CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Znovuzrození Dartha Vadera v Rogue One

26. 06. 2016 Přidal Monika Večeřová komentářů

V předchozím článku, kde byly stroze představeny nové postavy Rogue One: Star Wars Story, bylo zmíněno, že se ve filmu objeví sám Darth Vader. K této informaci je nezbytné přidat aktualizaci, a to, že pro nadabování ústřední postavy Star Wars byl opět zvolen James Earl Jones. Darth Vader tak získá svůj původní hlas.

Sir-James-240x300.jpg

Součástí Star Wars se stal od roku 1977, když poprvé propůjčil Vaderovi svůj hlas v Nové naději. Jones, který letos oslavil 85. narozeniny, se nedávno podílel na tvorbě epizod Star Wars Povstalci. Ačkoli není jediným, kdo Dartha Vadera daboval (jako například v některých hrách a animovaných seriálech), neexistuje nikdo, kdo by ho na plátně mohl nahradit. Jones je součástí Star Wars od samého počátku, až se zdá, jakoby Lucas od Star Wars nikdy neodešel.

I na otázku ‚Jak dlouho Vadera na plátně uvidíme‘ byla zveřejněna odpověď. Darth Vader není hlavní postavou a ani jí být nemůže. Rogue One bude prvním filmem ze světa Star Wars, jehož zápletka se nebude točit především kolem rodiny Skywalkerů. Už proto je jasné, že moc záběrů s Vaderem neuvidíme. Kathleen Kennedyová však slibuje, že v klíčovém momentě Darth Vader zakročí.

star-wars-episode-v-the-empire-strikes-back-darth-vader.jpg

Vychází tak najevo, že je Vader i 19 let po Pomstě Sithů stále podstatnou součástí galaktického politického systému. Moc Impéria opadá, a císař Palpatine se tak pokouší zajistit si poslušnost všech systémů výstavbou mocné Hvězdy smrti.

Režisér Gareth Edwards dodává, že ačkoli se o Vaderovi ví, je spíše legendou. Mezi povstalci se o něm moc nemluví. Impérium o Vaderově existenci nepochybuje, je vnímán jako temné nebezpečí, které hrozí v případě překročení jistých mezí.

K Vaderově nelibosti se postava Bena Mendelsohna, Orson Krennic, snaží dosáhnout pozice po císařově boku. John Knoll, který napsal koncept Rogue One a je producentem filmu, komentuje dění uvnitř Impéria jako plné intrik, sabotáže a zrady.

AN1-FF-003_1.jpg

Vader nejedná podle pravidel, protože jediný, komu se doopravdy zodpovídá, je císař Palpatine. Krennic se tak za každou cenu snaží ochránit plány Hvězdy smrti a také přijít na kloub tomu, co spojuje Vadera a císaře – sám by se totiž na Vaderově pozici chtěl ocitnout.

Opravdový Darth Vader se tedy vrací a již v prosinci se snad objeví tak, jak ho známe. Doposud pro to má ty nejlepší předpoklady.

Komentáře