CSWU
MENU
starwars
FB

Zavzpomínejme si! Před dvaceti lety vyšel trailer na Epizodu I!

21. 11. 2018 Přidal CSWU komentářů

Ano, je tomu dvacet let, co jsme mohli poprvé zhlédnout trailer na film Star Wars Epizoda I: Skrytá hrozba:

 

20. listopadu 1998 byl trailer naplno vypuštěn do světa k promítání před snímky jako Stav obležení nebo Seznamte se, Joe Black. Ti šťastní v severní Americe jej při tom mohli shlédnout již o dva dny dříve, 18. listopadu.

Začala nová éra Hvězdných válek. Bylo definitivně zpečetěno, že uvidíme novou epizodu této milované ságy pod režisérskou a scénáristickou taktovkou George Lucase. Tisíce fanoušků napjatě naslouchaly prvním tónům Williamsova „Force Theme“ a hltaly každičký záběr na nové, a přesto povědomé, postavy a prostředí. Poprvé jsme spatřili žhavou novinku – zažehnutí dvojbřitého světelného meče. (Vzpomínáte si, kde jste – ne až tak dávno – poprvé spatřili aktivaci meče Kyla Rena?  :-)

Uvedení traileru bylo předem avizováno na webu starwars.com, spolu se seznamem kin, kde bude trailer promítán. To mělo za následek, do té doby, nevídaný jev – markantní zvýšení tržeb a návštěvnosti určitých snímků. Lidé navštěvovali kina jen kvůli traileru a opouštěli sály ještě než hlavní snímek vůbec začal. Dalším nestandardním krokem, na který jsme dnes už běžně zvyklí, bylo zveřejnění tohoto traileru ke stažení na internetu. Právě od 20. listopadu si ti šťastnější, kteří měli internetové připojení a byli dostatečně trpěliví na to, aby počkali, až jim vytáčené připojení stáhne trailer v pochybném rozlišení, mohli pouštět trailer i na počítači. I to mělo úspěch, a tak pro druhý trailer už Lucas domluvil exkluzivní uvedení v Apple formátu QuickTime.

Vzápětí trailer zaútočil i v televizích. Skupinky lidí sledovaly trailer na ulicích, v zaměstnání, někteří fanoušci nostalgicky popisují, jak nad ním společně jásali a brečeli. Lidé si jej nahrávali na VHS kazety a pouštěli dokola a dokola. Ani u nás jsme nebyli výjimkou. Díky uvedení traileru na internet se k některým fanouškům taktéž dostal už v digitální formě. Jiní se spokojili s občasným náhodným zhlédnutím v kinech. Většina si však chvilku musela počkat a pak vysedávala u televizních obrazovek čekajíc na pořady typu Kinobox (s přehledem filmových novinek), aby trailer shlédla a nahrála si na VHS kazetu.

A co vy? Zažili jste tento začátek druhé Star Wars éry? Ono napjaté očekávání nové epizody – Epizody I? Vzpomínáte si, kdy a kde jste viděli tento trailer poprvé?

 

Michaela Šprtová

Komentáře