CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Univerzita v Glasgow vyhlašuje kurz o filozofii ve Star Wars

14. 02. 2017 Přidal Monika Večeřová komentářů

Profesor filozofie John Donaldson letos v květnu nabídne kurzy týkající se filozofie Star Wars pod záštitou University of Glasgow, kde působí. Kurz nazvaný „Star Wars a filozofie: Osud, spravedlnost a metafyzika Síly“ je veřejně přístupný za poplatek 30 liber, tedy zhruba za necelý jeden tisíc Korun českých.

Tento jednodenní kurz se má zaobírat filozofickým významem díla George Lucase, a otázkou, kam až sahá odpovědnost jednotlivce, jehož osud je řízen Sílou (energií pojící všechny bytosti v galaxii). Vůbec první kurz se bude konat právě 4. května (May the 4th Be With You!), a je již plně obsazen, avšak stále je možné zarezervovat si nějaký další ze čtyř pozdějších květnových termínů.

Donaldson představí pojmy jako svobodná vůle a morální zodpovědnost právě na pozadí myšlenek ze ságy Star Wars. Současně, jak sám profesor Donaldson tvrdí, je kurz zaměřen na rozšíření všeobecného zájmu o filozofii. Poukazuje na to, že je filozofie často opomíjena v médiích a také tím je méně dostupná než ostatní akademické obory. Kurzy na podporu a rozšíření zájmu o filozofii, jako například nyní v kontextu právě oblíbené filmové série, nejsou na University of Glasgow nic nového. Univerzita již dříve pořádala kurzy zaměřené na filozofická témata zmíněná v seriálech jako Simpsonovi, Rodina Sopránů, či The Wire – Špína Baltimoru.

O filozofické myšlenky není v galaxii Star Wars nouze a představený plán vypadá velmi zajímavě.  Najde se i mezi našimi fanoušky nadšenec, který by se kurzu zúčastnil?

Komentáře