za cenu, která je skoro o 50 % vyšší.

Ekonomická výhodnost stranou, stejně víme, že se nové modely budou prodávat jako na běžícím pásu. Co tedy můžete za své peníze dostat?  

75099 Reyin spídr

75099ReySpeeder.jpg Jedna z první věcí, které jsme z Epizody VII viděli a také nejlevnější set z nové kolekce. Je ovšem třeba říct, že 750 korun za 193 kostiček není zrovna nejlepší poměr cena výkon, který můžete dostat. Pochvalu si zaslouží především minifigurka Rey, která je velice detailní, obsahuje i masku proti písku a taky poměrně nový prvek – mošnu, kterou lze postavičce navléci jako reálný předmět. 


75100 Sněžný spídr Prvního řádu

75100FirstOrdersSpeeder.jpgJelikož obě strany konfliktu potřebují svůj “základní set”, tato stavebnice plní právě tuto nevděčnou funkci. Asi nejzajímavějším prvkem jsou rotační děla na kostky tzv. „stud shooters” a 3 minifigurky snowtrooperů Prvního řádu. 


75101 Stíhačka TIE speciálních jednotek Prvního řádu

75101TIEfighter.jpg

Za 1999 Kč dostanete o 30 let modernější stíhačku TIE s charakteristickým tvarem avšak netradiční inverzní barevnou úpravou. Rudé značení a samolepky okolo kokpitu poukazují navíc, že se jedná o stíhačku TIE speciálních jednotek, která je krom jiného dvoumístná, což LEGO model zachovává. Na minifigurky je tento model poměrně nezajímavý, dostáváte anonymní piloty, důstojníka Prvního řádu a letecký personál.


75102 X-wing Poa Damerona

75102Xwing.jpgLEGO interpretace stíhačky T-70 X-wing, se kterou lítá jeden z hlavních tří protagonistů nové epizody je vyveden v netradiční černo-oranžové barvě, používá inovovaný mechanismus rozevírání křídel a především po dlouhé době přináší nový dílek kokpitu, který je mnohem věrnější filmové předloze. Doufám, že podobný se dříve či později objeví i u nějaké re-edice původního X-wingu. Krom stíhačky dostanete i nějaký ten palubní personál, Poa Damerona (momentálně jediná stavebnice, kde jej dostanete, pokud chcete mít vaše minifigurky kompletní) a droida BB-8. 


75103 Transportér Prvního řádu

75103Transporter.jpgPro sběratele figurek bude zřejmě největší motivací pro nákup této stavebnice přítomnost skvěle zpracované figurky kapitánky Phasmy a poměrně slušného množství stromtrooperů Prvního řádu, včetně jejich plamenometné variace, kteří se mohou vyřádit na dvou anonymních bojovnících Odboje. Samotná stavebnice není až tak zajímavá vzhledem k tomu, že si ji nemůžeme spojit s žádnou ikonickou scénou, ale uvidíme, třeba se to po filmu změní.


75104 Raketoplán Kyla Rena

75104KyloRen.jpgCo rozhodně zaujme na této stavebnici, je její velikost. S křídly v letové poloze má raketoplán 40 cm na výšku, což už z něj dělá úctyhodný model téměř na úrovni UCS. Druhá největší stavebnice obsahuje 6 figurek včetně Kyla Rena a generála Huxe, takže pro sběratele záporáků je to rozhodně dobrý nákup. Co se dá u všech stavebnic pochválit, je fakt, že neobsahují v minulosti použité „stud shooters” blastery, ale obsahují klasické, tak jak je známe ze starších Star Wars stavebnic. Velkou pochvalu si zaslouží minifigurka Kyla Rena, včetně nové kostky světelného meče se záštitou.


75105 Millennium Falcon

75105MilleniumFalcon.jpgNa závěr to nejlepší. Ikonický Millennium Falcon, na který se spousta fanoušku hodně těšila. Jakkoli se jedná o vylepšenou verzi, v konečném důsledku tato stavebnice není o moc jiná, než stavebnice z roku 2011. Celkově lze ocenit trochu nižší profil než u předchozí verze a pochopitelně novou verzi antény odpovídající záběrům z traileru. Figurky ovšem vynahrazují jakékoli smíšené pocity. Starý Han Solo a Chewie nemají chybu a mladá krev s nimi rozhodně drží krok. Momentálně se jedná také o jedinou stavebnici, kde získáte minifigurku Finna, takže pro ty, co chtějí mít všechny, to je jasná volba. U vás ostatních - pokud už máte verzi z roku 2011, možná pro vás nový Millennium Falcon nanabízí tolik.

Očekávejte, že ta pravá záplava modelů z Epizody VII nás teprve čeká po uvedení v kinech, tedy v modelech představených v lednu příštího roku. I tak je ale do té doby z čeho vybírat. Pořídíte si nějaký, nebo už jste si pořídili? Dejte nám vědět v komentářích.

Komentáře