CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Vedlejší postavy z Epizody VII

23. 04. 2016 Přidal Jakub Berger komentářů

Kromě hlavních protagonistů se nám ve filmu Star Wars: Síla se probouzí ukázalo spoustu vedlejších, ale neméně zajímavých postav. Některé měly trochu větší roli, zatímco jiné se ve filmu jenom chvilkově mihly, ale fanoušci si je zamilovali. U příležitosti vydání filmu na discích Blu-ray a DVD jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější a nejdiskutovanější.

 

Unkar_Plutt_CT.png

Unkar Plutt
Crolute, který na Jakku ovládal veškeré obchody se šrotem. Výměnou za potraviny vykupoval od sběračů nejrůznější součástky z povstaleckých i imperiálních lodí, které zde zůstaly po bitvě o Jakku. Unkar také najímal nejrůznější násilníky, kteří za něj potrestali jakékoli sběrače, kteří se pokusili o nějaké vedlejší obchody nebo nevyjednávali podle jeho představ. Zároveň si ale vážil některých svých sběračů, kteří byli (včetně svého majetku) pod jeho ochranou, protože pro něj byli velmi cenný zdroj příjmů. Jednou z těchto sběračů, kteří si získali jeho respekt, byla i Rey, na kterou Unkar částečně dohlížel, když ji její rodina opustila. Křehkou důvěru a úctu ale sběračka ztratila, když mu odmítla prodat BB-8 a potom zbila jeho muže, které poslal, aby droida ukradli. Vrcholem pro něj bylo, když Rey s Finnem vzali Millennium Falcon, který předtím ukradl dalšímu zloději. V novelizaci (ta vyjde brzy i v češtině) nakonec loď vysleduje až na Takodanu, kde se zajímavým způsobem střetne s našimi hrdiny. Pod maskou Unkara se ve filmu skrývá Simon Pegg, který již mnohokrát pracoval s J. J. Abramsem na zatím třech filmech Mission: Impossible a třech filmech Star Trek. Mimo to také daboval nájemného lovce Dengara v seriálu Klonové války.

 

Bala-Tik_CT.png

Bala-Tik
Agent a vyjednavač Guavianského gangu smrti. Gangster měl kybernetickou levou nohu, což ale skrýval. Používal perkusní kanón s výbušnými laserovými střelami. Hana Sola a Chewbaccu využíval velmi často jako zdroj informací, přičemž z toho těžily obě strany. Nakonec s ním ale ztratil trpělivost a v doprovodu svých rudě oděných stráží se nalodil na nákladní loď Eravana, aby od pašeráka Hana Sola získal peníze, které jim dlužil, protože se dozvěděl, že Solo si zároveň půjčil peníze i od konkurenčního gangu a chtěl obě organizace ošidit. Bala-Tik si poté všiml droida BB-8 a vyhrožoval, že Sola zabije a droida si vezme. Rey ale omylem vypustí rathtary, kteří zdecimují většinu jeho lidí. Bala-Tik ale přežije a informuje První řád, že se BB-8 nachází na palubě Millennium Falconu.

 

Tasu_Leech.jpg

Tasu Leech
Vůdce Kanjiklubu, kriminální organizace z planety Nar Kanji, která byla pod nadvládou Huttů, ale lidé je nakonec svrhli a pozabíjeli. Podle toho dostala taky jméno upravená zbraň, kterou Tasu používá: Huttsplitter (v překladu „Trhač Huttů"). Gangster nemluvil basikem, protože podle jeho slov je to jazyk slabochů. Se svým gangem se nalodil na Eravanu, kde chtěli z Hana Sola dostat zpět své peníze nebo ho zabít.

 

Bazine.png

Bazine Netal
Jedna z nejnebezpečnějších a nejodhodlanějších špionek a nájemných lovkyň galaxie své doby. Byla to mistryně převleků a smrtelná jak se zbraní, tak i bez ní. Během konfliktu sloužila Prvnímu řádu jako špionka v hradu Maz Kanaty. Zde se vydávala za přítelkyni Grummgara a informovala První řád o přítomnosti droida BB-8, po kterém pátrali. Poprvé se objevila již v povídce The Perfect Weapon od autorky Delilah S. Dawson. Zde si ji najal tajemný klient a slíbil jí astronomickou odměnu, pokud vystopuje bývalého stormtroopera a získá tajemný balíček, který střeží.

 

Grummgar_CT.png

Grummgar
Téměř třímetrový Dowutin opustil svou rodinu, stejně jako všichni z jeho druhu, již v útlém věku a získal výborné zkušenosti s lovem. Často navštěvoval hrad Maz Kanaty na Takodaně, kde od cestovatelů získával tipy a zakázky na lov nejrůznější zvěře i v Divokém vesmíru a Neznámých oblastech. Jednou zde dostal ilegální zakázku na ulovení molsuma, predátora z planety Ithor. Za pomoci lidské lovkyně, se kterou si nejdříve konkuroval, nakonec oba ulovili svou bestii a zakázky splnili. Asi třicet let po bitvě o Endor na Takodaně trávil čas s Bazine Netal, o které si myslel, že ji přitahuje, ale ve skutečnosti jej jen využívala pro své špionážní aktivity.

 

GA-97.png

GA-97
Droid pracující pro Odboj sloužil v době konfliktu mezi Prvním řádem a Odbojem v hradu Maz Kanaty. Když zde spatřil společně s Hanem Solem a dvěma uprchlíky ztraceného droida BB-8, kontaktoval základnu Odboje přes jejich zpravodajskou síť. Zakódovaný signál poté zachytil C-3PO a předal zprávu generálce Organě. GA-97 byl převážně zelené barvy, pouze jeho ramena s částí zad byly rudé a kousek hlavy žlutý. Jeho nohy se daly složit pro snadnější skladování či přepravu.

 

Sidon_Ithano_CT.png

Sidon Ithano
Když bylo na Comic-Conu zveřejněno video z natáčení, všechny upoutal muž v červené masce. Sidon byl delphidianský pirát a jeden z nejproslulejších zlodějů svého druhu. Nosil rudé oblečení a masku připomínající válečné masky Kaleeshů, díky čemuž si vysloužil přezdívku „Karmínový korzár". Společně se svým přítelem a prvním důstojníkem Quiggoldem se ve filmu nacházeli na Takodaně. Tam je potkal Finn a nabídl, že se přidá k jejich posádce, pokud ho dostanou do Vnějšího okraje a daleko z dosahu Prvního řádu. Kapitán Ithano se objevil ve výborné povídce The Crimson Corsair and the Lost Treasure of Count Dooku od Landryho Q. Walkera, v níž soupeří s ostatními pirátskými bandami o poklad z doby klonových válek.

 

Maz_Kanata_VD.jpg

Maz Kanata

Maz je více než tisíc let stará pašeračka, která vlastní hrad na Takodaně. Ten poskytoval útočiště nejrůznějším pirátům, pašerákům, ale i obyčejným cestovatelům. Byla citlivá k Síle, ale nikdy neprošla jediským výcvikem. Přesto ale za svůj dlouhý život potkala mnoho Jediů a už před uvedením filmu režisér Abrams prozradil, že se jednou setkala i se samotným Yodou. Celou historii viděla jako pouhý boj proti temné straně na všech formách. Díky své citlivosti k Síle dokázala poznat potenciál v Rey a přesvědčit Finna, aby ji našel, když po své vizi v panice utekla. Ve sklepení své tvrze měl a uschovaný světelný meč Anakina a Luka Skywalkerových, ale zatím není známo, jak k němu přišla. Maz nosila brýle s nastavitelnými čočkami a z pohledu do očí lidí dokázala poznat jejich pocity. Měla ráda Chewbaccu, kterého v žertu nazývala svým klukem. Je to jedna z mála počítačem vytvořených postav a hrála ji Lupita Nyong'o.

 

PZ-4CO1.png

PZ-4CO
„Peazy" byla vysoká protokolární droidka s modrým plátováním. Sloužila u Odboje, kde asistovala jako komunikační zdroj mezi důstojníky a s poskytováním technických dat. Jako část své práce byla přiřazena k Leie Organě, která jí poměrně neochotně diktovala své vzpomínky. Droidka ale věřila, že je důležité tyto vzpomínky zaznamenat, jelikož Leia byla důležitou členkou a symbolem celého Odboje. Peazy byla poprvé představena již v románu Pohyblivý cíl. Ve filmu se objevila v několika scénách na základně Odboje na D'Qaru.

 

Statura_CT.png

Statura
Narozen zhruba pět let před bitvou o Yavin na Garelu (planeta dobře známá ze seriálu Povstalci), Statura se věnoval vědecké kariéře. V mládí také bojoval proti Impériu v naději, že jeho domovská planeta bude osvobozena, což se nakonec stalo. Po bitvě o Endor se opět věnoval aplikovaným vědám, načež jej zrekrutovala Leia Organa jako velitele logistických činností a nákupu lodí Odboje. Brzy dosáhl hodnosti admirála a jeho vědecké a technické znalosti se v Odboji nejednou uplatnily. Nejvíce však při plánování útoku na základnu Hvězdovrah (Starkiller), kdy Statura správně odhadl, že zničení termálního oscilátoru by mohlo superzbraň Prvního řádu zničit. Admirála Staturu ve filmu ztvárnil Ken Leung, který si zahrál již v Abramsově seriálu Ztraceni.

 

Major_Brance.jpg

Taslin Brance
Brance byl majorem pozemních sil Odboje a první kdo obdržel kódovanou zprávu o útoku Prvního řádu na Jakku a o smrti Lora Sana Tekky. Společně s dodatečnými informacemi o zničení X-wingu Poea Damerona předal zprávu generálce Organě a otevřeně pronesl spekulaci, že Dameron i jeho droid zahynuli, s čímž ale Leia nesouhlasila a stále v sobě chovala naději. Major Brance byl také první, kdo Leiu a ostatní vysoce postavené důstojníky informoval o zničení hosnianské soustavy. Přestože jeho insignie na uniformě ukazují hodnost majora, v novelizaci je uveden jako poručík. Ve filmu hrál Taslina Emun Elliott, nejvíce známý pro své role v seriálu Hra o trůny a sci-fi filmu Prométheus.

 

Major_Ematt.png

Caluan Ematt
Ematt sloužil jako poručík již v Povstalecké alianci. Zde byl velitelem speciální jednotky Ťuhýků, která měla za úkol vyhledávat a zabezpečovat nové základny pro Alianci. Byl také přítelem princezny Leiy, kterou krátce po bitvě o Hoth společně s Nienem Nunbem pomáhal přepravit na tajné setkání aliančního vedení na planetě Zastiga. Třicet let po bitvě o Endor sloužil i přes svůj pokročilejší věk jako major na základně Odboje. Ematt zaznamenal svoji premiéru souběžně v románech pro mladé čtenáře Pašerákova zkouška a Pohyblivý cíl (vinou dodání chybné verze do Egmontu je Ematt v českém překladu knihy nesprávně uveden jako admirál). V Epizodě VII jej ztvárnil Andrew Jack.

 

Temmin_Wexley.png

Temmin „Snap" Wexley
Temmin se narodil na planetě Akiva. Otce mu zatklo Impérium za donášení zpráv pro povstalce a jeho matka Norra se poté stala pilotkou v Alianci a Wexley tak zůstal sám. Dům svých rodičů přetvořil na obchod s nejrůznějšími náhradními díly a zde velmi upravil starého bitevního droida B1 a vytvořil z něj extrémně vražedný nástroj. Po téměř třech letech se opět setkal s matkou, když se vrátila na Akivu. Pomohla mu se sullustanskými gangstery a společně s dalšími odpůrci Impéria pak pomohli osvobodit Akivu . Během dalších let se Temmin připojil k Odboji, kde se stal stíhacím pilotem a nakonec kapitánem v Modré eskadře. Zde také dostal přezdívku „Snap". Stal se jedním z nejlepších pilotů v jednotkách Odboje a jako jeden z mála přežil také útok na základnu Hvězdovrah. Temmin se poprvé objevil jako patnáctiletý v románu Aftermath od Chucka Wendiga. Ve filmovém provedení Síla se probouzí jej ztvárnil Greg Grunberg a ačkoliv má na uniformě hodnost majora, v novelizaci je uváděn jako kapitán.

 

JessPava-TFA.png

Jessika Pava

Další postava, která nám byla představena v knize již před filmem, a to konkrétně v románu Zbraň rytíře Jedi. Jess je lidská pilotka Odboje a členka Modré eskadry. Účastnila se útoku na základnu Hvězdovrah (Starkiller) pod označením Modrá tři a jako jedna z mála útok přežila. Slýchávala příběhy o Luku Skywalkerovi a o jeho skvělých pilotních výkonech. Když se dozvěděla, že C-3PO s ním sloužil v boji proti Impériu, požádala ho, aby ji vyprávěl příběhy o Lukových dobrodružstvích za války. V Epizodě VII ji hrála Jessica Henwick, známá také ze seriálu Hra o trůny.

 

Ello_Asty_AotG.png

Ello Asty
Ello je Abednedo a pilot X-wingu. Často zapomíná na to, že letka se spoléhá na týmovou práci, ale vynahrazuje to svými skvělými schopnostmi v kokpitu. Během útoku na termální oscilátor základny Hvězdovrah (Starkiller) byl sestřelen jedním z pozemních děl. Jeho jméno je odvozeno jako fonetický odkaz na Abramsův úspěšný seriál Ztraceni (Lost), kdy hláskovaná výslovnost názvu je el-oh-es-ty.

 

TheRealR2KT.PNG

R2-KT
Na základně Odboje se v několika záběrech mihnul také růžový astromechanický droid. A co je tak zajímavého na droidovi, kterého si ve filmu většina lidí pravděpodobně ani nevšimla? Příběh, díky kterému vznikl. V roce 2004 byl malé holčičce, Katie Johnsonové, diagnostikován mozkový nádor. Její otec, Albin Johnson, je jedním ze zakládajících členů 501. legie, kostýmové organizace s charitativní činností, a tak se spojilo více než čtyři tisíce členů legie a dalších fanoušků, kteří nemocnou holčičku podporovali. Jednoho dne dostal Albin nápad postavit droida R2, který by na malou Katie „dohlížel" (po vzoru R2-D2, který hlídal ve spánku Padmé v Epizodě II). Spojil se se skupinou fanoušků, kteří stavěli tyto astromechanické droidy a společně vytvořili růžového robůtka, kterého pojmenovali R2-KT, na počest Katie. Ta si droida zamilovala a on stál vedle její postele, když usínala. A to až do 9. srpna 2005, kdy Katie ve spánku prohrála svůj boj s rakovinou. Soustrast s rodinou projevil i George Lucas, a tak se droidka R2-KT nakonec několikrát objevila i v seriálu Klonové války a nyní také v Epizodě VII.

 

FORCStormtrooper-trailer.jpg

Nines
To nejlepší na konec. Když se v prvních trailerech objevila kapitánka Phasma, fanoušci byli plni očekávání a nadšení. Potom ale přišel televizní spot a v něm se objevil stormtrooper s energetickou tonfou, který se stal ihned miláčkem internetu, i přes to, že v celém filmu řekl jen jedno slovo. Stal se inspirací pro mnoho internetových vtípků a svět ho doposud znal pod označením TR-8R, kvůli zvukové podobnosti se slovem traitor (anglicky „zrádce"), kterým označil Finna. Jeho skutečné označení však je FN-2199, ale jeho přátelé mu říkali Nines. Jak bylo popsáno v knize Před probuzením (vyjde brzy v češtině), Nines sloužil Prvnímu řádu ve stejné jednotce s Finnem, a proto byl tak rozzuřený, když jej spatřil při útoku na hrad Maz Kanaty na Takodaně. FN-2199 byl členem elitní jednotky, která potlačuje pouliční nepokoje, tudíž byl vycvičen v boji s energetickým obuškem Z6 a betaplastovým štítem. Tato zbraň byla určena pouze k udržování pořádku, ale očividně byla schopná člověka zranit, možná i zabít. Navíc byla schopna odrazit i energii světelného meče. Kniha také kromě jiného řekla, že má Nines zrzavé vlasy. Ve filmu jej ztvárnil Liang Yang, veterán v oboru kaskadérství, jehož točení s tonfou z Ninese udělalo hvězdu. Jeho hlas ale patřil Davidu Acordovi, zvukařovi ze Skywalker Sound, který propůjčil hlas několika vedlejším postavám ze seriálů Klonové války a Povstalci.

Komentáře