CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Jak se dabují noví Povstalci

06. 10. 2015 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Ačkoli seriál Star Wars Povstalci dle mnohých hlasů stále nedosahuje úrovně posledních epizod seriálu Star Wars: Klonové války, je na něm rozhodně vidět velký pokrok. Se sledovaností na tom také není zrovna špatně. Ve 14 zemích regionu EMEA (Evropa, Blízký Východ, Afrika) včetně České republiky celkem seriál vidělo 30,8 milionů diváků, z nichž 11 milionů byly děti. Není tedy překvapením, že druhá sezóna si s sebou nese značná očekávání, ale i přísliby. Ten největší opatřil už závěrečný díl první řady, ale pořádně nás navnadil až pilotní film řady druhé.

Z víceméně regionálního konfliktu se nám pomalu stává galaktická občanská válka, kdy kromě lothalské rebelské buňky vidíme i fungování mnohem rozsáhlé povstalecké sítě. Ta je sice zatím velmi decentralizovaná, ale právě to má změnit posádka lodě Stín ve složení Kanan, Hera, Zeb, Chopper, Sabine a Ezra. Na pomoc jim přichází povstalecká agentka a bývalá Jedi, Ahsoka Tano. A budou ji skutečně potřebovat, protože proti nim stojí nejen imperiální inkvizitoři, ale i jejich vůdce, Darth Vader, pravá ruka císaře Palpatina. 

V souvislosti se začátkem vysílání druhé řady, která pochopitelně nemine ani Česko, byla redakce Czech Star Wars Universe pozvána, aby se přišla podívat na průběh dabingu. Výrobu českého znění seriálu Disney svěřil společnosti SDI Media, která sídlí v pražské Michli. V prostorách SDI Media nás přivítala produkční Kateřina Nehasilová a během prohlídky jednotlivých nahrávacích a mixážních místností nám zodpověděla množství otázek. Ačkoli všechno, co jsme zde viděli, podléhá utajení (a třeba o postřehy z příběhu se s vámi podělit nemůžeme), potěšila mě přirozenost a profesionalita všech zúčastněných i při práci na něčem tak ošemetném jako Star Wars. Dozvěděli jsme se například, že nahrávání dabingu Povstalců probíhá v dávkách po třech epizodách, kdy se v průběhu několika málo dní vystřídají všichni herci, propůjčující hrdinům svůj hlas.

Na rozdíl od časově i finančně náročnějšího způsobu dabování originálu, kdy se v jedné nahrávací místnosti sejde hned několik herců, kteří na sebe mohou v dané situaci lépe reagovat, v českých poměrech něco takového jednoduše není možné (přesto se tak dělají třeba zpívané pasáže některých filmů). Většina nahrávacích místností je tedy poměrně malá. Vybavení tvoří pult se stoličkou monitorem a čtecím zařízením. Teprve za zvukotěsným sklem je složitá nahrávací a střihací aparatura s místem pro dva lidi. Jedním z nich je nezbytný režisér českého znění Michal Michálek, který má kromě dohledu nad celým dabingem (a pokynů hercům) na starosti i úpravu dialogů po jejich přeložení.

Abychom si dovedli celý proces lépe představit, mohli jsme si na zkoušku nadabovat několik vět z již poměrně pozdějších epizod. Já jsem si vyzkoušel repliky Kanana a Ezry. Nejde rozhodně o nic lehkého zároveň sledovat komíhající se číslice času, ústa postav a do toho se snažit napodobit tón a rychlost mluvy originálu. (Skoro jsem si připadal jako v legendárním skeči dabingu Komára z pořadu Dvaadvacítka :) ). Pak již začali chodit opravdoví dabéři a my jsme mohli vidět a slyšet, jak to dělají profesionálové. Měli jsme možnost sledovat nahrávání replik jablogianského gangstera Azmorigana, kterého mluví Zdeněk Maryška a mandalorianské bojovnice Sabine Wren, kterou dabuje Nina Horáková.

Kromě nich se o hlasy hlavních hrdinů opět postarají Petr Lněnička (Kanan Jarrus), Robin Pařík (Ezra Bridger), Daniel Rous (Zeb Orrelios) a Tereza Martinková (Hera Syndulla), ale i Anežka Pohorská (Ahsoka Tano), Pavel Soukup (kapitán Rex), nebo Jiří Klem (Darth Vader). Druhá série seriálu Star Wars: Povstalci se v Česku začne vysílat již tuto neděli 11. října v 9:30 na Disney Channelu.

Komentáře